Изкуственото удължаване на мандата на Емил Кошлуков като генерален директор на БНТ явно ще продължи поне до началото на 2023 г., ако се съди по хода на делото в Административния съд по жалбата срещу СЕМ.

Процесът беше откложен за втори път със спорни мотиви, а на 15 септември съдът реши за необходимо да привика като свидетел и стенографката на СЕМ, преди да вземе решение.

Причината за казуса е фактът, че медийният регулатор така и не успя да избере нов генерален директор на националната телевизия в редовния конкурс през юни.

Кошлуков, който също беше кандидат в него, се провали при опита да събере подкрепа за втори мандат, като получи само 1 глас "за" и 4 "против". Единственият глас "за" беше на Галина Георгиева, излъчена в СЕМ от ГЕРБ.

Въпреки това той продължава да управлява БНТ по силата на поправки в Закона за радиото и телевизията, защото все още няма избран легитимен нов ръководител.

Насрочването на нов конкурс беше блокирано от друг неуспешен кандидат за поста - юриста Ирина Величкова, която оспорва процедурата на СЕМ, твърдейки, че членовете на съвета така и не са издали окончателен акт за прекратяване на конкурса.

Вместо СЕМ да задейства веднага избора на нов директор - медийният регулатор реши да чака развръзка от съда.

Съдебният процес се забави с месеци - не само заради лятната ваканция, но и заради внезапното желание на спортния журналист Сашо Йовков да се включи в него, което сложи начало на съмнително шиканиране на заседанията.

Йовков също беше кандидат за генерален директор на БНТ през юни. През 2020 г. той беше уволнен от Емил Кошлуков като шеф на спортната дирекция в БНТ, но през юни 2022 г. - малко след провала на конкурса, на който и двамата се явиха - се оказа, че Йовков е върнат на работа в телевизията като консултант на спортния канал БНТ3.

В началото на септември той поиска отлагане на делото срещу СЕМ, тъй като не можеше да присъства поради заболяване. На 15 септември процесът все пак започва, но отново Йовков, чрез адвоката си, е поискал отлагане с искане БНТ да предостави аудиозаписи от трите си заседания през юни, посветени на конкурса.

Всяко от тези заседания беше излъчвано от начало до край, със звук и картина, на живо по БНТ2 - въпреки това съдът е допуснал искането на Йовков и е задължил СЕМ да предостави аудиозаписи.

Одобрено е и второ настояване - да се изслушат показания от стенографката, която е направила протокола от деня на гласуването, 29 юни.

Следващото заседание на съда ще бъде чак в началото на ноември, като Емил Кошлуков продължава да изпълнява функциите си на генерален директор. Едва след края на делото в Административния съд СЕМ ще може да започне нов конкурс, на който евентуално може да се излъчи ръководител на телевизията за следващите три години.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Изборите днес: В отделни секции има проблеми с машините

На места не са се явили членове на комисиите

Как и къде да гласувам? Всичко, което трябва да знаете за изборите на 2 октомври

Това е всичко, което трябва да знаете за начина, по който се провеждат изборите

Украйна си върна ключовия град Лиман (Обновена)

Падането му може да бъде най-голямата победа на Украйна на бойното поле след светкавичната контраофанзива

Ювал Ноа Харари разказва историята на човечеството – този път обаче в книга за деца

Писателят обяснява на по-малките за света, в който живеем, войната и климатичните промени

Запознайте се с "Optimus" - хуманоидният робот на Мъск, който ще "трансформира цивилизацията"

Роботът ще стане част от ежедневието на милиони хора и ще "трансформира цивилизацията", смята предприемачът.

Руски знамена, естрадна музика и викове "ура": Пищна церемония в Москва в чест на анексираните територии

Кремъл организира специален патриотичен концерт по повод незаконното анексиране на 4-те украински области

Нова двойка водещи ще води новините по БНТ

Досегашният водещ на новините Даниел Михайлов слиза временно от екран

Урсула фон дер Лайен: Газопроводът между България и Гърция е свобода от руската зависимост

От днес започва нова ера за България и Югоизточна Европа, заяви председателят на ЕК.

МОК: Руските спортисти, които не подкрепят войната, могат да се върнат към състезанията

Според президентът на МОК спортът трябва да бъде "нещо, което все още обединява хората и човечеството"