Снимка: © bTV

Девет лева и 60 стотинки – такова несъответствие е установила проверката на НАП във веригата „Хиполенд“ в петък. Това обяви изпълнителният директор на фирмата за детски стоки Мариан Колев, който попадна под прожекторите, след като обвини полицай за агресия над сина му, а случайно или не – държавата започна проверки в обектите му.

Акция на НАП и полицията в "Хиполенд" - веригата, която подкрепи протеста

„Проверката е установила несъответствие от 9,60 лв. Те всъщност са били вкарани в компютъра от касиерката, но тя не ги е записала в книгата“, обясни Колев в интервю за „Тази събота“ по bTV. „По всяка вероятност ще има акт, може би за около 200 лева, но това са смешни неща“.

„Хиполенд“ подкрепи протестите срещу правителството, а вчера 14 служители на НАП, Икономическа полиция и "Надзор на пазара" (Държавна агенция за метрологичен и технически надзор) са дошли едновременно в централата на фирмата около 10 ч. сутринта. Малко след това се присъединили и от Агенция "Митници". Часове по-късно МВР обяви, че е прекратило проверката, която била за „противодействие на некоректни търговски практики“.

Колев съобщи, че вътрешният министър Христо Терзийски му се е обадил и изразил колко е изненадан от случващото се.

МВР е прекратило проверката в "Хиполенд"

„Поинтересува се за сина ми, за това, което се случва. Той беше сърдит, че нещо става без неговото знание“, сподели бизнесменът. „Една такава акция ме тревожи. Нещо, ако минава през главата на министъра, кой натиска копчето, кой казва „да“?“, запита Мариан Колев.

„Всички тези институции са длъжни да правят проверки. Изненадата е, че едновременно три различни инстанции дойдоха на проверка и това съвпадна с някакво изявление, което съм дал във „Фейсбук“ страницата на фирмата ни. Някой път случайностите са прекалено случайни“ , каза още той.

Публикацията, за която говори, е „благодарственото му писмо“ към полицай, който едва не заслепил 17-годишния му син със спрей при протестите на 2 септември. Колев обвини служителя на реда, че е използвал „химическо оръжие“. Той „благодари“ на Министъра на вътрешните работи, който „дал заповед да се обгазяват мирни и невинни граждани, журналисти, общественици, младежи и хора на почтена възраст“.

Още вчера Колев заговори за намеса на Делян Пеевски в бизнеса му, тъй като депутатът от ДПС наскоро придобил 50% от собствеността на най-големия конкурент на „Хиполенд“. Днес собственикът на веригата обяви, че е получил предложение да продаде бизнеса си, но не пряко от считания за близък до Пеевски Александър Сталийски, а от съдружничка в негова фирма.

"Не познавам Сталийски и Пеевски. Имах предложение да ми бъде купен бизнесът от съдружничка на фирма на Сталийски, а впоследствие един от близките на Сталийски си позволил да предупреди, че ако протестирам, бизнесът ми ще фалира за пет минути", обяви изпълнителният директор на „Хиполенд“.

Служители на веригата магазини участват активно в протестите, като в предишни дни бяха на площада с тениски с логото на компанията. Те са категорични, че са там по собствени убеждения.

Сдружението за модерна търговия подкрепи „Хиполенд“ след акцията вчера. "Вярваме, че в демократична страна член на Европейския съюз, всеки има право свободно и без притеснения да изрази своята гражданска, обществена или политическа позиция. Убедени сме, че спазване на принципите на правовата държава, демокрацията и свободата на изразяване на гражданска позиция са основополагащи за развитието на цялото ни общество", написаха от сдружението на най-големите компании в бранша.

"Търговските вериги, членове на Сдружението за модерна търговия, са едни от най-проверяваните от контролните органи у нас компании и в този смисъл за нас подобни проверки са част от нормалното бизнес ежедневие. Но в актуалния контекст бихме искали да подчертаем, че ако използването на контролните правомощия на изпълнителната власт е по повод свободно изразяване на публична гражданска позиция, то това би било в разрез с демократичните принципи на една правова общност, каквато е Европейският съюз", пише в изявлението.

Социалният министър Деница Сачева обяви пред bTV днес, че акцията срещу "Хиполенд" била приета негативно не само от нея, но и от други министри. "Не бихме искали проверки да се разглеждат като репресия върху българския бизнес", каза тя.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

24 партии и 7 коалиции се регистрираха за изборите на 2 октомври

Кандидатските листи за 48 Народно събрание може да са повече от вотовете през 2021

ВАС остави ТЕЦ "Брикел" да работи въпреки замърсяването на въздуха

Централата може да продължи да обгазява, докато тече делото срещу заповедта на Борислав Сандов

Жалби блокират решението на Сандов за спирането на АМ "Струма" през Кресна

Според служебния екоминистър е възможно решението на Сандов да е незаконно

Слави Трифонов нападна отцепниците от ИТН заради листите на ПП

Трифонов обижда Радостин Василев на "предател и жалък службогонец"

Татяна Дончева пропуска Избори 2022, но вече "загрява" за 49 Народно събрание

"Движение 21" няма да се регистрира нито самостоятелно, нито в коалиция

"Раковски" 134 ще е новият "дом" на Европейската прокуратура

Крум Зарков е предложил сградата за делегираните прокурори