Пропаганда за деца: Русофили спретнаха "историческа" викторина с помощ от Митрофанова и МОН Снимка: © Getty Images

Ученици от няколко града в страната са премерили знания в общнонационална "викторина" с русофилски и пропагандни нюанси. Инициативата е подкрепена от Руското посолство в България и явно съгласувана с Министерството на образованието - участието на българската правителствена институция личи от публикувани обявления за "състезанието" в сайтовете на поне две Регионални управления на образованието, показа проверка.

С въпроси за Руско-турската война и Освобождението най-подготвените от участвалите ученици са получили награди, връчени специално от... посланичката на Москва в София Елеонора Митрофанова. За случая сигнализира читател на "Булевард България".

Викторината е представена като "Игнатиевска интелектуална игра", а една от целите ѝ е утвърждаването и съхраняването на "историческата истина и памет" за българо-руските отношения. Конкурсът е национален и в него са могли да се включат всички училища от страната, които проявават интерес, като състезанието е насочено към ученици от 7 до 12 клас.

Те трябва да отговарят писмено на въпроси за Априлското въстание и войната, като първият кръг на "викторината" включва теми като:

  • "Руското общество в защита на българите след жестокото потушаване на Априлското въстание през 1876 г. Нравстената и православната позиция на руския народ и общественост".
  • "Забележителни и любими руски генерали в Освободителната война".
  • "Руско-турската война в историческата памет на българите и съвременните предизвикателства"

На пръв поглед събитието се опитва да прилича по-скоро на състезание по история, но идеята зад него всъщност идва от няколко русофилски организации и институции, пряко свързани с Кремъл, сред които Руския културно-информационен център, Координационния съвет „България-Русия", както и фондация с името "Устойчиво развитие за България".

Замесени са и Синдикатът на българските учители (СБУ), а Регионални управления на образованието (РУО) са изпратили уведомителни писма до директорите на училища за провеждането на състезанието. Такова писмо е публикувано на страницата на РУО София-град, а регламентът на викторината е качен и на сайта на РУО Бургас.

Това не е първият път, в който състезанието с проруска насоченост се провежда. Онлайн архиви показват, че е имало издание през 2019 г.

Награди с любов от Митрофанова

Заключителният етап на "викторината" е отразен на сайта на Съюза на българските журналисти (СБЖ) и е обобщен със заглавието: "Ученици с добър урок към възрастните как трябва да се гледа на българо-руските отношения днес". От публикацията от 23 март става ясно, че "големите победители" са отборите на 19 СОУ "Елин Пелин" в София, Второ средно училище "Проф. Никола Маринов" в Търговище и СУ "Максим Горски" в Стара Загора.

Те са били оценени от "авторитетно" жури в състав проф. д.и.н. Румяна Михнева, доц. д-р Емилия Лазарова, д-р Нина Христова, д-р Константин Пеев, историка Симеон Кулиш - част от Национално движение "Русофили", както и Анастасия Кабанова - съветник по културните въпроси в руското посолство. Покрай участието на представители на Национално движение "Русофили" припомняме, че дългогодишният му председател Николай Малинов попадна в във втория списък на санкционираните от САЩ заради корупция по закона "Магнитски". Срещу него тече и дело за шпионаж в полза на Русия. И още един детайл - председателката на Съюза на българските учители Янка Такева фигурира в Националния съвет на "Русофили" от 2020 г., показва официалният сайт на сдружението.

Най-добрите ученически отбори и техните учители са били наградени лично от руския посланик в България Елеонора Митрофанова. Самата тя е държала и слово пред учениците, уж по темата за Руско-турската война, но всъщност с доста съмнителни внушения, както се вижда от текста, публикуван на страницата на СБЖ..

"Тези, които знаят историята, добре разбират настоящето и могат да погледнат и в бъдещето и да го предвидят. А това е много важно. Днес в много страни върви една нова тенденция – борба с историята, нейното фалшифициране. Опитват се да наложат сред българите един голям мит, че императорът е искал чрез тази война да завладее проливите, че е имал користни цели. Но аз мога да ви кажа, че в руската история това е единствената война, за която народът е настоявал... да се поеме към освобождаване на поробените братя", е цитирана да казва Митрофанова пред децата.

Победителите ученици във викторината са получили грамоти и медали, както и книги от български писатели, сред които Боян Ангелов, Атанас Звездинов, Петър Андасаров, Нико Стоянов и Боян Бойчев. Повечето от споменатите са чести участници в културни сбирки на "Русофили".

И още послания към младите

Пред гостите на събитието в Руския дом в София се е обърнала и Станка Шопова, председател на Фондация "Устойчиво развитие за България" - един от организаторите на "викторината". Нейното послание към учениците се фокусира върху "трудното време", в което живеем.

"Някъде дори няма разбиране за това, колко е важно да се знае историята, колко е важно да се популяризира историческата истина и да се отстоява", е цитирана да казва тя. Всъщност името на Шопова е известно от комунистическото минало на България. Тя е бивш български политик от Българската комунистическа партия (БКП), на която е член от 1974 г. В периода 1977 - 1981 г. е секретар на ЦК на Димитровския комунистически младежки съюз (ДКМС).

Прокремълски сайтове пишат, че фондацията ѝ е "дългогодишен и надежден партньор" на руското представителство в България и от години организира научни конференции, кръгли маси и събития, които популяризират руския език и култура.

По следите на "научна" конференция с Елеонора Митрофанова - снимка колаж Руска пропаганда във варненско училище? По следите на "научна" конференция с Митрофанова


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024