Асен Василев: В България има три групи - eдни искат Европа, други Москва, трети - латиноамерикански модел

Българското общество е разделено на три големи групи с различни разбирания за посоката на развитие на държавата и те лесно могат да се доведат до взаимен блокаж. Това коментира съпредседателят на ПП Асен Василев пред "Панорама".

"На едната група ѝ харесваше развитието на България по латиноамерикански модел в последните 10 г. Резултатът е, че сега има хора и групи с огромен ресурс, 1 милион емигранти и при влизането си в Министерството на финансите заварих 1 милион души под линията на бедност", каза той.

Втората група иска да промени този модел и се стреми към европейско развитие, или по думите на Василев - "да се намалят неравенствата и парите да се разпределят много по-широко".

"Третата група също иска да промени стария модел, но иска да ни бутне в посока Москва, Пекин Орбан. Иска един евразийски модел на развитие. Тези групи са с еднаква тежест в обществото и много лесно може да се стигне до блокаж. Много е трудно една от тези групи да подкара България или към Европа, или към Москва, или към латиноамерикански модел", каза още той.

"При шест избора имаше само две правителства, които направихме с ясно съзнание, че това е компромис и ще бъдем обвинявани за него. Ние ги направихме, за да върви България към Европа, и в момента, в който спря да върви към Европа, тези правителства паднаха", каза Асен Василев.

Той сравни скандалите около Агенция "Митници" със сагата около акцията на прокуратурата в сградата на президентството през лятото на 2020 г., която доведе до избухването на мащабни антиправителствени протести.

Василев влезе в открит спор с доскорошния председател на НС Росен Желязков по повод нуждата от реформа на службите за сигурност - една от причините, които доведоха до разпада на съвместното им управление.

Желязков определи като невъзможни сроковете, поставени от ПП-ДБ в проектоспоразумението за кабинета с премиер Мария Габриел за промяна в системата на службите за сигурност. Той обвини ПП-ДБ и в това, че разбира "реформата като подреждане на ваши хора в службите, за да овладеете репресивния апарат".

На този коментар Василев напомни, че целта на предложенията за промяна е била председателите на разузнаването и контраразузнаването да се избират от Народното събрание без доминация на ПП-ДБ, по предложение на правителството, което щеше да се ръководи от Габриел (ГЕРБ).

Въпреки това Желязков продължи да настоява, че "реформата със смяна на ръководителите я наблюдаваме от 89 г. насам без особен ефект" - сходен аргумент с този, заради който партията отказваше с години да обърне внимание на системния проблем в ръководството на прокуратурата.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Кино и сериали

Истинската история зад войната на зърнените закуски в „Unfrosted"

Конкуренцията между Kellog и Post е сравнявана с тази на Ford и General Motors

17:55 - 07.05.2024
Важно днес

Александър Дунчев и Мартин Заимов водят листи на "Зелено движение"

Бивш министър и депутати водят листите на "Зелено движение", които този път се явават самостоятелно на изборите

16:26 - 07.05.2024
Важно днес

ПП-ДБ обяви водачите на листите си. Атанасов и Бориславова не са сред тях

Вижте водачите в листите на ПП-ДБ за парламентарния вот

15:30 - 07.05.2024
Важно днес

Вижте кандидатите за евродепутати от листата на ПП-ДБ

ПП-ДБ обявиха листата с кандидатите им за евродепутати

15:08 - 07.05.2024
Важно днес

Васил Божков излезе от ареста срещу гаранция и се регистрира в ЦИК за вота "2 в 1"

Божков ще е водач на две листи за Народно събрание и на тази за ЕП

14:00 - 07.05.2024