Съдията от опита за преврат в Германия може да бъде отстранена дисциплинарно

Биргит Малзак-Винкеман, която беше арестувана за съучастие в опит за държавен преврат в Германия, ще бъде подложена на дисциплинарно производство заради статута си на съдия.

Бундестагът вече е отнел правото ѝ на достъп до институцията, съобщава Spiegel.

Министърът по въпросите на правосъдието в провинция Берлин Лена Крек съобщава пред RBB, че бившата депутатка от "Алтернатива за Германия" е напуснала гражданското отделение на съда, тъй като е "физически трудно да изпълнява задълженията си".

58-годишната Малзак-Винкеман беше задържана в рамките на мащабна антитерористична акция на 7 декември.

Крек изразява предположения, че съдията ще бъде отстранена окончателно от съдебната власт заради фактите около разследването за групата на т.нар. принц Хайнрих XIII и неговите последователи, които са възнамерявали да щурмуват Бундестага и да превземат властта.

Опитите за изключването на Малзак-Винкеман от съда датират още от няколко месеца на базата на недопустима реч на омразата от периода, в който тя все още е депутат от крайнодясната AfD. Срещу нея се води дело пред Върховния административен съд на Берлин-Бранденбург. По-ниската инстанция е отказала да я отстрани заради речите ѝ.

Според Лена Крек - поведението на Малзак-Винкеман като политик е било "заплаха за демокрацията в Германия", но едва сега е показала "колко опасна личност" е тя.

От 2017 до 2021 г. Биргит Малзак-Винкеман служи като депутат в Бундестага от "Алтернатива за Германия". Връща се на поста си в районния съд на Берлин през март 2022 г. Още тогава администрацията на министъра на правосъдието подава жалба, посочвайки, че няма как политически ангажирана фигура да съди безпристрастно.

Принудителното уволнение на съдии в Германия е разрешено само в много крайни случаи, за да се гарантира независимостта им и да не се допуска злоупотреба с влияние върху тях.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Олексий Резников: Украйна няма да насочва американски оръжия към руска територия

Ракетите ще се насочват към окупирана от Русия украинска територия

16:37 - 17.02.2023

Нафтали Бенет: Путин ме увери, че няма да убие Зеленски

Бившият израелски премиер разказва за срещата с руския президент

18:38 - 05.02.2023

Трима от задържаните българи на границата с РСМ получиха забрана да влизат в страната за 3 г.

Те са получили и глоба от по 300 евро, сред тях е бил депутат от "Възраждане"

14:41 - 05.02.2023

Умира ли приятелството? „Рецесията на връзките“ удря най-силно по мъжете

Свободното ни време е радикално индивидуализирано

12:49 - 05.02.2023