Съдът отказа екстрадицията на украински гражданин в Беларус

Окръжният съд в Русе отказа екстрадицията на 38-годишния Дмитро Трофимчук - украински гражданин, който Беларус издирва чрез Интерпол по обвинения за присвояване на пари чрез измама. Това съобщава в. "Сега", като се позовава на информация от адвоката на обвиняемия.

Трофимчук беше задържан в България през ноември на граничния пунк "Дунав мост" на път за Турция. При влизането му в страната българските граничари установяват, че той е издирван с червена бюлетина от Интерпол, издадена от Минск.

Беларус твърди, че украинецът е участвал в организирана престъпна група, която незаконно е придобивала лични и банкови данни на граждани на 84 страни и след това ги е използвала за разплащания. Той отрича твърденията и казва, че животът му че бъде поставен в опасност, ако страна ни допусне да бъде екстрадиран в Беларус. По думите му делото е скалъпено, а доказателствата срещу него са манипулирани.

След задържането му в България няколко протести бяха организирани в подкрепа на 38-годишния мъж. Сега съдът в Русе отказва да предаде Трофимчук на беларуските власти. Той обаче засега остава в ареста, тъй като решението може да бъде обжалвано от прокуратурата пред Апелативния съд в 5-дневен срок.

Съдебният процес идва на фона на руската война в Украйна, в която Беларус взима активно участие, като подпомага Москва предимно с предоставянето на терен за руските сили и техника.

Международни наблюдатели и правозащитни групи непрекъснато посочват, че правата на човека в Беларус са поставени под заплаха в авторитарния режим на президента Александър Лукашенко. Европейският съюз и САЩ са налагали няколко санкции на страната по този повод.

Това не е първият случай за отказ за екстрадация тази година. През септември Бургаският окръжен съд взе подобно решение за съдбата на 48-годишния Сергей Лаврентев, издирван от Руската федерация по обвинения за участие в организирана престъпна група. По това дело съдиите отбелязаха, че има възможност обвиняемият да бъде подлаган на измъчване и жестоко, нечовешко третиране или наказание.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024
Европейски дневници

Бургас посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024