Съдебен фарс без край крепи Емил Кошлуков начело на БНТ

Изкуственото удължаване на мандата на Емил Кошлуков като генерален директор на БНТ явно ще продължи поне до началото на 2023 г., ако се съди по хода на делото в Административния съд по жалбата срещу СЕМ.

Процесът беше откложен за втори път със спорни мотиви, а на 15 септември съдът реши за необходимо да привика като свидетел и стенографката на СЕМ, преди да вземе решение.

Причината за казуса е фактът, че медийният регулатор така и не успя да избере нов генерален директор на националната телевизия в редовния конкурс през юни.

Кошлуков, който също беше кандидат в него, се провали при опита да събере подкрепа за втори мандат, като получи само 1 глас "за" и 4 "против". Единственият глас "за" беше на Галина Георгиева, излъчена в СЕМ от ГЕРБ.

Въпреки това той продължава да управлява БНТ по силата на поправки в Закона за радиото и телевизията, защото все още няма избран легитимен нов ръководител.

Насрочването на нов конкурс беше блокирано от друг неуспешен кандидат за поста - юриста Ирина Величкова, която оспорва процедурата на СЕМ, твърдейки, че членовете на съвета така и не са издали окончателен акт за прекратяване на конкурса.

Вместо СЕМ да задейства веднага избора на нов директор - медийният регулатор реши да чака развръзка от съда.

Съдебният процес се забави с месеци - не само заради лятната ваканция, но и заради внезапното желание на спортния журналист Сашо Йовков да се включи в него, което сложи начало на съмнително шиканиране на заседанията.

Йовков също беше кандидат за генерален директор на БНТ през юни. През 2020 г. той беше уволнен от Емил Кошлуков като шеф на спортната дирекция в БНТ, но през юни 2022 г. - малко след провала на конкурса, на който и двамата се явиха - се оказа, че Йовков е върнат на работа в телевизията като консултант на спортния канал БНТ3.

В началото на септември той поиска отлагане на делото срещу СЕМ, тъй като не можеше да присъства поради заболяване. На 15 септември процесът все пак започва, но отново Йовков, чрез адвоката си, е поискал отлагане с искане БНТ да предостави аудиозаписи от трите си заседания през юни, посветени на конкурса.

Всяко от тези заседания беше излъчвано от начало до край, със звук и картина, на живо по БНТ2 - въпреки това съдът е допуснал искането на Йовков и е задължил СЕМ да предостави аудиозаписи.

Одобрено е и второ настояване - да се изслушат показания от стенографката, която е направила протокола от деня на гласуването, 29 юни.

Следващото заседание на съда ще бъде чак в началото на ноември, като Емил Кошлуков продължава да изпълнява функциите си на генерален директор. Едва след края на делото в Административния съд СЕМ ще може да започне нов конкурс, на който евентуално може да се излъчи ръководител на телевизията за следващите три години.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Положението не е розово, но може да бъде. С ИКЕА отново правим стъпки заедно срещу училищния тормоз

Поводите за училищен тормоз са неизброими, а фантазията, с която агресивните ученици тормозят своите жертви, е плашеща

10:47 - 28.02.2024
Важно днес

Борисов поиска смяната на "неработещия" Тагарев още преди оценката на Денков и Габриел

ГЕРБ няма да бърза с изготвянето на коалиционно споразумение, тъй като Борисов е зает

09:48 - 28.02.2024
Важно днес

Тагарев: До няколко дни българските БТР-и може да са в Украйна

Министърът на отбраната увери, че няма да пращаме войски на фронта

08:17 - 28.02.2024
Важно днес

Юлия Навалная с реч пред Европейския парламент в памет на съпруга си

Очаква се да призове ЕС да не признава президентските избори в Русия

07:51 - 28.02.2024
Важно днес

Германска фрегата в Червено море успя да отблъсне атака на хутите

Тя е част от мисия на ЕС защита на корабите в региона

07:32 - 28.02.2024
Важно днес

Прокурор разкри самоличността на защитен свидетел, получавал заплахи по делото за Пепи Еврото

Той вече не е със статут на защитен свидетел

19:27 - 27.02.2024
Важно днес

ПП-ДБ иска да преговаря с ГЕРБ първо за регулаторите и службите, а чак после за министри

ГЕРБ трябва да работят по-бързо и по-старателно в преговорите, смята Петков

18:49 - 27.02.2024