Изправени пред "неизбежно поражение", руските сили в Херсон формират местна милиция Снимка: © Getty Images

Подкрепяните от Русия власти в Херсон обявиха, че ще сформират местна милиция на фона на очакваната украинска контраофанзива в региона. Окупационната власт казва, че мъжете имат "възможност" да се присъединят към частите за териториална отбрана, ако решат да останат в града по собствено желание.

Подобни военни формирования от обикновени граждани бяха създадени и в други украински региони като Донецк, където обаче мъжете са принуждавани да се присъединят и да се сражават в помощ на руската армия.

Ситуацията в Херсон

Междувременно руските власти призовават все повече жителите на окупирания Херсон да избягат от града заради опасенията от украинско нападение. На цивилните е заръчано да вземат "документи, пари, ценности и дрехи" поради "напрегнатата ситуация на фронта". Местната администрация съобщи също, че има "рязко увеличение" на броя хора, които се опитват да избягат. Според назначения от Русия заместник-ръководител на региона Кирил Стремусов близо 25 хил. души вече са евакуирани.

Контролът на Москва върху Херсон изглежда все по-крехък. Американският институт за изследване на войната (ISW) посочва, че спешните призиви за бягство показват, че окупаторите "не очакват бързо завръщане на руснаците или цивилното население" в града и изглежда се опитват да го обезлюдят, за да навредят на "дългосрочната му социална и икономическа жизнеспособност". Херсон е един от четирите региона в Украйна, които Русия анексира миналия месец, и е ключов и за двете страни поради близостта му до река Днепър.

Бившият началник на британската армия генерал лорд Данат заяви, че войниците на Путин са изправени пред "неизбежно поражение" в региона преди очакваната битка.

"Руснаците очевидно мислят да се опитат да превърнат това, което вероятно е неизбежно поражение там, в някакъв вид управляемо изтегляне, за да изглежда по-малко хаотично от тяхна страна", казва той, цитиран от Sky News.

Твърдения за "мръсна бомба"

В неделя руският министър на отбраната Сергей Шойгу изрази своята загриженост от това, че Украйна може да използва "мръсна бомба" във войната. Това е устройство, покрито с радиоактивен материал. Той обаче не предостави никакви доказателства в подкрепа на твърдението. Киев и Вашингтон отхвърлиха руските предположения.

"Ако Русия се обажда и казва, че Украйна уж подготвя нещо, това означава едно: Русия вече е подготвила всичко това", заяви украинският президент Володимир Зеленски в свое видеообръщение.

Съветът за национална сигурност към Белия дом също отхвърли твърденията на Шойгу, като каза, че "светът ще прозре всеки опит да се използва това твърдение като претекст за ескалация".

Иранските дронове

Москва продължава да използва ирански дронове срещу цели в цяла Украйна, въпреки че украинските усилия за унищожаване на летателните апарати тип Shahed-136 стават все по-успешни. Това установи британското Министерство на отбраната. Според последния доклад на британското разузнаване официални източници твърдят, че до 85% от атаките са прихванати.

Силите за специални операции на Украйна съобщиха, че в Беларус са били забелязани инструктори на ирански безпилотни самолети. По тяхна информация Ислямската революционна гвардия на Иран обучава руските сили в Беларус и координира изстрелването на дроновете.

И още развития на фронта

В Сибир се разби руски изтребител Су-30. При инцидента са загинали двама членове на екипажа. Самолетът е паднал върху частна двуетажна сграда в голям индустриален център на Източен Сибир.

В неделя Русия изстреля ракети и безпилотни самолети по украинския град Николаев, като разруши жилищен блок. Николаев се намира на около 35 км северозападно от фронтовата линия до окупирания Херсон.

Москва и Киев си размениха взаимни обвинения за това, че се планира взривяването на язовир "Нова Каховка". Разрушаването му може да залее обширна част от Южна Украйна, включително и Херсон.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024