С 3 дни закъснение Румен Радев реши да свика среща за Украйна Снимка: © Булевард България

Странното мълчание на президента Румен Радев след поредната ескалация на руската война в Украйна явно ще приключи на третия ден - държавният глава реши да свика "консултативна среща", за да се обсъдят "последиците за сигурността, икономиката и социалната сфера" след мобилизацията в Русия и сепаратистките референдуми.

В 15 ч. на "Дондуков" 2 пристигнаха премиерът Гълъб Донев, трима вицепремиери, министърът на отбраната Димитър Стоянов, енергийният министър Росен Христов, министърът на икономиката Никола Стоянов, директорът на ДАНС и представители на двете разузнавателни служби.

От Министерството на външните работи участва само зам.-министърът Велислава Петрова, тъй като Николай Милчев се намира в САЩ за срещата на ООН.

Очаква се решенията от срещата да се обявят около 18 ч.

Малко по-рано днес друг от заместниците му Костадин Коджабашев определи като "пореден опит за нарушаване на суверенитета и териториалната цялост на Украйна" намерението на руските окупационни власти да проведат референдуми в Донецк, Луганск, Херсон и Запорожието.

Този неформален консултативен формат се свиква от президента, въпреки че в рамките на Министерски съвет съществува регламент за провеждане на Съвет по сигурността под ръководството на премиера - с участие на представители на "Дондуков" 2.

Румен Радев е предпочел и да не кани лидерите на най-големите партии в страната, въпреки че след по-малко от 10 дни ще се проведат парламентарни избори.

Досега служебният кабинет реагира колебливо на новините около войната в Украйна, като не успя да формулира каквато и да е позиция в деня, в който Владимир Путин обяви мобилизацията.

Единствената реакция от президентството дойде на следващия ден от Илияна Йотова, която призна, че действията на Путин са "задълбочаване на конфликта и разрастване на войната", но вместо да осъди действията на Москва, тя призова ЕС да "постави на масата темата за прекратяване на войната и да спре безумието".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бесарабски българин е загубил съпругата и детето си при руския обстрел в Одеса

При нападението са загинали още 2 деца

15:05 - 03.03.2024
Важно днес

Радев заговори срещу "проповедниците на нихилизма и разделението" на връх Шипка

На фона на руски знамена Радев видя "прогонване на лепкавата политическа мъгла от върховете на българското минало"

13:41 - 03.03.2024
Важно днес

Хепи-соцът като атракцион за всеки национален празник

С "Чавдар" и "Икарус" на Трети март?

13:35 - 03.03.2024
Важно днес

Тръмп изпревари Ники Хейли в още три щата преди "Супер вторник"

Дали Тръмп ще остане единственият кандидат за номинацията - ще се реши на 5 март

09:12 - 03.03.2024