Салимова няма да бъде част от българския отбор на Световното първенство по шахмат в Полша Снимка: © FIDE

Сребърната медалистка от Световната купа в Баку Нургюл Салимова няма да е част от националния отбор по шахмат на Световното отборно първенство за жени в Полша през септември.

До това обстоятелство се е стигнало отчасти заради продължаващите спорове между шахматните федерации в България, които в момента са поне пет на брой. А враждуващите страни в конфликта посочват различни причини за неучастието на Салимова.

От Българската федерация по шахмат 2022 (БФШ 2022) обясняват в своя позиция, че са събрали отбор от 6 състезателки заедно с техен треньор - гросмайстора Владимир Димитров. От Световна шахматна федерация (FIDE) обаче настоявали заявката за участие да бъде одобрена от временна комисия, определена от тях.

"Считайки това за чисто формален акт, списъкът с отбора, определен от БФШ 2022, бе изпратен до тази комисия. В отговор от комисията бе посочено, че те определят друг треньор и друг състав. Оказа се, че секретарят на комисията Георги Градев е изпращал до състезателките писма с притискащ текст, за да склонят да играят при условията на комисията. Никой не знае кой и как ще финансира такова участие", посочват от БФШ 2022.

Федерацията казва, че въпросната комисия е подала заявка до FIDE на отбор, който няма "нищо общо с титулярния състав на България", определен от нея.

"В него не е включена нито Нургюл Салимова, нито деветата от първенството на Европа от тази година изгряваща звезда Надя Тончева. Реално се извършва компрометиране на участието на България, като чрез чужденците, които са начело на тази комисия, българският отбор е осакатен и е лишен от възможността за челно класиране", допълват от спортната организация.

Тя посочва още, че Министерството на младежта и спорта е уведомено за тези действия, както и ръководството на международната федерация.

Пред сайта "Сега" секретарят на временната комисия на FIDE Георги Градев отрича да са изпращани "писма с притискащ текст". В профила си във Facebook той казва, че твърдението на БВШ 2022 е "клеветническо" и ще заведе дело срещу федерацията по този повод.

Градев обяснява пред изданието, че четири състезателки от БВШ 2022 са отказали поканата за участие в турнира, изпратено от временната комисия. Нюргул Салимова, Надя Тончева, Габриела Антова и Ива Виденова-Куляшевич са тези, които са отказали да се включат в националния отбор за Световното.

България има за първи път право да участва на Световното отборно първенство за жени в Полша. То ще се проведе в град Бидгошч между 5 и 12 септември. В националния отбор ще играят само четири шахматистки, съобщава "Сега". Това са Антоанета Стефанова, Гергана Пейчева, Виктория Радева и Белослава Кръстева, а техен капитан ще бъде гросмайстор Петър Арнаудов.

Снимка от шахмат двубоя с Нюргул Салимова Спортното министерство ще търси начини да "стимулира" Нургюл Салимова за успехите ѝ в шахмата


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024