Въпреки удълженото работно време гласуването на бюджета продължава и в четвъртък (обновена) Снимка: © Булевард България

Въпреки че удължиха работното си време, депутатите не успяха да приемат окончателно всички текстове от бюджета за 2024 г. в сряда и ще продължат работа по тях в четвъртък.

Едно от съществените изменения, което се очаква да бъде гласувано на финалната права, е увеличението на таксите за хазарт с три пъти.

Ударно вдигат таксите за хазарта. Бюджет 2024 е прекроен, влиза за окончателно гласуване

Народните представители ще обсъдят и предложението за създаване на фонд "Стамболов", с който да се финансират магистрите ни в чужбина на стойност 5 млн.лв.

Програмата "Стамболов": Ще може ли този път България да подкрепи талантливите си студенти в чужбина

В четвъртък ще се обсъждат средствата, които ще бъдат отпуснати по 1600 общински проекта, които ще се изпълняват в следващите 3 години, като на 3 месеца общински власти могат да предлагат и нови.

Според председателя на ресорната комисия Йордан Цонев (ДПС) бюджетът за следващата година е “исторически” именно заради заложените в него пари за общините.

В кулоарите на парламента Цонев, заедно с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и министъра на финансите Асен Василев, заяви, че всички общини в страната ще получат средства по общо 1500 проекта, които са подадени за финансиране от държавния бюджет за 2024 г.

"В тази папка има 1500 проекта на всички общини. Това се случва за първи път в историята на България! Ще го научат ли българските граждани? Всички общини, независимо коя партия са, безусловно ще получат реализация. Когато се говори за вредите от "сглобката", трябва да се говори и за ползите", каза председателят на комисията по бюджет и финанси.

Асен Василев пък обяви, че събираемостта на ДДС тази година върви отлично и че се очаква по-нисък дефицит от планирания за 2023 г.

"Към 18 декември събираемостта на приходите от ДДС от сделки в страната е 98,4% от планираното. Данъците се събират, средства има. За догодина сме заложили също едни доста реалистични приходи и очакваме да си спазим Маастрихтските критерии без проблем", каза Василев преди началото на гласуването.

Маастрихтските критерии са тези, които България трябва да изпълнява, ако иска да влезе в еврозоната, като ако има отклонение, то може да е по показателя инфлация.

На заседанието в сряда без допълнителни промени бяха гласувани средствата за отбрана, за социални разходи, за здраве, за МВР и за култура.

Предвижда се ръст на икономиката догодина от 3,2 на сто и средногодишна инфлация от 4,8%. Заложеният бюджетен дефицит за следващата година е в размер на 3% от брутния вътрешен продукт или 6,2 млрд. лв.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Никола Минчев отрича да има нещо общо с казуса с подписите за "Корал"

Прокуратурата призна, че от август 2023 г. се занимава с казуса

14:32 - 29.04.2024
Важно днес

"Политиката може да е брутална". Най-младият първи министър на Шотландия подаде оставка

Хумза Йосаф положи клетва точно преди 13 месеца

14:17 - 29.04.2024
Технологии

Няма ляво, няма дясно - Huwei FreeClip и синия океан от възможности 

Дизайнът не е случаен – този модел попада в нова категория - т.нар. open fit

13:00 - 29.04.2024
Важно днес

Отказва ли се Санчес от премиерския пост след разследването за корупция срещу жена му

Премиерът на Испания обяви своето решение, след като пет дни спря да изпълнява публичните си задължения

12:22 - 29.04.2024
Важно днес

От "Корал" до Пашата: Скандалът с документите на Кирил Петков и взаимните обвинения

Кирил Петков замеси Румен Николов-Пашата в скандала с предполагаемите фалшиви подписи

10:29 - 29.04.2024