С гласовете на ГЕРБ, ДПС, БСП и "Български възход" депутатите удължиха закона за бюджета Снимка: © Screenshot

След близо пет часа дебати парламентът прие на първо четене внесения от служебното правителство закон, с който се удължава действието на Закона за бюджета за 2022 г. и през следващата година. Това стана с гласовете на ГЕРБ, ДПС, БСП и "Български възход".

Решението означава, че засега държавата няма да има редовен бюджет за 2023 г., а просто ще удължи действието на Закона за държавния бюджет, както и този на Здравната каса, и на Държавното обществено осигуряване. Законопроектът беше приет със 127 гласа "за", двама - "против" и 90 "въздържали се".

Дебатите в пленарната залата преминаха около въпроса дали трябва да се приеме нов редовен бюджет или да се приеме предложеното удължаване. От "Продължаваме промяната" подкрепиха първата теза и изтъкнаха, че служебният кабинет нарушава Конституцията, като отказва да внесе нов проектозакон за държавните финанси за догодина. Те настояват правителството, назначено от Румен Радев, да оттегли настоящия закон и да внесе нов проект.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова също отправи критики към служебния кабинет и го обвини, че той притиска парламента, като отказва да внесе нов законопроект за бюджета. Нинова поиска законът за удължаване действието на бюджет 2022 да бъде приет на първо четене, а на второ четене да бъдат правени корекции, като от партията ѝ искат увеличаване на социалните плащания.

Кирил Ананиев от ГЕРБ обаче заяви, че подобни промени на второ четене ще са в разрез със Закона за публичните финанси.

"Който и да е Министерски съвет е длъжен да внесе държавен бюджет до 31 октомври. Вие твърдите, че сте заварили множество кризи, а в същото време предлагате да се удължи бюджетът на предишното правителство", каза обаче Нинова.

На противоположната позиция са ГЕРБ, ДПС и "Български възход", които смятат, че предложение за нов бюджет трябва да бъде направено след съставянето на редовно правителство, което да поеме отговорността за него.

Окончателните текстовете предстои да бъдат обсъждани и гласувани в пленарната зала. Преди това те ще бъдат върнати за обсъждане в парламентарната комисия преди второто четене. Ако законът за удължаване на действащия бюджет бъде приет окончателно, държавата ще разполага с 1/12 част от средствата, заложени за 2022 г., всеки месец.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов "помирил държавата със сглобката", за да не стане като в Словакия

Симеон Дянков се оказа изненадващ гост на предизборна кампания на ГЕРБ

18:53 - 17.05.2024
Технологии

А1 спечели четири отличия във вечерта на наградите 

Кампанията "Интернет за всички" за безопасна интернет среда за децата също получи приз

17:37 - 17.05.2024
Живот

На тъмно: Сърбия подари знакова сграда на зетя на Тръмп, за да построи хотел

Властите твърдят, че не са продавали, а са отдали терена под наем за 99 години

16:44 - 17.05.2024
Важно днес

Румен Радев: Не виждам основание за промени в ръководството на НСО

Президентът очаква извънредното заседание на НС да се превърне в "предизборна трибуна"

15:27 - 17.05.2024