Обезобразеното 5-годишно дете от Пловдив може да бъде отнето от майката Снимка: © Getty Images

Скандалният случай на обезобразено 5-годишно момче, заради който бяха арестувани неговата майка и пастрок, може да доведе до отнемане на родителски права.

На места косата на детето е горена и липсва, а по данни на прокуратурата то е било обект на системен физически и вербален тормоз от страна на Петър Чернев – мъжът, с когото майката Стела Алексиева е съжителства.

Нараняванията, които датират от края на ноември или началото на декември, са били „животозастрашаващи“, твърдят от прокуратурата.

Детето е хоспитализирано и днес му предстои операция, при която ще му бъде направена пластика на главата заради липсващата кожа.

То се намира под социална услуга на Център за временно настаняване.

Биологичният баща на детето е изразил желание да се грижи за него. Досега мъжът е живял в Германия, но се е върнал обратно в България след инцидента. Още по време на развода той е искал синът му да живее с него.

„Нараняванията са били страшни за толкова малко дете. Множество рани, вероятно нанесени в различни периоди от време. Не са лекувани, както твърдят обвиняемите. От косата на детето липсват 15 квадратни сантиметра не само коса, но и кожа. Детето е като скалпирано, колкото и да ми е тежко да кажа тази дума. Нараняването е много дълбоко”, заяви тази сутрин в ефира на „Здравей, България” адвокатът и процесуален представител на детето Васил Попов.

Майката и нейният партньор твърдят, че дълбоките рани са в резултат на инцидент – детето само се е наранило с топла вода, докато се е намирало под душа.

Според адвоката обаче лансираната версия е слабо вероятна, тъй като няма данни за упражнено „адекватно лечение“.

„Първоначалният вид на раната е променен, тъй като обвиняемите са опитали самолечение. Тепърва ще се прави обследване какъв е предметът, причинил нараняването”, посочи защитникът.

Сигналът за насилието е подаден от лелята заради сериозните рани по главата.

В петък вечерта Районният съд в Пловдив освободи майката с мярка „подписка“, но остави за постоянно в ареста приятелят ѝ.

На този фон състоянието на момченцето остава „много особено”, казва Попов.

„Детето беше разпитано в мое присъствие. То има заболяване от аутистичният спектър и комуникацията с него е трудна. То не дава ясни обяснения, но дава насоки. Дори и здраво дете на тази възраст, при този стрес – трудно ще даде конкретика”, допълва адвокатът.

„Надяваме се да бъде разрешено на бащата да остане при детето след операцията. Очакваме да видим и каква ще бъде мярката за закрила на социалните, тъй като се опасявам от някои не толкова правилни действия. Да се надяваме, че няма да ограничат бащата от контакт с детето, тъй като няма данни той да е имал рисково поведение”, категоричен е защитникът.

От документите по развода става ясно ясно, че биологичните родители са водели спор за родителските права.

Агенцията за социално подпомагане е установила, че от края на ноември 2023 детето не е посещавало детска градина, в която е било записано.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024