Салман Рушди е изгубил зрението на едното си око след нападението Снимка: © Getty Images

75-годишният писател Салман Рушди, който беше нападнат с нож от радикализиран млад мъж през август, е преживял атаката с много тежки наранявания.

Рушди е загубил зрението на едното си око и не може да движи едната си ръка заради сериозните си травми, казва неговият агент Андрю Уайли в интервю за "Ел Паис".

"Не вижда с едното си око. Има три сериозни рани на врата. Едната му ръка е обездвижена, защото са прекъснати нервите в горната ѝ част. Има още около 15 рани по гърдите и тялото си", казва Уайли.

Той отказва да съобщи дали Рушди все още се лекува в болница и не разкрива къде се намира световно известният автор.

"По-важното е, че ще живее", казва агентът.

Нападението срещу Салман Рушди се случи пред очите на публиката на литературен фестивал в щата Ню Йорк на 12 август.

Животът на писателя е застрашен още от 1988 г., когато иранският аятолах издава фатва, или религиозна забрана срещу него, заради романа "Сатанински строфи" - равносилна на смъртна присъда.

24-годишният Хади Матар, който беше обвинен за опит за убийство на Рушди, не признава вината си за престъплението. Матар е роден в САЩ и е американски гражданин, но родителите му са емигранти от Ливан. Семейството му произлиза от регион, който се намира близо до границата с Израел и е под силното влияние на "Хизбулла" - терористичната групировка, подкрепяна от Иран.

Салман Рушди прекарва почти 10 години под защитата на британската полиция заради заплахата за живота след фатвата на аятолах Хомейни.

Официално Иран отрича да има нещо общо с атаката от 12 август, но властите в Техеран не осъдиха поведението на Матар, а го оправдаха с "обидата", която книгата на Рушди нанесла на мюсюлманите.

Нападателят се намира в затвор в Ню Йорк, където изчаква хода на делото.

Агентът на Рушди коментира, че няма как да се предотврати нападение, което той описва като "тотално неочаквано и нелогично".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024