Съдът издаде европейски заповеди за арест на руснаци, обвинени за взривове в оръжейни складове Снимка: © Screenshot, NOVA

Софийският градски съд е издал европейски заповеди за арест за шестима руснаци, които са обвинени в тероризъм в България

Заповедите са издадени по искане на Софийската градска прокуратура (СГП) във връзка с разследване по досъдебното производство са четири взрива, извършени в периода от 2011 г. до 2020 г., в складове за боеприпаси, намиращи се на територията на страната.

  • Първият случай е от ноември 2011 г. до с. Ловнидол, когато е взривен склад, собственост на търговското дружество ЕМКО. Унищожено е значително количество боеприпаси и взривни вещества, предназначени за износ към Министерството на отбраната на Грузия.
  • Вторият случай е от 2015 г. до с. Иганово, при който е взривен склад за готова продукция на ВМЗ-Сопот. Част от унищожената продукция - по информация на Министерството на икономиката - също е собственост на ЕМКО.
  • В същата година е взривен цех за производство на боеприпаси на ВМЗ-Сопот в с. Иганово.
  • Четвъртият случай е от 2020 г. до град Мъглиж, когато е взривен склад за капсул-детонатори и капсул-детонатори на завод „Арсенал“ - Казанлък.

Преди няколко месеца разследване на изданието Insider и журналиста Христо Грозев разкри в детайли връзката на руското разузнаване (ГРУ) с взривяването на складовете.

Тогава "The Insider" съобщи, че се е сдобил със записи от пътувания и изтекла кореспонденция от членове на поделение 29155 на ГРУ, които доказват тяхното участие във взрива в България през 2011 година и разкриват защо толкова много от оперативните служители, участвали в тази и други акции, заемат високи политически позиции в Русия на Владимир Путин, пишат авторите.

Разследването на прокуратурата на взривовете в България продължава от април 2021 година. Тогава прокуратурата обяви, че има има връзка между взривовете и опита за отравяне на собственика на ЕМКО Емилиян Гебрев.

През 2015 година беше направен опит за отравяне на Гебрев с Новичок или близко до него вещество. Обвинени за това са трима руски граждани, свързани с ГРУ. Заедно с други трима руснаци, те са заподозрени и за предизвикване на експлозиите в складовете с боеприпаси на Гебрев.

Според прокуратурата всички обвинени в тероризъм са влезли у нас с фалшиви самоличности.

Това е повторно издаване на европейски заповеди за издирване на обвинените в тероризъм руснаци.

Те обаче могат да бъдат задържани, само ако бъдат засечени от службите при пътуване в Европа, тъй като Русия не предава свои граждани по искане за арест, издадени от други държави.


Разследване показва връзката на ГРУ с взривове на военни складове в България


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024
Важно днес

След пауза от няколко месеца в ИСУЛ отново се правят костно-мозъчни трансплантации на деца

5-годишно дете е било оперирано и вече е изписано от болницата

13:17 - 02.05.2024
Важно днес

"Хамас" не хареса предложението за прекратяване на огъня, но преговорите продължават

"Хамас" е скептична към израелското предложение

10:36 - 02.05.2024