Респираторни заболявания пълнят болници в Китай. СЗО казва, че засега няма нужда от ограничения Снимка: © Getty Images

Рязко увеличаване на респираторните заболявания в Китай, особено сред децата, пълни педиатричните отделения в градските болници.

За това докладват множество свидетели и международни медии.

На този фон китайските власти призовават към спокойствие, като обясняват ръста на заболелите с отменените ковид ограничения.

Във вторник китайският вестник "Глобал таймс" съобщи, че детската болница в Пекин приема до 9378 пациенти дневно и през последните два месеца е работила на пълен капацитет.

Става ясно още, че амбулаториите, педиатричните клиники и респираторните отделения в няколко пекински болници са заети за поне седем дни. А на някои места учебните занятия са били преустановени заради голям брой отсъстващи ученици, съобщава "Гардиън".

Миналата седмица Световната здравна организация съобщи, че следи увеличаването на случаи на "недиагностицираната пневмония в детските болници в Пекин, Ляонин и други места в Китай".

Според първоначалните данни процентът на грипоподобните заболявания е повече от два пъти по-висок в сравнение с последните години.

Здравните власти в комунистическата страна обаче бързат да успокоят гражданите, че нарастването на случаите е заради началото на първия грипен сезон след отмяната на пандемичните ограничения.

На пресконференция в неделя националната здравна комисия призова местните власти да открият повече клиники за лечение на треска, да удължат работното време и доставките на лекарства.

"Напомняме също така на всички да спазват хигиенните навици за носене на маски, често проветряване и миене на ръцете, както и да насърчават ключови групи като възрастните и младите хора да получават активно съответните ваксини", заяви Уан Хуацин, ръководител на имунизационната програма на CDC.

Китайските власти са отговорили на искането на СЗО за предоставяне на по-подробна информация в рамките на 24 часа.

Подадените данни показват увеличение на броя на лекарските консултации и хоспитализациите на деца, причинени от микоплазма пневмония от май насам, както и на аденовирус и грип от октомври насам, сочи СЗО.

Световната здравна организация все пак заяви, че това не е необичайно и не препоръча никакви ограничения за пътуване или търговия.

Китай беше една от последните страни, които премахнаха ограничителните пандемични мерки, заради политиката си на т.нар. „нулев ковид“.

Скок на респираторните заболявания след края на ограниченията за Ковид-19 е имало и в други страни, отбелязва британският вестник.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Рецепта за козунак? А какво ще кажете за козуначени мъфини

Великден през 2024 година звучи като време за по-практично приготвяне на храна

10:04 - 27.04.2024
Спорт

5 домашни упражнения, след които да се почувствате 5 пъти по-добре

Карин Околие ни показа няколко упражнения с DAJLIEN - колекцията за домашни тренировки на IKEA

09:29 - 27.04.2024
Важно днес

Fitch: Отлагане на членството в еврозоната, може да се отрази негативно на рейтинга на България

Според Fitch България ще изпълни всички критерии до края на 2024 година

09:10 - 27.04.2024
Важно днес

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024