Съдът окончателно обяви и ареста на Севделина Арнаудова за незаконен

Арестът на пиара на ГЕРБ Севделина Арнаудова е незаконен. Това е постановил Административният съд в София с решение от 28 октомври.

В него се посочва, че задържането на Арнаудова е извършено при съществени нарушения на административно-производствените правила и е незаконосъобразно. МВР трябва да плати разноски в размер на 480 лева.

Разпореденото задържане за 24 часа "не покрива стандарта за законност и за непроизволност, като основополагащи общи принципи при ограничаване на правото на свобода и сигурност", посочва административният съд.

Според него в заповедта за арета липсват "обективирани каквито и да било факти и обстоятелства, релевиращи наличието на конкретни обективни данни“, че Арнаудова е извършила незаконни действия.

Севдалина Арнаудова беше арестувана на 17 март заедно с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и бившия финансов министър Владислав Горанов по повод образувано производство за изнудване, свързано с бизнесмена Васил Божков. Те бяха освободени 24 часа по-късно, след като българската прокуратура прецени, че няма достатъчно доказателства за повдигане на обвинения и на тримата.

Впоследствие те обжалваха пред съда полицейските заповеди за ареста им, като тази на Борисов беше отменена на две инстанции като незаконна.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Текстове от партньори

Пет отличия спечели А1 на PR Приз 2024

Екипът на „Корпоративни комуникации на А1 участва с шест кампании

15:11 - 23.05.2024
Важно днес

Русия удари Харков с 15 ракети C-300, най-малко 7 души са загинали

Местните власти съобщават за 16 ранени при атаките

13:49 - 23.05.2024
Млада България

Епидемия ли е самотата сред младите българи: има ли Gen Z проблем?

Епидемията на самотата не прави изключения, а засяга всички - в това число и младите хора в България. Но до каква степен?

13:25 - 23.05.2024