Журналистът и нобелов лауреат Дмитрий Муратов: Да не подценяваме руската заплаха за ядрен удар Снимка: © Getty Images

Руският журналист и носител на Нобелова награда за мир Дмитрий Муратов предупреди да не се подхожда лекомислено към руската пропаганда по отношение на ядреното оръжие.

„Не бих изключил възможността да бъдат използвани ядрени оръжия“, каза Муратов пред журналисти в Женева във вторник на събитие по случай Международния ден на свободата на печата.

Целта на настоящата пропаганда на Кремъл е да направи използването на ядрено оръжие по-приемливо за руската общественост, предупреди главният редактор на независимия вестник "Новая газета".

„През последните две седмици чуваме от нашите телевизии, че ядрените силози трябва да бъдат отворени“, каза той. „И също така чуваме, че ако доставките на оръжие за Украйна продължат, тези ужасни оръжия трябва да бъдат използвани“.

Противно на твърденията на пропагандата, използването на такива оръжия „няма да означава край на войната“, каза Муратов: „Това ще бъде краят на човечеството“.

Муратов определи "абсолютната, неограничена" власт на президента Владимир Путин като най-страшното развитие за Русия като държава. Защото ако Путин реши да използва ядрено оръжие, "никой не може да го спре... нито парламентът, нито гражданското общество, нито общественото мнение".

Муратов беше удостоен с Нобелова награда за мир миналата година заедно с филипинската журналистка Мария Реса за „усилия за защита на свободата на изразяване, която е предпоставка за демокрация и траен мир“. В речта при получаването на наградата на 11 декември 2021 г. Муратов заяви, че независимата журналистика в Русия е под заплаха.

В края на март неговият вестник беше принуден да спре да излиза, след като многократно беше предупреждаван от властите заради отразяването на руската инвазия в Украйна. Русия прие закон, който направи работата на журналистите невъзможна, като инкриминира използването на думи като "война" по отношение на действията на Москва.

След нахлуването в Украйна руските медии бяха инструктирани да използват само официална информация от руските власти за своите репортажи. Термини като "война" или "нашествие" във връзка с Украйна са забранени. Властите просто представят агресията срещу съседната страна като "специална операция" на военните и мироопазваща мисия за защита на рускоезичните украинци.

В края на миналата седмица руската обществена телевизия Россия 1 излъчи симулация на ядрена атака. В предаването „60 минути“ беше показано унищожението на Берлин, Париж и Лондон, а графика онагледи колко време би отнело на ракета, изстреляна от Калининград в Балтийско море, да достигне до големите столици в Европа.

Според медията, ракетата ще достигне до Берлин за 106 секунди, до Париж – за 200 секунди, а за 202 секунди ще бъде в Лондон.

Председателят на националистическата партия "Родина" Алексей Журавльов заяви в ефира на Россия 1, че в такава ситуация Великобритания вече няма да съществува.

"Една "Сармат" и това е - Британските острови ги е имало някога, Британските острови вече ги няма. Говоря сериозно", каза той в ефира на руската телевизия.

"60 минути" е едно от най-гледаните руски телевизионни предавания, а негови автори са съпрузите Олга Скабеева и Евгений Попов. В туит, споделящ видеото, Джулия Дейвис, създател на Руския медиен мониторинг, написа: „Руската телевизия продължава да заплашва с ядрени удари срещу западните държави, отчаяно се опитва да ги възпира да продължат да помагат на Украйна.

Нобеловият лауреат Дмитрий Муратов беше залят с боя заради съпротивата си срещу войната


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Политика

"Сватбата на Макрон и Лула": Среща на лидерите на Франция и Бразилия развълнува социалните мрежи

Дружбата на двамата президенти развълнува социалните мрежи

10:10 - 29.03.2024
Важно днес

Борисов: "Мераклии за служебен премиер винаги ще се намерят"

Борисов прехвърли вината за хаоса около назначаването на служебен премиер на ПП-ДБ

09:55 - 29.03.2024
Важно днес

Заместник-омбудсманът Елена Чернева обясни защо е подала оставка

Елена Чернева беше една от 10 личности, сред които президентът Румен Радев има право да избира бъдещ служебен премиер

09:52 - 29.03.2024
Важно днес

Община Марица ще дари средства за транспортирането на загиналите в Германия българи

Общинските съветници са гласували единодушно дарението.

09:12 - 29.03.2024
Бизнес

Алесандро Микеле е новият творчески директор на Valentino

За първи път сред задълженията му ще бъде дизайнът на модни колекции за висшата мода

07:46 - 29.03.2024