Съдът отхвърли още две жалби на ДПС-Доган Снимка: © Колаж, Булевард България

Върховният административен съд (ВАС) остави без разглеждане две жалби на "Движението за права и свободи", представлявано от Джевдет Чакъров и прекрати производството по две административни дела, съобщава БНТ.

Решението е окончателно.

Жалбите , оставени без разглеждане, са

  • срещу регистрацията на коалицията около Делян Пеевски - "Движение за права и свободи - Ново начало";
  • срещу отказа на ЦИК да извади ДПС от коалицията на Пеевски.

Магистратите посочват, че е налице удостоверение от Софийския градски съд от 27.08.2024 г., според което председатели на ДПС са Делян Пеевски и Джевдет Чакъров, които представляват партията заедно и поотделно.

Съдиите приемат, че Чакъров и Пеевски имат еднакви права да представляват ДПС, но извършват противоположни процесуални действия, "които правят невъзможно установяването на действителната воля на правния субект, страна в производството".

"Тези противоположни процесуални действия препятстват възможността на съда да установи дали волята на ПП ДПС като участник в изборния процес е да оспори решението на ЦИК относно заличаване на регистрацията или да не стори това. С процесуалните си действия представителите на политическата партия всъщност искат от съда да замести волята на самата партия като доброволно сдружение на граждани с избирателни права, учредена съобразно Закона за политическите партии", допълват от ВАС.

Допълва се, че съдът не може да се занимава с възникнали между двамата представляващи .ДПС спорове, при положение, че те разполагат с еднакви и равни права.

Все още няма решение по третата жалба - срещу отказите на ЦИК да регистрира за самостоятелно участие Движение за права и свободи. Тя се разглежда от друг състав на съда.

На 11 септември Върховният административен съд задължи ЦИК да регистрира коалицията на Делян Пеевски "Движение за права и свободи - Ново начало" за изборите на 27 октомври. По този начин практически "присъди" абревиатуарата на партията на крилото на Пеевски. В последвало решение тя отказа на ДПС-Доган да използва марката.

Лоялните на Доган ще се явят на изборите с коалицията "Алианс за права и свободи", която беше регистирана на 11 септември.

ВАС избра Пеевски пред Доган и му даде абревиатурата ДПС


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук: