Съдът за трети път отложи делото за поста на Кошлуков

Съдът отложи отново делото за прекратения конкурс за избор на нов генерален директор на БНТ.

Този път съдията е уважил искането на единия от кандидатите - Сашо Йовков, да бъде разпитана като свидетел стенографката на СЕМ, за да бъде изяснено дали процедурата е била прекратена законосъобразно.

Стенографката трябва да се яви на следващото заседание на съда, което е насрочено за 15 декември.

Заради провала на конкурса Емил Кошлуков остана начело на националната телевизия до провеждане на нов. Делото срещу законността на самата процедура по прекратяване, заведено от една от кандидатките за директор, даде основание на СЕМ да не обяви веднага нов конкурс, докато съдът не се произнесе.

Така вече е ясно, че Емил Кошлуков остава в БНТ минимум през първите няколко месеца на 2023 година.

Съдия Мариана Лазарова от Административния съд на София област прие като доказателства предоставени от СЕМ аудиозаписи от гласуванията, както и записи от директните излъчвания по БНТ2. Адвокатите на Йовков обаче поддържаха тезата, че на записите ясно се чува как председателката на СЕМ Соня Момчилова казва от първо лице "Ще се наложи да прекратя процедурата".

Самата процедура трябва да е проведена на следващо заседание след явно гласуване, но не е ясно дали решението е било взето именно по този начин. От него се пази протокол, но не и аудиозапис, тъй като текущите записи от заседанията се унищожават. Това подаде СЕМ като обяснение в съда. Поради тази причина адвокатите на Йовков искат стенографката да разкаже като свидетел как точно е бил прекратен конкурсът.

Мариана Лазарова заяви, че е недопустимо опровергаването на писмен документ (протокол) със свидетелски показания, но ще допусне служителката до разпит в името на правото на защита на заинтересованата страна (Йовков).

Напомняме, че делото срещу решението на СЕМ да не избере нов директор на БНТ бе заведено през лятото от юриста Ирина Величкова, която също бе кандидат за позицията.

След като в началото на септември Сашо Йовков блокира началото на процеса, представяйки болничен непосредствено преди първото заседание, той стана причина и за второто отлагане на делото, а днес отново отложи съдебното решение.

В конкурса за генерален директор на националната телевизия участваха общо осем души - действащият директор Кошлуков, Сашо Йовков, Ирина Величкова, Сашо Диков, Василена Матакева, Венелин Петков, Красимир Ангелов и Светлана Божилова.

През юни обаче петимата членове на СЕМ не успяха да съберат поне три гласа за нито един от кандидатите, в резултат на което Кошлуков бе оставен да управлява БНТ.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024