С поглед към Китай Байдън и съюзниците му представиха знакова сделка за ядрени подводници Снимка: © Getty Images

Лидерите на САЩ, Великобритания и Австралия разкриха подробности за плана си за създаване на флот от следващо поколение атомни подводници. Той ще бъде създаден, като се използват най-съвременните технологии, включително реактори, произведени от английската компания Rolls-Royce.

В рамките на споразумението "AUKUS" от началото на 2030 г. Австралия ще получи атомни подводници, като целта е да се противодейства на амбициите на Китай в Индо-Тихоокеанския регион. Подготовката за това вече започва с обучение на австралийски моряци, инженери, техници и друг персонал. Планът е след няколко години подводниците на САЩ и Великобритания да се разполагат редовно на ротационен принцип в Австралия.

След фазата на обучение Австралия първоначално ще получи три ядрени подводници от Вашингтон "с възможност за увеличаване до пет подводници, ако това е необходимо“. Американският президент Джо Байдън нарече сделката част от споделения ангажимент за свободен и отворен Индо-Тихоокеански регион с двама от "най-стабилните и способни съюзници на Америка".

Британският премиер Риши Сунак определи партньорството като "мощно" и добави:

"За първи път в историята това ще означава три флотилии от подводници, които ще работят заедно в Атлантическия и Тихия океан, за да поддържат океаните ни свободни... за десетилетия напред."

В дългосрочен план и трите държави поемат ангажимента да произведат съвместно модел на ново поколение подводница за военноморските сили на Великобритания и Австралия, наречена SSN-AUKUS. Проектът ще бъде построен по британски проект, но ще се използват технологии и от трите държави.

За първи път Вашингтон ще сподели технология за ядрени двигатели. Последният път, когато прави това, е с Великобритания през 50-те години на XX век. Байдън обаче подчерта, че подводниците ще бъдат с ядрен двигател, но не и с ядрено въоръжение заради ангажимента на Канбера да бъде страна без ядрени оръжия.

Лондон ще получи първата си подводница SSN-AUKUS към края на 30-те години на този век, а Австралия - в началото на 40-те години. Плавателните съдове ще бъдат построени от BAE Systems и Rolls-Royce.

Сделката обаче е свързана с непосилна сметка за Австралия, като се очаква до 2055 г. разходите да нараснат до 368 млрд. австралийски долара. Премиерът на страната Антъни Албанезе оправда разходите, като заяви, че това е "икономически план, а не само план за отбрана и сигурност".

САЩ, Великобритания и Австралия стартираха съюза за сигурност, наречен AUKUS през 2021 г. Името произлиза от английските съкращения на трите държави (AUS, UK и USA). Обявената цел на алианса е да оборудва Австралия с ядрени подводници, които трябва да осигурят сигурност и стабилност и да засилят военното възпиране в региона.

Китай остро разкритикува алианса Aukus, като комунистическото правителство го нарича "опасно" и смята, че то е опит за притискане на Пекин.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Радев кани Главчев да обсъдят смяната на министри

Президентът не иска Даниел Митов от ГЕРБ да е външен министър

07:29 - 19.04.2024
Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024