Снимка: © Getty Images

Руският журналист и носител на Нобелова награда за мир Дмитрий Муратов предупреди да не се подхожда лекомислено към руската пропаганда по отношение на ядреното оръжие.

„Не бих изключил възможността да бъдат използвани ядрени оръжия“, каза Муратов пред журналисти в Женева във вторник на събитие по случай Международния ден на свободата на печата.

Целта на настоящата пропаганда на Кремъл е да направи използването на ядрено оръжие по-приемливо за руската общественост, предупреди главният редактор на независимия вестник "Новая газета".

„През последните две седмици чуваме от нашите телевизии, че ядрените силози трябва да бъдат отворени“, каза той. „И също така чуваме, че ако доставките на оръжие за Украйна продължат, тези ужасни оръжия трябва да бъдат използвани“.

Противно на твърденията на пропагандата, използването на такива оръжия „няма да означава край на войната“, каза Муратов: „Това ще бъде краят на човечеството“.

Муратов определи "абсолютната, неограничена" власт на президента Владимир Путин като най-страшното развитие за Русия като държава. Защото ако Путин реши да използва ядрено оръжие, "никой не може да го спре... нито парламентът, нито гражданското общество, нито общественото мнение".

Муратов беше удостоен с Нобелова награда за мир миналата година заедно с филипинската журналистка Мария Реса за „усилия за защита на свободата на изразяване, която е предпоставка за демокрация и траен мир“. В речта при получаването на наградата на 11 декември 2021 г. Муратов заяви, че независимата журналистика в Русия е под заплаха.

В края на март неговият вестник беше принуден да спре да излиза, след като многократно беше предупреждаван от властите заради отразяването на руската инвазия в Украйна. Русия прие закон, който направи работата на журналистите невъзможна, като инкриминира използването на думи като "война" по отношение на действията на Москва. 

След нахлуването в Украйна руските медии бяха инструктирани да използват само официална информация от руските власти за своите репортажи. Термини като "война" или "нашествие" във връзка с Украйна са забранени. Властите просто представят агресията срещу съседната страна като "специална операция" на военните и мироопазваща мисия за защита на рускоезичните украинци.

В края на миналата седмица руската обществена телевизия Россия 1 излъчи симулация на ядрена атака. В предаването „60 минути“ беше показано унищожението на Берлин, Париж и Лондон, а графика онагледи колко време би отнело на ракета, изстреляна от Калининград в Балтийско море, да достигне до големите столици в Европа.

Според медията, ракетата ще достигне до Берлин за 106 секунди, до Париж – за 200 секунди, а за 202 секунди ще бъде в Лондон.

Председателят на националистическата партия "Родина" Алексей Журавльов заяви в ефира на Россия 1, че в такава ситуация Великобритания вече няма да съществува.

"Една "Сармат" и това е - Британските острови ги е имало някога, Британските острови вече ги няма. Говоря сериозно", каза той в ефира на руската телевизия.

"60 минути" е едно от най-гледаните руски телевизионни предавания, а негови автори са съпрузите Олга Скабеева и Евгений Попов. В туит, споделящ видеото, Джулия Дейвис, създател на Руския медиен мониторинг, написа: „Руската телевизия продължава да заплашва с ядрени удари срещу западните държави, отчаяно се опитва да ги възпира да продължат да помагат на Украйна.

Нобеловият лауреат Дмитрий Муратов беше залят с боя заради съпротивата си срещу войната


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Карнавалът в Габрово осмя политици и се изгаври с Костадин Костадинов

Тази година фестивалът е под мотото "Кот доди, гад доди"

Морган Фрийман и покойният Джон Маккейн получиха забрана да влизат в Русия

МВнР на Русия публикува странен санкционен списък

"Мариуполис 2": Филмът за трагедията на обсадения град, чийто създател загина във войната

Фестивалът в Кан показа последния филм на Мантас Кведаравичюс

Йотова критикува Петков - "има нещо недоизказано" в призива за свикване на КСНС

Румен Радев все още не е отговорил на предложението на премиера за Северна Македония

Нов спор между Германия и Полша заради танковете за Украйна

Берлин не може да достави исканите танкове Leopard от най-ново поколение за Варшава

Новата схема на Анна Сорокин: Колекция с рисунки от затвора за $500 000

Измамницата, на която Netflix посвети сериал, се преквалифицира в художничка

Осем души в килия за психично болни и кръв по стените: Тревър Рийд за престоя в руски затвор

Американският ветеран беше върнат от Русия в САЩ след почти 3 години зад решетките

"Космическото такси" на Boeing най-после се скачи с МКС

Трудният път на Starliner до орбитата на станцията