Съдът потвърди отстраняването на кмета на "Илинден" Емил Бранчевски Снимка: © Емил Бранчевски, Фейсбук

Tpичлeнeн cъcтaв нa Bъpxoвния aдминиcтpaтивeн cъд (ВАС) пoтвъpди oтcтpaнявaнeтo нa ĸмeтa нa paйoн „Илиндeн“ в cтoлицaтa Eмил Бpaнчeвcĸи от поста му, съобщи сайтът "Дефакто".

Bъpxoвнитe cъдии пpиeмaт, чe тoва е от oбщecтвeн интepec и нямa yбeдитeлни дoĸaзaтeлcтвa, чe решението пpичинявa нeпoпpaвими лични вpeди нa Бpaнчeвcĸи. Решението не е окончателно и подлежи на обжалване на втора инстанция.

В края на юни Общинската избирателна комисия (ОИК) в София прекрати правомощията на Бранчевски, който беше издигнат от ПП-ДБ-Спаси София. Причината е предполагаем негов управленски пост във фирма, която е регистрирана през февруари 2024 г. във Великобритания. По закон това е несъвместимо с поста му.

Според сигнала регистрацията на фирма на негово име във Великобритания е станало в периода, след като е избран за районен кмет. Бранчевски многократно е отричал това да е негово дело и подчертава, че е научил за историите от публикации в медиите.

Той сезира Софийската районна прокуратура, че регистрацията е станала без негово знание. Жалби са подадени и до институциите във Великобритания, включително Търговският регистър и Националният център за докладване на измами и киберпрестъпления.

Авторите на сигнала срещу Бранчевски са Христина Янкулова от Инициативен комитет "Захарна фабрика" и дежурният жалбоподател срещу новите кметове от ПП-ДБ Александър Долев, бивш политик от ВМРО в Пловдив, който се представя за ръководителна "Радио и телевизия Истина и свобода".

Преди време вторият подател внесе сигнал и за вероятна несъвместимост на Васил Терзиев затова, че не е излязъл навреме от ръководството на своя фирма. ОИК проверява сигнала срещу столичния кмет.

Само преди седмица Общинската избирателна комисия отстрани втори районен кмет на ПП-ДБ в София - Георги Кузмов от район "Оборище".

Кузмов е поредният кмет от коалицията, който беше проверяван за несъвместимост с поста по сигнал, в който се твърди, че извършва търговска дейност, докато изпълнява функциите си.


ОИК София бутна втори районен кмет на ПП-ДБ


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024