Съдът: Варна не може да подари на Георги Гергов акциите си от Пловдивския панаир Снимка: © Булевард България

Община Варна не може да подари акциите от Пловдивския панаир, които държи, на бизнесмена и почетен консул на Русия в града Георги Гергов. Това потвърди Апелативният съд в София, който остави в сила решението на първата инстанция, след като икономическият министър Богдан Богданов заведе дело по случая.

Държавата претендира, че тя, а не община Варна е собственик на 29% от акциите на "Международен панаир Пловдив" АД, въпреки че второто правителство на Бойко Борисов ги подари на морския град. Преди няколко месеца община Варна поиска да ги прехвърли на дружеството на Гергов "Пълдин Туринвест", което е акционер в панаира.

С тези 29% фирмата, респективно Гергов, щяха да получат мажоритарен дял от капитала и на практика възможността да се разпореждат с Пловдивския панаир еднолично. Другият акционер е община Пловдив, но с много малък дял.

Всъщност общинският съвет във Варна има решение от няколко години, според което трябва да върне акциите на държавата. Кметът Иван Портних обаче не го изпълнява. И тази година отново беше направен опит Гергов да овладее панаирното градче. Делото, заведено от Богданов, има за цел да спре това.

„Държавата трябва да запази собствеността си в Пловдивския панаир, но и да работи за развитието му. Дружеството не се управлява ефективно, затова Министерството на икономиката готви стратегия за развитието му“, коментира министърът.

Все още няма коментар от Гергов и "Пълдин Туринвест" по темата.

В дискусията не се е включила и община Пловдив, която докато течеше сагата с приемането на апорта на община Варна в дружеството акционер в Панаира, взе две противоречиви решения дали представителят ѝ да одобри този апорт или не.

Международен панаил Пловдив Как Георги Гергов получи контрол върху Панаира в Пловдив (обяснено)


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Президентът на Иран е претърпял инцидент с хеликоптер

Към момента няма информация какво е състоянието на Ебрахам Раиси

16:36 - 19.05.2024
Важно днес

Киев обвинява Русия, че атакува цивилни в Харковска област

Русия включи евтини, но смъртоносни планиращи бомби във войната в Украйна

11:46 - 19.05.2024
Живот

Адв. Мария Шаркова и спортът, който ѝ спаси живота

Move Her Mind, или защо жените трябва да спортуват

11:11 - 19.05.2024
Важно днес

ПП-ДБ се обявиха против идеята ББР да отпуска безплатни кредити за държавни служители

Предложението е на служебната власт, но според ПП-ДБ това е опит за купуване на гласове от ГЕРБ на гласове

10:39 - 19.05.2024