С резолюция ЕП призова НАТО да приеме Украйна – българските социалисти не гласуваха Снимка: © Getty Images

Евродепутатите призовават съюзниците от НАТО да спазят ангажимента си към Украйна и да подготвят почвата за покана на Киев да се присъедини към отбранителния съюз. Европейският парламент направи това с официална резолюция, приета в четвъртък с 425 гласа „за“, 38 „против“ и 42 „въздържал се“.

Резолюцията бе подкрепена от 11 от общо 17 български евродепутати. Не гласуваха петимата от групата на социалистите, както и Емил Радев от ГЕРБ и Европейската народна партия (ЕНП).

В документа се посочва, че ЕП очаква „процесът на присъединяване да започне след края на войната и да бъде финализиран възможно най-скоро“. Дотогава ЕС и неговите партньори трябва да разработят временна рамка за гаранции за сигурност, която да бъде приложена веднага след края на конфликта.

Парламентът подчертава, че интеграцията на Украйна в НАТО и ЕС ще повиши регионалната и глобалната сигурност и ще укрепи връзките между Украйна и евроатлантическата общност.

Членовете на ЕП осъждат по най-категоричен начин разрушаването на язовир „Каховка“ от страна на Русия на 6 юни – действие, определяно като военно престъпление. То причини огромни наводнения, създаде екологична катастрофа и екоцид в Украйна.

„Всички отговорни за военните престъпления, включително за разрушаването на язовира, ще бъдат подведени под отговорност в съответствие с международното право“, посочват от ЕП.

Парламентът призовава за всеобхватен и адекватен пакет на ЕС за възстановяване на Украйна, който следва да се съсредоточи върху незабавната, средносрочната и дългосрочната помощ, реконструкцията и възстановяването на страната. Евродепутатите изтъкват важността на обвързването на възстановяването на страната с подготовката за присъединяването ѝ към ЕС и текущите вътрешни реформи.

Очаква се, че преговорите за присъединяване на Украйна към ЕС могат да започнат тази година.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"Хамас" не хареса предложението за прекратяване на огъня, но преговорите продължават

"Хамас" е скептична към израелското предложение

10:36 - 02.05.2024
Важно днес

Десетки хиляди отново протестираха в Грузия, след като парламентът придвижи спорен закон

Недоволството около спорния закон за "чуждестранни агенти" в Грузия продължава

09:40 - 02.05.2024
Текстове от партньори

Кока-Кола ХБК България се подготвя за стажантската програма Coke Internship 2024

Компанията предлага 8 свободни позиции за своята тримесечна платена програма

08:59 - 02.05.2024