Снимка: © Getty Images

Олимпийският турнир по модерен петобой за жени в Токио беше белязан от неприятен скандал, след като германската треньорка Ким Райзнер беше дисквалифицирана заради непозволени удари по състезателен кон. 

Райзнер е получила забрана да участва в следващите прояви до края на олимпийските игри заради поведението си по време на представянето на 31-годишната германка Аника Шлой в индивидуалното състезание по езда. 

Камерите показват как Шлой е обляна в сълзи, защото не успява да успокои и контролира коня Saint Boy, а Райзнер стои на оградата край терена и я инструктира да го "удари силно". Запис от събитието показва, че треньорката удря Saint Boy по задния крак с юмрука си. 

Състезателите по модерен петобой трябва да покажат уменията си в пет различни спорта - стрелба, фехтовка, плуване, конна езда (прескачане на препятствия) и бягане

Атлетите не ползват свои собствени коне при ездата, а теглят жребий. Те разполагат с 20 минути, за да може животното да се запознае със своя ездач и да се подготви за прескачането на препятствия. 

Преди началото на състезанието, Аника Шлой е временният водач в класирането, като разполага с 24-секундно предимство пред съседниците си. Тренировките й със Saint Boy обаче не преминават по план. Животното показва признаци на страх, не се поддава на командите й и отказва да скача през бариерите. 

Колкото повече конят се съпротивлява, толкова повече Шлой се разстройва и не прикрива разочарованието си. В един момент тя избухва с крясък, докато сълзите се стичат по лицето й. 

Вместо да я посъветва как да успокои коня, треньорката й заповядва "удари го, удари го силно". Репликите й се чуват по време на прякото излъчване, което провокира силно възмущение сред зрителите в Германия.  

Ким Райзнер сама нанася един удар на Saint Boy с юмрук. Естествено - резултатът е пълен провал на представянето на Шлой, която не успява да успокои нито себе си, нито коня.

Германската представителка изгуби шансовете си да се класира за медал, но не е единствената - още две от жените, поставени в топ 10, трябваше да напуснат турнира заради проблеми със състезателните си коне. 

Британската сребърна медалистка в модерния петобой Саманта Мъри коментира, че драматичната случка се дължи на грешка на ездача. Тя посочва, че когато състезателят е стресиран, предава напрежението си и на коня. 

"Конете не могат да видят ездачите, те само усещат, че сте върху тях. Необходимо e да запазите хладнокръвие и да бъдете много уверени в това, което ще правите. Когато тя заплака и се паникьоса, разбирах какво чувства. Но щеше да е по-добре, ако беше отпуснала леко юздите и направляваше коня повече с крака. Конете трябва да се чувстват колкото може по-уверени, когато са с непознат ездач", казва тя. 

Ръководителят на германската олимпийска делегация Алфонс Хьорман казва, че ще поиска спешна проверка на инцидента и промяна на правилата в международната федерация, за да не се допускат съмнения за насилие над животните. 

"Нека националните и международните федерации да си направят изводите", казва той. Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Реакциите след решението на КС за Кирил Петков - атаки срещу Румен Радев и бившия министър

Съдът реши, че Петков е бил канадски гражданин, докато е бил министър, което е нарушение на Конституцията

Златните момичета и Йордан Йовчев в X-то юбилейно издание на „Жълти стотинки“ на Vivacom

И тази година инициативата ще набира средства за олимпийските отбори по природни науки

Кирил Петков: "КС каза на 2 млн. българи, че не са пълноправни граждани на България"

След като Конституционният съд реши, че е станал служебен министър в нарушение на Конституцията

Милен Митев e избран за генерален директор на БНР

СЕМ го подкрепи с 4 гласа "За"

КС реши: Кирил Петков е станал министър в нарушение на Конституцията

Актовете му не се отменят и няма проблем да е депутат

В 4-хилядното село Градец доскоро не вярваха в Covid, но вече над 50 души искат да се ваксинират

Там почина 28-годишна родилка, която загуби и близнаците си заради коронавируса

Жаир Болсонаро - първият президент, който рискува да бъде обвинен заради провала с Covid

Бразилските сенатори искат начало на процес срещу него заради "престъпления срещу човечеството"

Предстои ваксината на Pfizer да бъде одобрена и за деца на 5-11 г.

Експерти към FDA направиха препоръката, чака се окончателно решение на американската CDC