Съдът в Хага издаде заповеди за арест на Шойгу и началника на Генералния щаб на Русия

Международният наказателен съд (МНС) издаде заповеди за арест на бившия руски министър на отбраната Сергей Шойгу и началника на Генералния щаб Валерий Герасимов. Двамата са обвинени в извършване на военни престъпления и престъпления срещу човечеството.

Съдът заяви във вторник, че има "основателни причини да се смята, че двамата заподозрени носят отговорност за ракетните удари, нанесени от руските въоръжени сили по украинската електрическа инфраструктура" между октомври 2022 г. и март 2023 г.

В изявление на МНС се казва, че Шойгу и Герасимов са обвинени за насочване на атаки към цивилни цели и причиняване на прекомерни вреди на цивилни граждани - като и двете са военни престъпления.

Украински официални лица приветстваха съобщението във вторник. Омбудсманът по правата на човека на страната Дмитрий Любинец заяви, че решението на МНС означава, че Украйна е с една стъпка по-близо до правосъдието.

Ръководителят на президентската канцелария Андрий Ермак, също определи заповедта за арест като "важно решение": "Всеки ще бъде подведен под отговорност за злините си".

Официална руска позиция по въпроса все още няма. Единствено Съветът за сигурност на Русия побърза да пренебрегне решението, като се оправда, че то е "част от хибридната война срещу Москва" без да дава повече подробности.

Сергей Шойгу беше министър на отбраната на Русия от 2012 г. насам и ръководеше руската армия по време на руската инвазия в Украйна, когато тя започна през 2022 г. През май тази година обаче президентът Владимир Путин го освободи от поста и го замени с Андрей Белоусов.

Това се случи малко, след като Путин встъпи в длъжност за своя пети мандат като президент. Шойгу все пак пое друга държавна длъжност - като секретар в Съвета за сигурност.

С тези две нови заповеди общият брой на висшите руски служители, издирвани по обвинения за военни престъпления, става общо четирима. Преди това МНС издаде заповеди за арест на Путин, както и Мария Лвова-Белова, която е обвинена за незаконното депортиране на украински деца в Русия.

Седалището на Международния наказателен съд е в Хага, Нидерландия. Повечето държави - 124 от тях - са страни с представителство в институцията, но сред тях има и изключения, сред които САЩ, Русия и Украйна. Въпреки това решенията на МНС имат задължителен характер за десетки страни. Така обвиняемите на практика не могат да пътуват до там, тъй като рискуват да бъдат арестувани.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Пълна промяна в поръчката за нови влакове за БДЖ след отказ на Stadler

Полската компания се отказа от договор за нови електрически мотриси

18:07 - 24.07.2024
Важно днес

Главчев смени новите областни управители от ДПС, заели страната на Доган

Връщат се кадри на ГЕРБ в Кърджали и Смолян

16:41 - 24.07.2024
Важно днес

МВР освети десетки сигнали срещу Ивелин Михайлов - резултат нулев

Привърженици на Михайлов се събраха на протест срещу Народното събрание

14:52 - 24.07.2024
Живот

Adidas се извини на Бела Хадид, след като изтегли рекламна кампания с нейно участие

Adidas се извини публично на модела Бела Хадид, след като в края на миналата седмица изтегли нейни изображения от рекламна кампания

14:41 - 24.07.2024
Важно днес

Античен саркофаг от римската епоха е открит случайно на плажа край Варна

Находката е забелязана от бивш полицай, който е бил на почивка в района.

14:12 - 24.07.2024
Култура

Носителят на „Икар“ Севар Иванов гостува на „Сцена Централни хали“

Моноспектакъл на Севар Иванов „Кученцето се засмя“ е първото театрално представление в новото пространство за култура, Стефания Колева като сценограф гостува през август

13:54 - 24.07.2024