Съдиите в Стара Загора не искат да гледат делото за бруталното нападение срещу Дебора Снимка: © Screenshot

Съдиите от районния съд в Стара Загора избягват да гледат делото за нападението срещу 18-годишната Дебора, като досега общо 11 магистрати са си направили отвод по случая. Това съобщава "Сега", като се позовава на своя проверка в електронните регистри.

От нея става ясно, че масово районните съдии отказват да се захванат с процеса, включително и председателката на съда Блага Бозова.

Магистратите посочват като аргумент за отвода си, че може да се считат за предубедени или заинтересовани пряко или косвено от изхода на делото. Така и не става ясно обаче защо.

Те се позовават на текст от Наказателния кодекс, който не позволява в състава на съда да участва съдия или съдебен заседател, който "поради други обстоятелства може да се счита предубеден или заинтересован пряко или косвено от изхода на делото".

Такива аргументи са дали съдиите Росен Чиликов, Блага Бозова, Тодор Минов, Христо Ангелов, Дарина Крумова-Стоянова, Димитър Манджуров, Иван Режев, Олга Златева, Таня Илкова, Свилен Жеков, Антония Тонева. Всички те са отказали да се заемат със случая, позовавайки се на едни и същи аргументи.

Ако всички магистрати от Районния съд в Стара Загора си направят отвод, Върховният касационен съд ще трябва да реши къде да изпрати наказателния казус. Обикновено в такива случаи делата се водят в най-близкия съд от същото ниво - в случая друг районен съд.

Делото се води за бруталното нападение срещу 18-годишната Дебора от Стара Загора, като обвиняем по случая е 26-годишният Георги Георгиев, който все още е в ареста. Той е неин бивш приятели и е изправен пред три обвинения:

  • с особена жестокост, чрез нанасяне на удар с юмрук в областта на главата и чрез нанасяне с макетно ножче на 18 на брой порезни рани по тялото е причинил на Дебора Михайлова средна телесна повреда
  • остригал част от косата ѝ с електрическа машинка, като употребил за това сила - удар с юмрук в областта на лицето
  • Георгиев е заплашил общо 6 пъти Дебора с убийство

Случаят с 18-годишното момиче предизвика широк обществен отзвук - предвид че в началото прокуратурата и съдът се отнесоха пренебрежително към случая. Първоначално Георгиев беше пуснат от ареста, след като магистратите се позоваха на медицинско заключение, в което 400-те шева на Дебора са определени като лека телесна повреда.

Казусът породи вълна от протести в цялата страна и доведе до спешни законови промени в Закона за домашно насилие.

Делото "Дебора" влиза в съда: Какви са трите обвинения срещу Георги Георгиев


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Fitch: Отлагане на членството в еврозоната, може да се отрази негативно на рейтинга на България

Според Fitch България ще изпълни всички критерии до края на 2024 година

09:10 - 27.04.2024
Важно днес

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024