"Руснаците казаха, че са освободители, а ни ограбиха": Животът под окупация в Херсон Снимка: © Getty Images

Войната в Украйна продължава вече осем месеца. Жител на украинското село Крешченовка разказва за случай, който доказва и нейното безумие.

69-годишният Федир живее в южната Херсонска област, част от която беше освободена от украинските войски по-рано през октомври. Той разказва пред BBC колко тежка е била обстановката там.

"Руснаците казаха, че са освободители, а те просто започнаха да ни ограбват! Главата ме боли от всички обстрели, през първите няколко месеца почти умряхме от глад", споделя мъжът пред репортер на британската медия.

Фадир казва как руснаците са взели колата му, мебелите и дори матраците от дома му. На почти всяка къща на неговата улица са нанесени щети. В селото все още няма ток и вода, а местните жители разчитат на помощта на доброволци за подсигуряването на храна.

На юг от село Крешченовка пътят е с лоша настилка, като на места се срещат купчини изкопана пръст - отбранителна мярка за принуждаване на руските сили да тръгнат само по един-единствен маршрут. Но те така и не стигат по-далеч. Полетата са осеяни с руски ракети, които са останали невзривени заради меката почва.

Селата в района са в по-голямата си част разрушени както от окупацията, така и от неотдавнашното освобождение. Въпреки зловещата тишина, има движение. Край пътищата се ремонтират украински автомобили. Линейки и танкове от време на време се движат напред-назад откъм град Херсон.

На юг от село Крешченовка пътят е с лоша настилка, като на места се срещат купчини изкопана пръст - отбранителна мярка за принуждаване на руските сили да тръгнат само по един-единствен маршрут.

Наблюдава се значителна военна активност. Линията за логистично снабдяване образува артерия към продължаващото контранастъпление на Украйна. Тя също така връща живота в селата, през които преминава.

"Много хора, които са далеч от фронтовата линия, празнуват", разказва войник, който иска да бъде известен само с повиквателния си знак "Гадфлай".

Той казва, че всички са малко притеснени, когато отиват на фронта.

"Сърцето ти понякога бие различно, но ние се записахме за това. Дадохме обещание. Щом започне стрелбата - три дълбоки вдишвания, няколко ругатни и продължаваш напред", споделя мъжът.

Гадфлай е мобилизиран през март и не е професионален войник. Към момента неговата страна е набрала военна инерция, но той смята, че украинските сили могат да изтласкат напълно Русия само, ако Западът продължи с военната си подкрепа.

"Проблемът е, че селата са изравнени със земята. Няма къде да се скриеш. Ако нямаме въздушно превъзходство, ще бъде трудно. Самолетите ни свършват, три или четири бяха свалени миналата седмица. Всички тези военни неща са игри, докато спрат да бъдат такива. Гърбът вече ме боли от цялото това оборудване!"

Въпреки че окупаторите са били принудени да напуснат региона, можеш да научих много за тях само като се огледаш наоколо.

В едно от училищата, което те са използвали като база, боеприпасите и боклуците им са разхвърляни във всички посоки.

Въпреки че окупаторите са били принудени да напуснат региона, можеш да научиш много за тях само като се огледаш наоколо.

В едно от училищата, което са използвали като база, боеприпасите и боклуците им са разхвърляни във всички посоки. Това не са следи от дисциплинирана сила. Това е доказателство, че са воювали в мизерия и са напуснали набързо, пише BBC.

По улицата върви Алена, директор в детската градина. Тя е живяла под окупацията в продължение на два месеца, преди да се наложи да избяга. Руските сили са я включили в "черния списък", защото е снабдявала селяните с храна и им е помагала да се евакуират.

"Те просто оставиха бъркотия. Безпорядък и болка. Когато дойдох тук за първи път след освобождението, просто стоях и плачех. Наистина е трудно", споделя тя.

Алена разказва, че когато за пръв път срещнала руски войник, той я попитал: "Кой ти позволи да живееш толкова добре?". Дървената къща на семейството ѝ остава почти празна, след като руснаците изнасят всичко от нея.

Руско-украинските сражения вече се съсредоточават около град Херсон, а на 16 км оттам се чува почти постоянен грохот на артилерия. Тъй като хватката на Москва върху Херсон продължава да отслабва, нарастват и опасенията, че тя ще приложи т.нар. тактика на опожарената земя, (при която на вражеската войска се оставя само земя, лишена от продоволствия, техника и работна ръка - бел. ред).

Напоследък назначени от Кремъл политици започнаха да "евакуират" хората. Украйна обвини руските войски, че се готвят да взривят близкия язовир Каховка. Русия отрича, но ако се случи, според Киев това би довело до потоп за 80 селища.

За Украйна освобождението в района е ожесточено и сложно. Освен това, ако бъде постигнато, то не носи незабавно облекчение. И все пак, както казва украинският войник Гадфлай: "Какъв избор имаме"?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Politico: ЕС иска преговорите за членство с Украйна да започнат през юни въпреки унгарската съпротива

Дипломатите на ЕС целят преговорите да започнат още на 25 юни

13:10 - 21.05.2024
Политика

Байдън отхвърли случващото се в Газа да е геноцид и защити Нетаняху

Президентът на САЩ защити израелския премиер заради "неравнопоставеното" искане за арест на МНС

11:40 - 21.05.2024
Важно днес

Борисов обвини бившите си партньори в "купуване и продаване на гласове"

Лидерът на ГЕРБ заговори и за "обединие" след изборите, за да няма нови

11:03 - 21.05.2024
Важно днес

Започва процесът срещу "принца" на крайнодесните "Граждани на Райха" в Германия

В съда влизат и съмишлениците му, с които според прокуратурата е основал групата

10:57 - 21.05.2024
Важно днес

ПИБ опроверга "пазарните слухове", че се продава

Реакцията на банката дойде след статия на "Капитал", че се очаква сделка

10:30 - 21.05.2024