Снимка: © АЕЦ Козлодуй

Съдът е спрял вписването на новото ръководство на Българския енергиен холдинг (БЕХ) след жалба на отстранения директор Валентин Николов - бивш председател на енергийната комисия в парламента от ГЕРБ.

На 23 юли служебният енергиен министър Андрей Живков освободи всички в борда, включително Диян Димитров (бивш директор в ТЕЦ "Марица-изток"), Иван Андреев (бивш шеф в АЕЦ "Козлодуй"), Стелиян Коев (бивш финансов директор на Мини Марица-изток) и Александър Църноречки (бивш директор "Протокол и връзки с обществеността" в БЕХ). Последвало е обаче обжалване.

"Съдът се е произнесъл по моя жалба, където е образувано дело срещу действията на министъра. Съдията е разпоредил на Агенцията по вписванията да бъде спряна процедурата по вписване на новия борд", коментира Валентин Николов, цитиран от БНТ.

„Утре трябва да се разпишат 550 милиона евро към облигационерите. Не стане ли това нещо, ще станат предсрочни изискуеми всички облигационни заеми, които са в порядък на 1,2 млрд. евро. От друга страна, ние трябва да закупим въглеродни емисии за ТЕЦ-2, която в момента е обявила търгове. Загубите там също ще бъдат десетки милиони евро“, каза той.

Николов твърди, че решението на Живков да освободи Съвета на директорите „хвърля цялата енергетика в колапс“. „Моето решение е, че ще пиша до прокуратурата и ще искам тя да вземе отношение във връзка с неговите решения", добави той.

Живков смени борда на енергийния холдинг, след като директорите не отстраниха ръководството на „Булгартрансгаз“ заради нарушенията, свързани с Балкански поток.

Той назначи в Съвета Мария Велкова, Веселина Канатова – Бучкова, Ива Петрова, инж. Пламен Дилков и Антон Симеонов. Планът е те да управляват холдинга до провеждане на нов конкурс в 6-месечен срок, след като бъдат вписани в Търговския регистър.

Не за първи път съдът блокира вписването на ръководството на БЕХ. Това се случи и при предишните директори на 24 април – близо три седмици след парламентарните избори, когато ГЕРБ опита да се „бетонира“ в енергетиката със свои назначения.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Кирил Петков ще води листа в Пловдив, Асен Василев - в Хасково

Петков кани ДБ и ИГБНИ да разпишат "основни принципи на бъдещо коалиционно управление"

Слави Трифонов атакува социолозите заради регистрирания срив на ИТН

"Ако някой вярва на социолозите, значи вярва на късата си памет"

Кой е Георги Георгиев - новият председател на СОС

Заседанието на СОС след оставката на Елен Герджиков: Искане за смяна на Фандъкова и остри атаки към Борисов

Линда Еванджелиста твърди, че е "обезобразена" след козметична процедура

Страничен ефект е довел до негативни последствия за физическото и психическото й здраве