Симулация на ядрена атака бе излъчена в предаването „60 минути“ на руската обществена телевизия Россия 1 в края на миналата седмица. Симулацията показa унищожение на Берлин, Париж и Лондон, а графика онагледи колко време би отнело на ракета, изстреляна от Калининград в Балтийско море, да достигне до големите столици в Европа.

Според излъченото, ракетата ще достигне до Берлин за 106 секунди, до Париж – за 200 секунди до Париж, а за 202 секунди ще бъде в Лондон.

Председателят на националистическата партия "Родина" Алексей Журавльов заяви в ефира на Россия 1, че в такава ситуация Великобритания вече няма да съществува.

"Една "Сармат" и това е - Британските острови ги имало някога, Британските острови вече ги няма. Говоря сериозно", каза той в ефира на руската телевизия.

Депутатът от Държавната дума Евгений Попов от партия "Единна Русия" отвърна на Журавльов, че Великобритания също има ядрени оръжия и ако бъде използвана ракета "Сармат", "никой няма да оцелее" в тази война, "никой няма да остане на планетата". "Ще започнем отначало, от нулата", коментира Попов.

Страстите в предаването обаче се нажежиха, а привидно разпаленият Журавльов каза:

„Момчета, погледнете тази снимка - бройте секундите, можете ли да го направите? Здравейте, вече е тук. Вземете един хронометър и отбройте 200 секунди. Това е начинът, нека си помислят. Така трябва да им се говори, защото те не разбират друго.“

Тирадата на Журавльов дойде след като британският политик Джеймс Хийпи по-рано каза пред британското Times Radio, че е "напълно легитимно" Украйна да предприема атаки на руска земя, пише Daily Mail.

„Напълно легитимно е Украйна да се насочи към дълбините на Русия, за да наруши логистиката, която, ако не бъде прекъсната, би допринесла пряко за смъртта и касапницата на украинска земя", каза Хийп пред британското радио.

Алексей Журавльов е председател на политическа партия "Родина", крайнодясна националистическа партия, която подкрепя Владимир Путин в Държавната дума. Това не е първият път, когато той привлича вниманието на обществеността заради коментарите си в шоуто –  през декември миналата година той призова конгресменът на САЩ Рубен Галего да бъде отвлечен и хвърлен в затвора заради подкрепата му за въоръжаването и обучението на украинските военни, припомня Daily Mail.

Месец по-късно Журавльов заяви, че Русия трябва да постави ядрени оръжия в Куба и Венецуела в отговор на военната помощ от НАТО, предоставена на Украйна и Грузия.

Предаването  "60 минути" е едно от най-гледаните руски телевизионни предавания, а негови автори са съпрузите Олга Скабеева и Евгений Попов. В туит, споделящ видеото, Джулия Дейвис, създател на Руския медиен мониторинг, написа: „Руската телевизия продължава да заплашва с ядрени удари срещу западните държави, отчаяно се опитва да ги възпира да продължат да помагат на Украйна.

Кремъл заговори за риск от Трета световна война

Foreign Affairs: Путин няма да използва ядрено оръжие. Дори Сталин и Мао Дзъдун не го направиха


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Пандемията на богатите: Нов милиардер на всеки 30 часа от началото на 2020 г. до днес

В същото време расте броят на хората, достигащи до крайна бедност

Кирил Петков за подаръка си към папата: Искахме да занесем нещо духовно

Българската делегация ще подари изработена от вълна сцена на Рождество Христово

"Пътят към освобождението е дълъг": Беларуските доброволци, които се бият в помощ на Украйна

"Невъзможно е да освободим Беларус, без да изгоним фашистките войски на Путин от Украйна“, казва един от бойците

СЗО: Пандемията все още не е приключила. „Отслабваме бдителността си на свой риск.“

Почти 1 млрд. души в страните с по-ниски доходи все още не са ваксинирани, отбелязва директорът на СЗО

Зеленски ще говори на Световния икономически форум в Давос

Продължава интензивната руска офанзива в Луганск

В навечерието на 24 май: Мощи на Кирил и Методий идват за пръв път в България

Ще останат достъпни за всенародно поклонение до 25 май

Украинските депутати посрещнаха на крака и с овации полския президент Анджей Дуда

Дуда е първият чуждестранен лидер, говорещ пред Върховната рада след началото на инвазията