Ружа Игнатова се "появи" само за да претендира за скъп мезонет в Лондон за 12,5 млн. лири

Най-издирваната жена в света Ружа Игнатова се е обявила за краен собственик на апартамент в Лондон на стойност 12,5 млн. паунда, съобщава британският вестник "Таймс"

Международните власти от години се опитват да открият 42-годишната "криптокралица", родена в България, но без успех. Тя се издирва заради ролята ѝ в измамната схема "OneCoin", с която успява да измъкне близо 4 млрд. долара чрез измама с фалшива криптовалута.

Игнатова обаче изглежда има по-големи притеснения от това, че световните разследващи служби като ФБР, Европол и Интерпол искат да я заловят, защото вниманието ѝ в момента е насочено към мезонета в Лондон. Тя вече е вписана като "действителен собственик" на имота с площ от 650 кв. м (или 7000 кв. фута)

Снимка от апартамента на Ружа Игнатова Вижте апартамента на криптокралицата Ружа Игнатова в Лондон

Жилището разполага с четири спални, плувен басейн и е описано като "най-добрият мезонет". Твърди се, че тя е пребивавала там за кратко през 2016 г., но имотът до голяма степен е останал празен, с изключение на няколко посещения на хора, свързани с фирмата ѝ OneCoin.

Британският вестник посочва, че в апартамента се помещават произведения на изкуството на стойност 500 хил. паунда, включително портрет на актрисата Елизабет Тейлър и картината "Червеният Ленин" от Анди Уорхол. За това разказва и бивш портриер в блока, който в интервю от 2021 г. споделя как веднъж е видял картината на Уорхол натъпкана в шкаф.

Според друга информация преди да бъде отдаден под наем, апартаментът е бил пълен с дизайнерски предмети на Ружа. Пентхаусът е ремонтиран от компанията за луксозни имоти "Candy & Candy" след пожар, избухнал по времето, когато е бил дом на певицата Дъфи. На сайта на агенцията за недвижими имоти жилището е пуснато в продажба на цена от 12,5 млн. британски лири.

В официалните документи за собственик на имота е посочен "Abbots House Penthouse Limited" - анонимно фиктивно дружество, регистрирано на остров Гърнси. Това означава, че името на Игнатова не фигурира в документите за собственост на имота, нито в публичните регистри.

За това, че жилището реално се държи от криптокралицата съобщи първо подкаста на BBC "Missing Cryptoqueen", който разследваше нейното мистериозно изчезване. Сега измамничката за първи път предявава официални претенции към собствеността му и вече е вписана като негов "действителен собственик", съгласно новия закон във Великобритания, отбелязва "Таймс".

Лорд Каланън - член на британската Камара на лордовете и държавен министър на бизнеса, коментира, че правителството е въвело промени в законодателството в опит да се бори срещу незаконното богатство. По думите му, те вече дават резултат.

"Престъпниците, които се опитват да изперат пари във Великобритания няма къде да се скрият", каза той.

Министърът повдигна въпроса за това апартаментът на Игнатова евентуално да бъде използван за обезщетяване на британските инвеститори, които са били измамени от схемата "OneCoin".

42-годишната Ружа Игнатова изчезна преди пет години и оттогава се издирва от международните власти заради това, че е осъществила измама с фалшива криптовалута. Игнатова успява да измъкне близо 4 млрд. долара чрез сложна схема, а срещу нея са повдигнати обвинения за съучастие във финансова измама в големи размери и пране на пари. ФБР предлага награда от 100 хил. долара за информация относно местонахождението ѝ.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Филмът "Анатомия на едно падане" триумфира на "френските Оскари"

Сандра Хюлер грабна приза за най-добра актриса

18:09 - 24.02.2024
Важно днес

Съдът пусна на свобода актьора Христо Шопов. Заплашил съседката си не с пистолет, а с ключове

Христо Шопов излиза от ареста срещу подписка

17:12 - 24.02.2024
Политика

България е все по-близо до еврозоната. Василев очаква и последният критерий да бъде изпълнен тази година

Финансовият министър вярва, че и еврозоната, и ротацията ще се случат

15:55 - 24.02.2024
Европейски дневници

Сухопътният Шенген и други български мечти. Илхан Кючюк отговаря на Gen Z

Евродепутатът Илхан Кючюк за полурадостта от Шенген

15:07 - 24.02.2024
Важно днес

Европейските лидери са в Киев. Обещаха подкрепа за Украйна, докато тя не стане "окончателно свободна"

Зеленски вярва, че Украйна е 730 дни по-близо до победата

15:06 - 24.02.2024
Важно днес

Протоколът от срещата в "Пирогов" е подправен, махнати са скандалните реплики срещу близките на Даная

Официалният документ описва срещата от скандалния запис в "Пирогов", но изпуска важни детайли

14:03 - 24.02.2024
Важно днес

Борисов видя Петков като "брилянтен стратег" и поиска властта да се подели 50:50

Той иска равно представителство в министерствата и останалите агенции

11:31 - 24.02.2024
Важно днес

Радев с нови критики към управляващите: "Ту се обичат, ту се изобличават взаимно"

Радев продължава с нападките си към управляващото мнозинство

10:26 - 24.02.2024
GEN Z дневници

Vol.10: Никой не гледа "Ергенът", от Disney до Харвард, истината за Tinder

И тази година никой не гледа "Ергенът" - но всички говорят за него

10:00 - 24.02.2024