Николай Хаджигенов бил виновен, че юристконсултката на МВР обижда млада, бита от полицията жена

Съдия Елена Попова от Административния съд в София (АССГ) отмени дисциплинарното наказание на главния юрисконсулт от СДВР Деляна Иванова, съобщи в. "Сега", като се позова на съдебни регистри.

Иванова беше наказана с възможно най-леката санкция "забележка" през ноември м.г., след като през лятото се разбра за обидните и унизителни коментари по адрес на младо момиче, пострадало при полицейското насилие от протеста през 2020 г.

Тогава СДВР обжалваше съдебно решение, по което полицията беше осъдена да плати 40 000 лв. неимуществени вреди на Цветелина Цветкова. Нейният случай стана известен, след като се оказа, че полицейски служител я е снимал полугола, пипал я е и се е заканвал с насилие по време на задържането.

В жалбата си срещу забележката Деляна Иванова пише, че думите ѝ срещу Цветкова са преекспонирани, а като е подала жалбата тя просто е изпълнила служебните задължения. Според Иванова написаното от нея срещу момичето не е обида или клевета. Тя акцентира и върху свободата на изразяването на мнение, макар че държавните служители не трябва да ангажират институциите, в които работят, с личното си мнение.

"В случая действително може да се приеме изводът за нарушение на Етичния кодекс на държавните служители с използваните изрази в касационната жалба", казва съдът. Последиците за МВР обане не настъпили от действията на юрисконсулта на СДВР, а от решението на адвокат Николай Хаджигенов да даде публичност на тези обиди.

Иванова беше написала, че е "позорно за един млад човек да се възползва от облеклото си, за да получи парични средства под формата на обезщетение. Мен просто ме е срам подобни лица да са част от младото поколение на Р. България, че и да служат за пример".

"Жалбата е станала обществено достояние не защото Иванова е официализирала съдържанието ѝ, а в резултат на целенасочено поведение от процесуалния представител на насрещната страна по делото, което поставя под въпрос собственото му етично поведение във връзка с воденото дело", пише съдия Попова.

Все пак съдия Попова отхвърля искане на Иванова да ѝ бъдат присъдени 2100 лв. разноски за адвокат, като обяснява, че няма доказателства за плащане, нито адвокатът е участвал в заседанието.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Училище за русалки: Петя, която превръща приказката в реалност

Въпрос към момичетата: Колко от вас като деца са мечтали да станат русалки? 

18:30 - 28.04.2024
Важно днес

Петков: Пеевски държи влиянието в прокуратурата и службите, а Борисов - гласовете, за да няма реформа

Според Петков преговори след изборите са възможни само ако Борисов се "разкачи" от Пеевски

18:18 - 28.04.2024
галерия

Tenniscore - новата модна тенденция, вдъхновена от Зендея и "Challengers"

Външният вид на tenniscore включва смесица от традиционни тенис стилове с елементи от тихия лукс

17:45 - 28.04.2024