Съдия заплете още повече казуса "Ибрямов", докато обяснява защо е разрешил СРС срещу депутата Снимка: © Булевард България

Зам.-председателят на Софийския градски съд Руси Алексиев оправда решението си да разреши подслушването и следенето на Джейхан Ибрямов въпреки съществуващия му имунитет като депутат.

В мотивите си обаче той косвено поставя под въпрос дали е законен обискът, извършен в дома на бившия председател на Младежкото ДПС в нощта на ареста му.

Според Алексиев - СРС-тата срещу Ибрямов са използвани за "събиране на оперативна информация", а не по вече образувано производство по НПК и затова са били допустими.

"Когато (СРС) са експлоатирани в рамките на извънпроцесуалната дейност, т.е. с тях не се цели събиране на доказателствени източници, а на извънпроцесуална, оперативна информация, въпреки че съставляват съществено навлизане в личната сфера на всяко едно лице..., не се изисква разрешение от НС или от председателя му", казва Алексиев.

"За действия, които се предприемат спрямо лице с депутатски имунитет,... и които не са в обхвата на образувано наказателно производство, респективно не са действия по разследването („следствени действия“), не се изисква предварително разрешение от НС или от неговия председател, тъй като същите не се „покриват“ от депутатския му имунитет", се казва още в мотивите му.

Веднага след това Руси Алексиев посочва, че "стига да не са от категорията на изброените в чл. 212, ал. 2 от НПК", тези извънпроцесуални действия не може да доведат до ангажиране на наказателна отговорност на лицето с депутатски имунитет. Въпросният текст описва момента, в който се смята, че едно досъдебно производство е започнало.

Това може да стане при съставянето на протоколо за "оглед, включително освидетелстване, претърсване, изземване и разпит на свидетели, ако незабавното им извършване е единствената възможност за събиране и запазване на доказателства".

Именно това беше извършено в дома на Джейхан Ибрямов в нощта на ареста му на 2 октомври, когато и Комисията за противодействие на корупцията се намеси в разследването.

Имунитетът на Джейхан Ибрямов би трябвало да го предпазва от следствени действия (като изброените в чл. 212 НПК) по наказателни дела, но въпреки това следствени действия като описаните по-горе бяха извършени, преди Рая Назарян да се произнесе по действията на прокуратурата.

"Излиза, че и според зам.-председателя на СГС те са незаконни. А именно с тях са събрани основни доказателства, те не могат и да бъдат повторени. Така че всъщност зам.председателят на СГС ни казва днес колко проблематично е това разследване", пише юристът от Антикорупционния фонд Андрей Янкулов.

Досега две съдебни инстанции потвърждават поисканата мярка "постоянно задържане под стража" срещу Джейхан Ибрямов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Вълна от ученическа подкрепа се надигна в защита на НПМГ и кампанията "Не пипай моята гимназия"

Ученически съвети се включиха в кампанията "Не пипай моята гимназия" след скандала с тормоз в НПМГ

18:11 - 14.10.2024
Култура

Ървин Уелш е отменил посещението си в България

Премиерата на документалния филм за писателя в рамките на "Синелибри" е на 16 октомври

16:56 - 14.10.2024
Кино и сериали

А1 е първият телеком в България, който предлага достъп до стрийминг платформата SkyShowtime

• SkyShowtime е вече част от ТВ и мобилните планове на А1 като избираема услуга Select

16:50 - 14.10.2024
Важно днес

Две държави от ЕС зоват блока да преосмисли търговията си с Израел

Премиерът на Испания иска ЕС да преустанови споразумението за търговия с Израел

16:46 - 14.10.2024
Кино и сериали

Историята за братята Мазерати става филм. В кастинга влиза Антъни Хопкинс

Носителят на "Оскар" и "Еми" Антъни Хопкинс ще участва в новия биографичен филм

15:25 - 14.10.2024