ОИК София бутна втори районен кмет на ПП-ДБ

Общинската избирателна комисия (ОИК) отстрани втори районен кмет на ПП-ДБ в София - Георги Кузмов от район "Оборище". Решението още не е публикувано, но за него съобщи депутатката Лена Бориславова от ПП във Фейсбук.

Кузмов е поредният кмет от коалицията, който беше проверяван за несъвместимост с поста по сигнал, в който се твърди, че извършва търговска дейност, докато изпълнява функциите си. Ако това е така, то е в противоречие със закона.

Районният кмет има участие като съдружник в две фирми. Това обаче не е нарушение на Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА). В него няма забрана за притежание на фирма или дялове от дружество:

„Кметовете на общини, райони и кметства, кметските наместници и заместник-кметовете на общини не могат да участват в ръководни органи на политически партии, да извършват търговска дейност по смисъла на Търговския закон, да бъдат управители или да участват в надзорни, управителни и контролни органи на търговски дружества и кооперации за времето на мандата им“, гласи текстът от ЗМСМА.

Няма нито дума за забрана на участие в търговски дружества, "а и съдружникът не извършва търговска дейност, защото търговец е дружеството, а не съдружниците в него", подчертава в своя защита Кузмов, който е изпратил и възражение до ОИК преди решението. Необявеното все още решение на изборната комисия показва, че тя не се е съобразила с аргументите. Сигналът срещу Кузмов е подададен още през март от Мартин Милев. Същият атакува и районния кмет Ясен Русев ("Искър", в който влиза кв. "Дружба"), като освен това е пращал заявление до комисията, за да провери кои кметове от ПП-ДБ-СС притежават дялове във фирми, съобщава "Капитал".

По информация на "Дневник" Милев е бил кандидат за народен представител от ГЕРБ на последните парламентарни избори - девети в листата в 23-ти многомандатен избирателен район в София.

Той иска ОИК да провери участието на Кузмов в четири фирми. Справка в Търговския регистър показва, че районният кмет на "Оборище" е излязъл преди години от управлението на въпросните дружества - както изисква и законът, като към момента е с дялове в две от тях.

По-рано във Фейсук самият Кузмов обясни защо според него няма нарушение на закона. Той добавя, че би нарекъл сигнала срещу себе си "обикновена клевета, на която ОИК обръща внимание, без да е направила предварителна проверка на фактите. А тя би им отнела по-малко от 3 минути в Търговския регистър и 1 минута за проверка на чл. 41 от Закона за местната власт и още няколко минути да прочетат Търговския закон, за да видят, че моите действия и бездействия не противоречат на закона! Обаче, заради разразилата се политическа война и конюнктура, те ще се опитат да ме пратят безсмислено по дългия път на административния процес, просто защото имат мнозинство и така им е наредено."

Решението на ОИК-София ще бъде обжалвано пред съда. Но процесът отнема време. По този повод Кузмов допълва, че "не е нормално да се погазва изборът на хората с административни хватки, които ще ме държат за дълго и далеч от нашата кметската работа. И това се прави точно, когато започнахме да случваме някои добри неща за района и да изграждаме добра комуникация с гражданите, за това което е необходимо да се подобри в района. Докато действа делото, за съжаление ще се забавят по-големите и иновативни проекти, които хората очакват".

Само преди две седмици ОИК в София прекрати правомощията и на кмета на район "Илинден" Емил Бранчевски, издигнат от ПП-ДБ-Спаси София. Причината е предполагаем негов управленски пост във фирма, която регистрирал през февруари 2024 г. във Великобритания. По закон това е несъвместимо с поста му. Смята се, че регистрацията на дружество на негово име във Великобритания е станало в периода, след като е избран за районен кмет. Преди дни Бранчевски за пореден път отрече това да е негово дело и посочи, че е научил за въпросната фирма от публикации в медиите.


Емил Бранчевски - кмет на район "Илинден" Кметът на "Илинден" Емил Бранчевски е отстранен, Борис Бонев ще обжалва (Обновена)


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024