Съдът отказа екстрадицията на украински гражданин в Беларус

Окръжният съд в Русе отказа екстрадицията на 38-годишния Дмитро Трофимчук - украински гражданин, който Беларус издирва чрез Интерпол по обвинения за присвояване на пари чрез измама. Това съобщава в. "Сега", като се позовава на информация от адвоката на обвиняемия.

Трофимчук беше задържан в България през ноември на граничния пунк "Дунав мост" на път за Турция. При влизането му в страната българските граничари установяват, че той е издирван с червена бюлетина от Интерпол, издадена от Минск.

Беларус твърди, че украинецът е участвал в организирана престъпна група, която незаконно е придобивала лични и банкови данни на граждани на 84 страни и след това ги е използвала за разплащания. Той отрича твърденията и казва, че животът му че бъде поставен в опасност, ако страна ни допусне да бъде екстрадиран в Беларус. По думите му делото е скалъпено, а доказателствата срещу него са манипулирани.

След задържането му в България няколко протести бяха организирани в подкрепа на 38-годишния мъж. Сега съдът в Русе отказва да предаде Трофимчук на беларуските власти. Той обаче засега остава в ареста, тъй като решението може да бъде обжалвано от прокуратурата пред Апелативния съд в 5-дневен срок.

Съдебният процес идва на фона на руската война в Украйна, в която Беларус взима активно участие, като подпомага Москва предимно с предоставянето на терен за руските сили и техника.

Международни наблюдатели и правозащитни групи непрекъснато посочват, че правата на човека в Беларус са поставени под заплаха в авторитарния режим на президента Александър Лукашенко. Европейският съюз и САЩ са налагали няколко санкции на страната по този повод.

Това не е първият случай за отказ за екстрадация тази година. През септември Бургаският окръжен съд взе подобно решение за съдбата на 48-годишния Сергей Лаврентев, издирван от Руската федерация по обвинения за участие в организирана престъпна група. По това дело съдиите отбелязаха, че има възможност обвиняемият да бъде подлаган на измъчване и жестоко, нечовешко третиране или наказание.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Олексий Резников: Украйна няма да насочва американски оръжия към руска територия

Ракетите ще се насочват към окупирана от Русия украинска територия

16:37 - 17.02.2023

Нафтали Бенет: Путин ме увери, че няма да убие Зеленски

Бившият израелски премиер разказва за срещата с руския президент

18:38 - 05.02.2023

Трима от задържаните българи на границата с РСМ получиха забрана да влизат в страната за 3 г.

Те са получили и глоба от по 300 евро, сред тях е бил депутат от "Възраждане"

14:41 - 05.02.2023