С 3 дни закъснение Румен Радев реши да свика среща за Украйна Снимка: © Булевард България

Странното мълчание на президента Румен Радев след поредната ескалация на руската война в Украйна явно ще приключи на третия ден - държавният глава реши да свика "консултативна среща", за да се обсъдят "последиците за сигурността, икономиката и социалната сфера" след мобилизацията в Русия и сепаратистките референдуми.

В 15 ч. на "Дондуков" 2 пристигнаха премиерът Гълъб Донев, трима вицепремиери, министърът на отбраната Димитър Стоянов, енергийният министър Росен Христов, министърът на икономиката Никола Стоянов, директорът на ДАНС и представители на двете разузнавателни служби.

От Министерството на външните работи участва само зам.-министърът Велислава Петрова, тъй като Николай Милчев се намира в САЩ за срещата на ООН.

Очаква се решенията от срещата да се обявят около 18 ч.

Малко по-рано днес друг от заместниците му Костадин Коджабашев определи като "пореден опит за нарушаване на суверенитета и териториалната цялост на Украйна" намерението на руските окупационни власти да проведат референдуми в Донецк, Луганск, Херсон и Запорожието.

Този неформален консултативен формат се свиква от президента, въпреки че в рамките на Министерски съвет съществува регламент за провеждане на Съвет по сигурността под ръководството на премиера - с участие на представители на "Дондуков" 2.

Румен Радев е предпочел и да не кани лидерите на най-големите партии в страната, въпреки че след по-малко от 10 дни ще се проведат парламентарни избори.

Досега служебният кабинет реагира колебливо на новините около войната в Украйна, като не успя да формулира каквато и да е позиция в деня, в който Владимир Путин обяви мобилизацията.

Единствената реакция от президентството дойде на следващия ден от Илияна Йотова, която призна, че действията на Путин са "задълбочаване на конфликта и разрастване на войната", но вместо да осъди действията на Москва, тя призова ЕС да "постави на масата темата за прекратяване на войната и да спре безумието".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

Със 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL.18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024
Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024