Руснаците използват окупирания Мариупол, за да търсят евтини жилища "с изглед към морето" Снимка: © Getty Images

Измина близо една година, откакто украинският град Мариупол беше разрушен и превзет от руските сили, а изглежда някои руснаци вече виждат в окупирания град изгодна възможност и се отправят към него в търсене на по-евтини апартаменти.

Британската обществена медия BBC разказва за намеренията на Кремъл да превърне Мариупол в руски град, докато в същото време руски семейства започват да купуват имоти в района.

Москва пое контрола там през пролетта на 2022 г. след ожесточена битка с украинските войски, която превърна голяма част от мястото в руини. След това тя проведе незаконен фиктивен референдум, след който обяви областта за своя собствена.

Около 90% от сградите на града са повредени или разрушени от руския обстрел по време на изтощителната двумесечна обсада. В резултат на нея хиляди цивилни граждани бяха убити, а около 350 хил. души напуснаха града, сочат данни на ООН.

Сега окупационните власти изглежда искат да "русифицират" града - украинските пътни знаци са заменени с руски такива, в училищата учебната програма е сменена и вече е руска, а жителите на Мариупол са принудени да си изкарат руски документи за самоличност.

BBC показва чрез сателитни кадри как обсаденият град претърпява трансформация, най-вече инфраструктурна. Тя се осъществява по разпореждане на президента Владимир Путин, който през февруари реши лично да посети територията, за да инспектира новопостроена жилищна сграда. Но въпреки новото строителство, там все още има както големи разрушения, така и страх сред жителите.

За някои руснаци обаче незаконно анексираният град изглежда е възможност. Изданието посочва, че десетки руснаци в най-популярната руска социална мрежа "ВКонтакте" активно дискутират имоти в района. Един от тях е Владимир от северния руски град Мурманск. Той вече е продал апартамента си в родния си град и скоро ще се премести в Мариупол с цялото си семейство.

"Намерих имот. Мариупол ще бъде красив град. Най-важното е, че е на морето", казва мъжът пред BBC, като посочва, че избрал тази локация заради ниските цени.

Коментатър на Владимир съвпада и с това, което милиони руснаци чуват от контролираните от Кремъл държавни медии през последната една година. Тези медии не спират да показват бляскави репортажи, в които показват "рекордно" бързото възстановяване на Мариупол и твърдят, че животът там се връща към нормалното.

"На мястото на руините сега има нови жилищни блокове, детски градини, училища - всичко се възстановява с най-модерни технологии", се казва в репортаж на държавната телевизия "Россия 1".

Сателитни снимки, анализирани и представени от BBC, наистина показват множество небостъргачи, които се появяват в съществуващите квартали в града през последната година, най-вече в близост до покрайнините. В северозападния край на града, наречен Невски, има обширен нов район с новопостроени високи жилища.

Снимките обаче показват и още една картина, която остава скрита от руските медии - разрушенията в града са все още огромни. Това е така особено в централните части на Мариупол ,където повечето сгради дори все още нямат покриви.

Александър* - служител на огромния стоманодобивен завод "Азовстал" е останал в града. Той казва, че това, което руската телевизия показва в репортажите си е "глупост". По негови изчисления само около 10% от домовете, които са повредени при боевете, са възстановени.

В същото време, макар в града се строят нови жилища, много жилищни блокове биват събаряни, тъй като по тях има твърде големи щети, за да могат да бъдат възстановени. Такъв е казусът в цял квартал с площ от около 315 хил. кв. м., който е бил силно засегнат от сраженията миналата година. Блоковете биват разрушавани изцяло, но Александър казва, че на тяхно място не се строи нищо.

"Събарят жилищен блок и сега там има просто дупка в земята, не се полагат основи, нищо не се прави", споделя мъжът.

Официално тези, чиито къщи са били разрушени или съборени, могат да кандидатстват за апартамент в новостроящите се комплекси. Както руската държавна телевизия, така и прокремълските канали в YouTube редовно показват видимо щастливи семейства, които се местят в новите си домове.

Въпреки това много местни жители, включително и тези, с които британската медия разговаря, съобщават, че процесът е мъчително бавен, а на практика има много ограничения, в резултат на което новите сгради стоят полупразни.

Светлана разказва, че баба ѝ все още чака за апартамент на мястото на този, който е загубила при събарянето на предишния ѝ дом. Тя е получила известие, че ще бъде настанена още през март, но към този момент това така и не се е случило.

"Хората са включени в някакъв списък на чакащи и не знаят къде ще получат апартамент", обяснява Светлана, която след войната заминава да живее в чужбина.

Според Александър готовите апартаменти се раздават "много пестеливо и много избирателно" на хора, които "очевидно са с проруски възгледи".

Руснаците, с които медията разговаря, обаче изглежда не са обезкуражени от мащаба на разрушенията в града или от проблемите на жителите там.

"Украйна, разбира се, разруши града", казва Владимир, пренебрегвайки факта, че именно Русия започна инвазията в Украйна, която доведе до масови разрушения и жертви.

"Русия ще вдигне града от земята... и ще бъде дори по-добър, отколкото беше, когато беше част от Украйна", добавя той.

Оксана от Татарстан, майка на няколко деца, споделя, че "винаги е мечтала да живее край морето". Тя обаче се притеснява от евентуална контраофанзива на украинската армия в града. Такава е напълно възможна, тъй като украинският заместник-министъра на отбраната потвърди, че армията на Киев се опитва да се придвижи на юг към града като част от военните си планове.

Ако Украйна успее и си върне града, правата на собственост, дадени по време на окупацията, вероятно ще бъдат обявени за невалидни - обяснява професорът по право Си Уна Хатауей

Но това не обезкуражава хора като Оксана: "Все още не съм се отказала от мечтата си. Целта ми е да имам собствена къща с площ не по-малка от 180 кв. м", признава тя.


мената в текста са променени от съображения за сигурност


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кабинетът на Нетаняху реши да спре дейността на "Ал Джазира" в Израел

Тел Авив аргументира решението си с мотива, че катарската телевизионна мрежа застрашава националната сигурност.

15:33 - 05.05.2024
Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

Непълнолетното момче се е предало на полицията в Дрезден в присъствието на родител.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024