Съдът спаси Доналд Тръмп от запор на имущество за над $450 млн. Снимка: © Getty Images

Апелативният съд в Манхатън съкрати драстично размера на гаранцията, която Доналд Тръмп трябваше да внесе по едно от ключовите дела срещу него.

Тръмп има първоинстанционна присъда по гражданско дело а финансова измама и фалшифициране на отчетите на компаниите си в Ню Йорк.

Бившият президент обжалва решението, но щатското законодателство го задължава да внесе поне 110% от стойността на предполагаемата щета от престъплението, за да отложи влизането му в сила.

Първоначалната стойност на гаранцията, която Тръмп трябваше да внесе до днес, беше 464 милиона долара.

Второинстанционният съд обаче реши да я намали чувствително до 175 млн. долара, след като разгледа жалбата му. Отложен е и крайният срок за внасянето ѝ, с 10 дни, до началото на април.

Защитата на Тръмп твърдеше, че нито една от компаниите, специализирани в отпускане на заеми за съдебни разноски, не се е съгласила да поеме толкова голям риск.

Компаниите са отказали и да приемат някой от недвижимите имоти на Доналд Тръмп като обезпечение по заема.

Недостигът на ликвидни средства можеше да доведе до огромен проблем за кампанията му за президентските избори, защото имаше риск от налагане на запор върху банковите му сметки.

Тръмп вече плати 92 млн. долара гаранция, за да обжалва друго осъдително съдебно решение. Става въпрос за процеса, в който една от неговите жертви на сексуално посегателство Джийн Карол го осъди да плати тежко обезщетение за клевета.

Самият Тръмп едва не саботира защитната си теза, в опит да запази репутацията си на "богат човек". Той обяви през социалната си мрежа Truth Social, че разполага с близо 500 млн. долара в брой, но възнамерявал да използва значителна част от тях за предизборната си кампания.

Тезата на юристите му беше по-различна - че размерът на гаранцията е непоносимо висок за него, и за да може да я покрие, трябва спешно да започне да продава активите си в недвижимо имущество на загуба.

Засега смаляването на размера на гаранцията до 175 млн. долара му дава известна свобода на действие - докато съдът се произнесе по същество по казуса за финасови злоупотреби.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кабинетът на Нетаняху реши да спре дейността на "Ал Джазира" в Израел

Тел Авив аргументира решението си с мотива, че катарската телевизионна мрежа застрашава националната сигурност.

15:33 - 05.05.2024
Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

Непълнолетното момче се е предало на полицията в Дрезден в присъствието на родител.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024