Съдът реши: отварят се чувалите с бюлетини от машинното гласуване в София Снимка: © Булевард България

Административният съд в София разпореди да бъдат разпечатани чувалите с бюлетините от машинното гласуване във всички секции в София. Решението е във връзка с жалбата на неуспелия кандидат-кмет на БСП Ваня Григорова, която оспорва избора на Васил Терзиев за кмет на столицата.

Чувалите с бюлетини ще бъдат отворени, но само за да може от тях да се извадят финалните отчети на хартия, където са вписани обобщените данни. Техният брои е между 100 и 200.

На този етап съдът не предвижда да се извърши повторно ръчно броене на бюлетините. Такова обаче може да бъде разпоредено след резултатите от назначената днес експертиза. Ако тя открие, че има изборни нарушения, може да се стигне и до повторно броене на бюлетините.

Григорова оспорва решението на Общинската избирателна комисия в София, с което Васил Терзиев беше обявен за кмет на столицата съгласно окончателните резултати от балотажа. Кандидатката на БСП твърди в жалбата си пред съда, че има нарушения в голяма част от протоколите, като са съставени около 400 документа за случаи, при които е имало проблем с машинното гласуване.

По повод твърденията на екипа на Григорова за изборни нарушения и по-конкретно преправяне на протоколи, съдът е назначил техническа и икономическа експертиза. Тя ще бъде изготвена от двама души - компютърен специалист и икономист и трябва да приключи до 1 декември.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

За първи път Делян Пеевски ще води листата на ДПС в Кърджали

Джевдет Чакъров може да води листата за евродепутати на Движението

12:04 - 06.05.2024