Сагата "Хиполенд": Проблем за 9,60 лв., министърът бил "ядосан" Снимка: © bTV

Девет лева и 60 стотинки – такова несъответствие е установила проверката на НАП във веригата „Хиполенд“ в петък. Това обяви изпълнителният директор на фирмата за детски стоки Мариан Колев, който попадна под прожекторите, след като обвини полицай за агресия над сина му, а случайно или не – държавата започна проверки в обектите му.

Акция на НАП и полицията в "Хиполенд" - веригата, която подкрепи протеста

„Проверката е установила несъответствие от 9,60 лв. Те всъщност са били вкарани в компютъра от касиерката, но тя не ги е записала в книгата“, обясни Колев в интервю за „Тази събота“ по bTV. „По всяка вероятност ще има акт, може би за около 200 лева, но това са смешни неща“.

„Хиполенд“ подкрепи протестите срещу правителството, а вчера 14 служители на НАП, Икономическа полиция и "Надзор на пазара" (Държавна агенция за метрологичен и технически надзор) са дошли едновременно в централата на фирмата около 10 ч. сутринта. Малко след това се присъединили и от Агенция "Митници". Часове по-късно МВР обяви, че е прекратило проверката, която била за „противодействие на некоректни търговски практики“.

Колев съобщи, че вътрешният министър Христо Терзийски му се е обадил и изразил колко е изненадан от случващото се.

МВР е прекратило проверката в "Хиполенд"

„Поинтересува се за сина ми, за това, което се случва. Той беше сърдит, че нещо става без неговото знание“, сподели бизнесменът. „Една такава акция ме тревожи. Нещо, ако минава през главата на министъра, кой натиска копчето, кой казва „да“?“, запита Мариан Колев.

„Всички тези институции са длъжни да правят проверки. Изненадата е, че едновременно три различни инстанции дойдоха на проверка и това съвпадна с някакво изявление, което съм дал във „Фейсбук“ страницата на фирмата ни. Някой път случайностите са прекалено случайни“ , каза още той.

Публикацията, за която говори, е „благодарственото му писмо“ към полицай, който едва не заслепил 17-годишния му син със спрей при протестите на 2 септември. Колев обвини служителя на реда, че е използвал „химическо оръжие“. Той „благодари“ на Министъра на вътрешните работи, който „дал заповед да се обгазяват мирни и невинни граждани, журналисти, общественици, младежи и хора на почтена възраст“.

Още вчера Колев заговори за намеса на Делян Пеевски в бизнеса му, тъй като депутатът от ДПС наскоро придобил 50% от собствеността на най-големия конкурент на „Хиполенд“. Днес собственикът на веригата обяви, че е получил предложение да продаде бизнеса си, но не пряко от считания за близък до Пеевски Александър Сталийски, а от съдружничка в негова фирма.

"Не познавам Сталийски и Пеевски. Имах предложение да ми бъде купен бизнесът от съдружничка на фирма на Сталийски, а впоследствие един от близките на Сталийски си позволил да предупреди, че ако протестирам, бизнесът ми ще фалира за пет минути", обяви изпълнителният директор на „Хиполенд“.

Служители на веригата магазини участват активно в протестите, като в предишни дни бяха на площада с тениски с логото на компанията. Те са категорични, че са там по собствени убеждения.

Сдружението за модерна търговия подкрепи „Хиполенд“ след акцията вчера. "Вярваме, че в демократична страна член на Европейския съюз, всеки има право свободно и без притеснения да изрази своята гражданска, обществена или политическа позиция. Убедени сме, че спазване на принципите на правовата държава, демокрацията и свободата на изразяване на гражданска позиция са основополагащи за развитието на цялото ни общество", написаха от сдружението на най-големите компании в бранша.

"Търговските вериги, членове на Сдружението за модерна търговия, са едни от най-проверяваните от контролните органи у нас компании и в този смисъл за нас подобни проверки са част от нормалното бизнес ежедневие. Но в актуалния контекст бихме искали да подчертаем, че ако използването на контролните правомощия на изпълнителната власт е по повод свободно изразяване на публична гражданска позиция, то това би било в разрез с демократичните принципи на една правова общност, каквато е Европейският съюз", пише в изявлението.

Социалният министър Деница Сачева обяви пред bTV днес, че акцията срещу "Хиполенд" била приета негативно не само от нея, но и от други министри. "Не бихме искали проверки да се разглеждат като репресия върху българския бизнес", каза тя.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Училище за русалки: Петя, която превръща приказката в реалност

Въпрос към момичетата: Колко от вас като деца са мечтали да станат русалки? 

18:30 - 28.04.2024
Важно днес

Петков: Пеевски държи влиянието в прокуратурата и службите, а Борисов - гласовете, за да няма реформа

Според Петков преговори след изборите са възможни само ако Борисов се "разкачи" от Пеевски

18:18 - 28.04.2024
галерия

Tenniscore - новата модна тенденция, вдъхновена от Зендея и "Challengers"

Външният вид на tenniscore включва смесица от традиционни тенис стилове с елементи от тихия лукс

17:45 - 28.04.2024
Технологии

Apple обмисля важно решение за следващия си iPhone: как да вкара изкуствен интелект

Технологичният гигант обаче вече има конкуренция на пазара по този въпрос

16:53 - 28.04.2024
Важно днес

Илхан Андай: Елена Йончева е ефектен трансфер за ДПС, но тя е бомба със закъснител

Според журналиста Илхан Андай номинацията на Йончева не е най-доброто, но е необходимото за ДПС

16:10 - 28.04.2024
Живот

Волейбол под Айфеловата кула и коне във Версай. Париж вече се подготвя за Олимпийските игри

Само на няколко метра от Айфеловата кула вече се строи временен стадион за плажен волейбол

14:45 - 28.04.2024
Важно днес

Борисов: Мои противници на тези избори не са ПП-ДБ, а "Възраждане" и БСП

Борисов е готов ГЕРБ да управлява, но с "наши премиери и министри"

12:20 - 28.04.2024
Важно днес

Журналисти са арестувани в Русия заради сътрудничество с екипа на Навални

Двамата журналисти са обвинени в "екстремизъм"

11:30 - 28.04.2024
Важно днес

Турция не отказа среща по темата "Боташ" и поиска сътрудничеството с "Булгаргаз" да продължи

Турция засега не показва готовност за прекратяване на споразумението с "Булгаргаз"

09:46 - 28.04.2024