15-годишното дете-чудо на фигурното пързаляне Камила Валиева може да се състезава отново на Зимните олимпийски игри, след като Спортният арбитражен съд (КАС) реши, че не трябва да налага временното ѝ отстраняване след положителния тест за допинг.

Съдът в Лозана взе решение, че възпрепятстването на руската състезателка да продължи участието си в Пекин, би ѝ причинило "непоправима вреда".

"Спортистката следва да се възползва от следните изключителни обстоятелства: Тя е на възраст под 16 години и е защитено лице съгласно кодекса на Световната антидопингова агенция (WADA)", каза съдия Матийо Риб от КАС.

 Допинг скандал заплашва златото на Камила Валиева - детето-чудо на руското фигурно пързаляне Допинг скандал заплашва златото на Камила Валиева - детето-чудо на руското фигурно пързаляне

Валиева вече пише история във фигурното пързаляне. Тя е рекордьор по най-висок брой точки от индивидуално представяне в кратка програма, а само преди дни стана първата жена, която успешно изпълни четворен скок на Олимпиада. Златният медал в отборното състезание за Руския олимпийски комитет обаче все още не им е присъден, тъй като стана ясно, че 15-годишната фигуристка е дала позитивна проба за забранения препарат триметазидин. Това се е случило още преди началото на Игрите в Пекин - на 25 декември 2021 г.

КАС, който е най-висшият съд в спорта, заяви, че роля в решението на съдиите са изиграли "сериозни проблеми, свързани с ненавременното уведомяване за резултатите от неуспешния тест". Той беше обявен по време на Игрите, близо шест седмици след като Валиева е дала пробата. "Подобно късно уведомяване не е по нейна вина", се казва в решението.

Валиева беше временно отстранена на 8 февруари, но оспори решението и Руската антидопингова агенция (RUSADA) отмени забраната на следващия ден. По това време тя вече се състезаваше и помогна на Руския олимпийски комитет да спечели отборната надпревара. Медалите обаче няма да бъдат раздадени, докато не приключи пълното антидопингово разследване.

Международният олимпийски комитет (МОК), WADA и Международният съюз по фигурно пързаляне обжалваха решението на RUSADA, преди КАС да се намеси.

Сега Камила Валиева е свободна да се състезава във вторник в индивидуалното състезание за жени, където е фаворит за златото.

Въпреки че олимпийското ѝ бъдеще изглежда решено, случаят, който засенчи Игрите и предизвика възмущение заради това как едно дете е замесено в употреба на допинг, далеч не е приключил. WADA вече заяви, че ще разследва обкръжението на тийнейджърката, включително треньори, лекари и други лица, свързани с подготовката ѝ. Това означава, че фигуристката може да спечели медал в индивидуалното състезание и той евентуално да ѝ бъде отнет на по-късен етап.

По-рано МОК заяви, че ще следва решението на КАС - "независимо дали ни харесва, или не". Междувременно Олимпийският комитет на САЩ заяви, че е "разочарован от посланието, което това решение изпраща".Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Днес убих човек": Кадри от дрон и телефонен разговор уличиха руски командир във военно престъпление

Потресаващата история за спасението на украинско семейство, попаднало под руски обстрел

17:43 - 22.03.2023

Володимир Зеленски посети войниците от фронта край Бахмут

Президентът на Украйна е на визита в Донецк - най-напрегнатата точка от руската инвазия

15:27 - 22.03.2023

Надписи по мистериозната картина на Полък в България я свързаха с Холивуд и Чаушеску

Прокуратурата ще търси и външна помощ за разследването

14:47 - 22.03.2023