Въпросът от заглавието не е преувеличен – новият умен часовник на Huawei - 3 Pro поддържа e-sim и може в голяма степен да замени телефона ви. Не e грешно да кажем и “в много голяма”, защото 3-ката има вече и NFC, и се надявам скоро да мога да плащам с него.

Huawei Watch 3 Pro идва след доста успешния GT 2 Pro, който аз с удоволствие и голям успех ползвах повече от 9 месеца.

Huawei GT 2 Pro: Едно ревю в движение

Какви са разликите?

Класическата кръгла форма на тялото се запазва. Титаниевият корпус също. Керамичното дъно остава. Сензорите са повече. Размерът е малко по-голям. Безупречната изработка и премиум усещането също са тук, и дори малко се усилват.

Моят екземпляр е с кожена каишка, която изглежда малко по-кожена от тази на предишния - може би защото каишката на GT 2 беше оцветена и имаше покритие срещу намокряне, което я прави една идея по-„пластмасова“.

Huawei Watch 3 Pro съществува и във вариант с титаниева верижка, като, ако си купите тази версия, в кутията ще намерите допълнителна силиконова каишка, която да ползвате за спорт или на море.

Да се върнем към началото обаче – поддръжката на e-sim качва часовника на друго ниво.

И с предишните модели можеха да се водят разговори, но само ако телефонът ви е на не повече от 5-6 метра разстояние. Сега „часовникът“ е самостоятелна бойна единица и с него можете да говорите, да четете мейли, да получавате известия (нотификации) от различни приложения.

Да го кажа по друг начин - Huawei Watch 3 Pro дава силна доза свобода.

Устройството има два бутона от дясната страна, като горният е т.нар „корона“ , както при класическите часовници. Короната на Huawei Watch 3 Pro обаче изпълнява много функции - може да се натиска, за да отваря нови екрани и функционалности, и да се върти, като с въртенето сменя различни екрани и апликации, или да служи за „zoom“ – увеличаване на изображението на екрана.

Като казвам екран - Huawei Watch 3 Pro има топ-клас AMOLED дисплей, същевременно операционната система и мощният процесор правят възможна поддръжката на прецизни и детайлни изображения, понякога с 3D ефект.

Какво е положението със сензорите – както и при предишната версия, Huawei Watch 3 Pro мери сатурацията на кислород в кръвта, пулс, сърдечен ритъм, регистрира (и анализира) целия процес на съня.

Сегашната версия има и термометър, и мери и температурата на кожата. Тук трябва да се каже, че моят опит с измерването на температурата даде средни стойности от 32.5 градуса, което поставя под силен въпрос наличието на жизнени функции. После си дадох сметка, че никой не си мери температурата на кожата на китката и с малко четене в мрежата се осведомих, че тази функция е полезна за индикация на ефективността при тренировки. Има даже едно видео в Youtube, където сравняват точността на сензора на Huawei Watch 3 Pro с дистанционен медицински термометър, и показанията от часовника се оказват много верни.

И още едно интересно приложение, което е по-добре да не се налага да ползвате, но в ситуации, може да се окаже безценно – fall detection – реакция при падане. Тогава Huawei Watch 3 Pro влиза в помощен режим, и показва екран, на който има голям червен бутон за директно набиране на телефон 112. Може да се ползва при контузии по време на планински приключения, в други критични ситуации, тази опция би била спасение в определени случаи за възрастни хора без надзор.

Колко държи батерията?

При режим с пълни функционалности – GPS проследяване, sim карта, bluetooth, wi-fi (не знам дали споменах, че има wi-fi), Huawei Watch 3 Pro издържа 5 дни с едно зареждане. Има и режим на ултра дълъг живот на батерията, който обаче запазва много от важните функции на часовника, и издържа забележителните 21 дни, а 21 дни са много време.

До 25 юли новият Huawei Watch 3 Pro идва с Huawei FreeBuds 4i


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кирил Петков: Няма да позволим регулаторите да се наредят на бърза ръка

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори задочно на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който по-рано му предложи "да си решим регулаторите".

11:48 - 28.03.2024
Живот

Завръща ли се Слави Трифонов в bTV?

Риалити формат на "Шоуто на Слави" тръгва в bTV след 15 г. пауза

09:24 - 28.03.2024
Политика

Сърбия издирва дете, президентът обаче задейства свой AMBER alert

Aлександър Вучич обяви "тежки дни" за страната, докато цяла Сърбия търси двегодишно дете

08:04 - 28.03.2024