Журналистът и нобелов лауреат Дмитрий Муратов: Да не подценяваме руската заплаха за ядрен удар Снимка: © Getty Images

Руският журналист и носител на Нобелова награда за мир Дмитрий Муратов предупреди да не се подхожда лекомислено към руската пропаганда по отношение на ядреното оръжие.

„Не бих изключил възможността да бъдат използвани ядрени оръжия“, каза Муратов пред журналисти в Женева във вторник на събитие по случай Международния ден на свободата на печата.

Целта на настоящата пропаганда на Кремъл е да направи използването на ядрено оръжие по-приемливо за руската общественост, предупреди главният редактор на независимия вестник "Новая газета".

„През последните две седмици чуваме от нашите телевизии, че ядрените силози трябва да бъдат отворени“, каза той. „И също така чуваме, че ако доставките на оръжие за Украйна продължат, тези ужасни оръжия трябва да бъдат използвани“.

Противно на твърденията на пропагандата, използването на такива оръжия „няма да означава край на войната“, каза Муратов: „Това ще бъде краят на човечеството“.

Муратов определи "абсолютната, неограничена" власт на президента Владимир Путин като най-страшното развитие за Русия като държава. Защото ако Путин реши да използва ядрено оръжие, "никой не може да го спре... нито парламентът, нито гражданското общество, нито общественото мнение".

Муратов беше удостоен с Нобелова награда за мир миналата година заедно с филипинската журналистка Мария Реса за „усилия за защита на свободата на изразяване, която е предпоставка за демокрация и траен мир“. В речта при получаването на наградата на 11 декември 2021 г. Муратов заяви, че независимата журналистика в Русия е под заплаха.

В края на март неговият вестник беше принуден да спре да излиза, след като многократно беше предупреждаван от властите заради отразяването на руската инвазия в Украйна. Русия прие закон, който направи работата на журналистите невъзможна, като инкриминира използването на думи като "война" по отношение на действията на Москва.

След нахлуването в Украйна руските медии бяха инструктирани да използват само официална информация от руските власти за своите репортажи. Термини като "война" или "нашествие" във връзка с Украйна са забранени. Властите просто представят агресията срещу съседната страна като "специална операция" на военните и мироопазваща мисия за защита на рускоезичните украинци.

В края на миналата седмица руската обществена телевизия Россия 1 излъчи симулация на ядрена атака. В предаването „60 минути“ беше показано унищожението на Берлин, Париж и Лондон, а графика онагледи колко време би отнело на ракета, изстреляна от Калининград в Балтийско море, да достигне до големите столици в Европа.

Според медията, ракетата ще достигне до Берлин за 106 секунди, до Париж – за 200 секунди, а за 202 секунди ще бъде в Лондон.

Председателят на националистическата партия "Родина" Алексей Журавльов заяви в ефира на Россия 1, че в такава ситуация Великобритания вече няма да съществува.

"Една "Сармат" и това е - Британските острови ги е имало някога, Британските острови вече ги няма. Говоря сериозно", каза той в ефира на руската телевизия.

"60 минути" е едно от най-гледаните руски телевизионни предавания, а негови автори са съпрузите Олга Скабеева и Евгений Попов. В туит, споделящ видеото, Джулия Дейвис, създател на Руския медиен мониторинг, написа: „Руската телевизия продължава да заплашва с ядрени удари срещу западните държави, отчаяно се опитва да ги възпира да продължат да помагат на Украйна.

Нобеловият лауреат Дмитрий Муратов беше залят с боя заради съпротивата си срещу войната


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Урсула фон дер Лайен може да се кандидатира за ръководител на НАТО

Според в. "The Sun" редица държави-членки на НАТО са предложили фон дер Лайен да поеме военния съюз

09:32 - 01.04.2023

Xiaomi обави фотоконкурс за любители и професионалисти в България

Големият победител, ще се присъедини към локалния екип от фотографи на Xiaomi

09:08 - 01.04.2023

Андрю Тейт е пуснат под домашен арест след месеци, прекарани в румънския затвор

Андрю Тейт и брат му Тристан спечелиха обжалване и ще бъдат пуснати под домашен арест

09:04 - 01.04.2023

17-годишен ученик е задържан за фалшивите бомбени заплахи

Момчето е изпращало заплахи в сряда, четвъртък и петък

21:26 - 31.03.2023

Бившият технологичен редактор на The Guardian заведе дело за милиарди срещу Google

Все повече издатели обвиняват гиганта, че злоупотребява с господството си и ограничава приходите им от онлайн реклама

16:06 - 31.03.2023