С гласовете на ГЕРБ, ДПС, БСП и "Български възход" депутатите удължиха закона за бюджета Снимка: © Screenshot

След близо пет часа дебати парламентът прие на първо четене внесения от служебното правителство закон, с който се удължава действието на Закона за бюджета за 2022 г. и през следващата година. Това стана с гласовете на ГЕРБ, ДПС, БСП и "Български възход".

Решението означава, че засега държавата няма да има редовен бюджет за 2023 г., а просто ще удължи действието на Закона за държавния бюджет, както и този на Здравната каса, и на Държавното обществено осигуряване. Законопроектът беше приет със 127 гласа "за", двама - "против" и 90 "въздържали се".

Дебатите в пленарната залата преминаха около въпроса дали трябва да се приеме нов редовен бюджет или да се приеме предложеното удължаване. От "Продължаваме промяната" подкрепиха първата теза и изтъкнаха, че служебният кабинет нарушава Конституцията, като отказва да внесе нов проектозакон за държавните финанси за догодина. Те настояват правителството, назначено от Румен Радев, да оттегли настоящия закон и да внесе нов проект.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова също отправи критики към служебния кабинет и го обвини, че той притиска парламента, като отказва да внесе нов законопроект за бюджета. Нинова поиска законът за удължаване действието на бюджет 2022 да бъде приет на първо четене, а на второ четене да бъдат правени корекции, като от партията ѝ искат увеличаване на социалните плащания.

Кирил Ананиев от ГЕРБ обаче заяви, че подобни промени на второ четене ще са в разрез със Закона за публичните финанси.

"Който и да е Министерски съвет е длъжен да внесе държавен бюджет до 31 октомври. Вие твърдите, че сте заварили множество кризи, а в същото време предлагате да се удължи бюджетът на предишното правителство", каза обаче Нинова.

На противоположната позиция са ГЕРБ, ДПС и "Български възход", които смятат, че предложение за нов бюджет трябва да бъде направено след съставянето на редовно правителство, което да поеме отговорността за него.

Окончателните текстовете предстои да бъдат обсъждани и гласувани в пленарната зала. Преди това те ще бъдат върнати за обсъждане в парламентарната комисия преди второто четене. Ако законът за удължаване на действащия бюджет бъде приет окончателно, държавата ще разполага с 1/12 част от средствата, заложени за 2022 г., всеки месец.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Олексий Резников: Украйна няма да насочва американски оръжия към руска територия

Ракетите ще се насочват към окупирана от Русия украинска територия

16:37 - 17.02.2023

Нафтали Бенет: Путин ме увери, че няма да убие Зеленски

Бившият израелски премиер разказва за срещата с руския президент

18:38 - 05.02.2023

Трима от задържаните българи на границата с РСМ получиха забрана да влизат в страната за 3 г.

Те са получили и глоба от по 300 евро, сред тях е бил депутат от "Възраждане"

14:41 - 05.02.2023

Умира ли приятелството? „Рецесията на връзките“ удря най-силно по мъжете

Свободното ни време е радикално индивидуализирано

12:49 - 05.02.2023