Съдът разреши на "Булгаргаз" да събере 35,5 млн. лв. дългове от ТЕЦ-а на Доган Снимка: © Wikipedia

Окръжният съд във Варна е разпоредил да се издаде изпълнителен лист, с който "Булгаргаз" да започне да си прибира невзетите плащания от ТЕЦ "Варна", собственост на Ахмед Доган.

Решението е окончателно и е влязло в сила. С него се признават малко над 35,5 млн. лв. дългове от ТЕЦ-а към държавната газова компания. Отделно от това централата трябва да плати и над 1,5 млн. лв. разноски и лихви.

Делото, което "Булгаргаз" заведе срещу ТЕЦ "Варна", е за доставен, но неплатен природен газ по силата на едногодишен договор от 1 януари 2022 г.

През 2017 г. ТЕЦ "Варна", собственост тогава на чешката ЧЕЗ, е продаден на фирма "Сигда" ООД, притежавана от Данаил, Станислав и Ивелина Папазови. Папазов е бивш министър на транспорта в правителството на Пламен Орешарски и смятан за близък до ДПС. Няколко месеца по-късно мажоритарен дял от фирмата придобива Ахмед Доган. Почетният председател на ДПС е и в ръководството на толпоцентралата.

През декември 2021 г. сметките на ТЕЦ "Варна" бяха запорирани, а "Булгаргаз" временно спря подаването на газ към централата заради натрупаните задължения. ТЕЦ "Варна" тогава се издължава чрез търговия с ток на борсата. Тогава дългът възлизаше на около 24 млн. лв.

Няколко месеца по-късно "Булгаргаз" заведе иск заради натрупани големи задължения за доставен газ между януари и април 2022 г. за близо 40 млн. лв. - това се случи в мандата на Кирил Петков като премиер. Делото се забави с месеци по време на служебния кабинет.

"Лека-полека българската енергетика работи и започва да се води от интересите на българските потребители", написа Лена Бориславова в коментар във Facebook.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"Хамас" не хареса предложението за прекратяване на огъня, но преговорите продължават

"Хамас" е скептична към израелското предложение

10:36 - 02.05.2024
Важно днес

Десетки хиляди отново протестираха в Грузия, след като парламентът придвижи спорен закон

Недоволството около спорния закон за "чуждестранни агенти" в Грузия продължава

09:40 - 02.05.2024
Текстове от партньори

Кока-Кола ХБК България се подготвя за стажантската програма Coke Internship 2024

Компанията предлага 8 свободни позиции за своята тримесечна платена програма

08:59 - 02.05.2024