Съдът блокира смяната и на новото ръководство на енергийния холдинг Снимка: © АЕЦ Козлодуй

Съдът е спрял вписването на новото ръководство на Българския енергиен холдинг (БЕХ) след жалба на отстранения директор Валентин Николов - бивш председател на енергийната комисия в парламента от ГЕРБ.

На 23 юли служебният енергиен министър Андрей Живков освободи всички в борда, включително Диян Димитров (бивш директор в ТЕЦ "Марица-изток"), Иван Андреев (бивш шеф в АЕЦ "Козлодуй"), Стелиян Коев (бивш финансов директор на Мини Марица-изток) и Александър Църноречки (бивш директор "Протокол и връзки с обществеността" в БЕХ). Последвало е обаче обжалване.

"Съдът се е произнесъл по моя жалба, където е образувано дело срещу действията на министъра. Съдията е разпоредил на Агенцията по вписванията да бъде спряна процедурата по вписване на новия борд", коментира Валентин Николов, цитиран от БНТ.

„Утре трябва да се разпишат 550 милиона евро към облигационерите. Не стане ли това нещо, ще станат предсрочни изискуеми всички облигационни заеми, които са в порядък на 1,2 млрд. евро. От друга страна, ние трябва да закупим въглеродни емисии за ТЕЦ-2, която в момента е обявила търгове. Загубите там също ще бъдат десетки милиони евро“, каза той.

Николов твърди, че решението на Живков да освободи Съвета на директорите „хвърля цялата енергетика в колапс“. „Моето решение е, че ще пиша до прокуратурата и ще искам тя да вземе отношение във връзка с неговите решения", добави той.

Живков смени борда на енергийния холдинг, след като директорите не отстраниха ръководството на „Булгартрансгаз“ заради нарушенията, свързани с Балкански поток.

Той назначи в Съвета Мария Велкова, Веселина Канатова – Бучкова, Ива Петрова, инж. Пламен Дилков и Антон Симеонов. Планът е те да управляват холдинга до провеждане на нов конкурс в 6-месечен срок, след като бъдат вписани в Търговския регистър.

Не за първи път съдът блокира вписването на ръководството на БЕХ. Това се случи и при предишните директори на 24 април – близо три седмици след парламентарните избори, когато ГЕРБ опита да се „бетонира“ в енергетиката със свои назначения.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Български пощи" спират доставката на пратки до Русия и Беларус

Държавното предприятие съобщава, че няма кой да доставя пратките от и до двете държави

17:28 - 20.03.2023

"Моментът на истината": Правителството на Макрон е изправено пред два вота на недоверие

Два вота на недоверие ще бъдат гласувани във френското правителство

17:10 - 20.03.2023

VW в капана GAZ: Германският гигант се оказа заклещен в Русия

Кремъл направи напускането на компании от „неприятелски“ държави трудно и създаде условия за национализация на частни активи

16:31 - 20.03.2023

По ушите ще го познаете. Използва ли Путин двойник при визитата си в Крим и Мариупол?

Истината за това дали Путин използва двойник може да се крие в ушите на президента

15:47 - 20.03.2023

Рупърт Мърдок ще се жени за пети път на 92 г.: "Дано това влюбване да ми е последно"

Годеницата на медийния магнат се запознава с него преди половин година

15:46 - 20.03.2023

Големите губещи от "брака по сметка" между UBS и Credit Suisse

Притежателите на т.нар. AT1-облигации на Credit Suisse са възмутени от сделката

14:25 - 20.03.2023

НАП отчете 9% ръст в приходите от ДДС спрямо 2022 г. - по-нисък от инфлацията

Директорът на агенцията обвинява ПП в "политически спекулации"

13:08 - 20.03.2023