Снимка: © Getty Images

С малко свободно време, много часове за сън, малко - за хранене, с не чак толкова високи месечни доходи – така живеят германците.

Средностатистическият немец спи по 8,29 часа на денонощие, но само 1,41 часа от общо 24 той прекарва в хранене. Свободното му време, ако приспаднем работното и часовете, прекарани в развлечения и социални контакти, е 1:50 ч.

Данните са на Федералната статистическа служба и са публикувани в "Статистически годишник 2019". Те обхващат цели 700 страници и съдържат информация от интервюта, взети през 2017 година и разпространени от „Дойче Веле“.

Изводът е, че повечето от любопитните статистики опровергават традиционните клишета за германците. Едно от тях е, че се радват на високи финансови възнаграждения. Всеки седми немец обаче споделя, че не може да си позволи пътуване или почивка, докато всеки шести е застрашен от бедност.

Средностатистическото домакинство в Германия живее с 3461 евро на месец. Три четвърти от този доход отиват за разходи за потребление. 270 евро се плащат за храна и напитки, за облекло и обувки се харчат средно по 65 евро, а за наем и режийни разходи - по 897 евро.

През 2019 година средният месечен приход на един гражданин в страната е бил 3994 евро бруто, т.е. преди да бъдат отчислени таксите за данък, здравна застраховка, застраховка срещу безработица, социална такса и други. Оказва се, че средният годишен брутен доход в Германия възлиза на близо 48 000 евро.

Германците са известни с това, че ядат много наденици и, като цяло, месо. Данните обаче сочат друго – средностатистическият немец консумира повече зеленчуци – по 100 килограма на година. За справка – изяденото от него месо е 89 кг годишно. Германецът яде и много яйца – по 230 на година.

Германската жена ражда средно по 1,6 деца, а при първото си раждане е на средна възраст от 29,8 години. През 2017 в Германия са сключени общо 407 000 брака и има близо 6000 вписани партньорства. За сравнение - през 1950 година общо 750 000 души в Германия са сключили граждански брак.

В Германия днес има 130 000 еднополови партньорства, от които 41% са съставени от две жени.

В средностатистическо жилище в страната живеят по 2,1 души. Само при 17 процента от домакинствата разходите за наем надхвърлят 40 на сто от месечния доход. 13% процента от германците определят наема като много натоварващ разход. Средният т.нар. „студен наем“ (без включено отопление, ток и вода) е 6,72 евро на квадратен метър.

Най-често немците кръщават децата си Мари и Паул. При женските имена второто най-разпространено през последните години е Софи и Мария, а при мъжките – Александър и Максимилиан.

Германското домакинство дава средно по 259 евро на месец за свободното си време, за развлечения или културен живот.

Културата в страната е на почит и през 2016/17 е имало средно по 313 театрални постановки на ден. Общо 929 музикални училища са обучавали 1,5 милиона ученици.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Рашков си даде висока оценка, но преходът му от МВР в КПКОНПИ остава под въпрос

Костадин Костадинов отхвърлил призив от ПП да подкрепи Рашков за новата позиция

Момчетата в костюми или #GentleMinions: Филмът за миньоните се превърна в мания за TikTok

Продължението на "Миньоните" привлича извънредно голям дял тийнейджъри на премиерата си

ПП ще представи нова програма: Хоризонт за 6 месеца и опция за вот на доверие

Евентуален кабинет на Асен Василев може да поиска нов вот на доверие през януари 2023

Край на "монопола" на "Евролаб": БАБХ си връща помещенията на ГКПП "Капитан Андреево"

Корупционният скандал около частния контрол на границата вече става европейски проблем

В Украйна предстои дълга война: кой ще я спечели зависи от Запада

Путин разчита на идеята, че решимостта на Запада ще се разпадне

Кметът на Добрич: "Когато Кирил Петков опъна шатра на площада, хората питаха дали това е коалиция на г-н Йорданов"

Йордан Йорданов смята, че той има интелектуално право над словосъчетанието

Поредната американска трагедия

Стрелбата в Чикаго на парада за 4 юли е трети инцидент в рамките само на няколко седмици