Сълзи, паника и удари по коня: Скандалът в Токио, довел до дисквалифицирането на треньор Снимка: © Getty Images

Олимпийският турнир по модерен петобой за жени в Токио беше белязан от неприятен скандал, след като германската треньорка Ким Райзнер беше дисквалифицирана заради непозволени удари по състезателен кон.

Райзнер е получила забрана да участва в следващите прояви до края на олимпийските игри заради поведението си по време на представянето на 31-годишната германка Аника Шлой в индивидуалното състезание по езда.

Камерите показват как Шлой е обляна в сълзи, защото не успява да успокои и контролира коня Saint Boy, а Райзнер стои на оградата край терена и я инструктира да го "удари силно". Запис от събитието показва, че треньорката удря Saint Boy по задния крак с юмрука си.

Състезателите по модерен петобой трябва да покажат уменията си в пет различни спорта - стрелба, фехтовка, плуване, конна езда (прескачане на препятствия) и бягане.

Атлетите не ползват свои собствени коне при ездата, а теглят жребий. Те разполагат с 20 минути, за да може животното да се запознае със своя ездач и да се подготви за прескачането на препятствия.

Преди началото на състезанието, Аника Шлой е временният водач в класирането, като разполага с 24-секундно предимство пред съседниците си. Тренировките й със Saint Boy обаче не преминават по план. Животното показва признаци на страх, не се поддава на командите й и отказва да скача през бариерите.

Колкото повече конят се съпротивлява, толкова повече Шлой се разстройва и не прикрива разочарованието си. В един момент тя избухва с крясък, докато сълзите се стичат по лицето й.

Вместо да я посъветва как да успокои коня, треньорката й заповядва "удари го, удари го силно". Репликите й се чуват по време на прякото излъчване, което провокира силно възмущение сред зрителите в Германия.

Ким Райзнер сама нанася един удар на Saint Boy с юмрук. Естествено - резултатът е пълен провал на представянето на Шлой, която не успява да успокои нито себе си, нито коня.

Германската представителка изгуби шансовете си да се класира за медал, но не е единствената - още две от жените, поставени в топ 10, трябваше да напуснат турнира заради проблеми със състезателните си коне.

Британската сребърна медалистка в модерния петобой Саманта Мъри коментира, че драматичната случка се дължи на грешка на ездача. Тя посочва, че когато състезателят е стресиран, предава напрежението си и на коня.

"Конете не могат да видят ездачите, те само усещат, че сте върху тях. Необходимо e да запазите хладнокръвие и да бъдете много уверени в това, което ще правите. Когато тя заплака и се паникьоса, разбирах какво чувства. Но щеше да е по-добре, ако беше отпуснала леко юздите и направляваше коня повече с крака. Конете трябва да се чувстват колкото може по-уверени, когато са с непознат ездач", казва тя.

Ръководителят на германската олимпийска делегация Алфонс Хьорман казва, че ще поиска спешна проверка на инцидента и промяна на правилата в международната федерация, за да не се допускат съмнения за насилие над животните.

"Нека националните и международните федерации да си направят изводите", казва той.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бесарабски българин е загубил съпругата и детето си при руския обстрел в Одеса

При нападението са загинали още 2 деца

15:05 - 03.03.2024
Важно днес

Радев заговори срещу "проповедниците на нихилизма и разделението" на връх Шипка

На фона на руски знамена Радев видя "прогонване на лепкавата политическа мъгла от върховете на българското минало"

13:41 - 03.03.2024
Важно днес

Хепи-соцът като атракцион за всеки национален празник

С "Чавдар" и "Икарус" на Трети март?

13:35 - 03.03.2024
Важно днес

Тръмп изпревари Ники Хейли в още три щата преди "Супер вторник"

Дали Тръмп ще остане единственият кандидат за номинацията - ще се реши на 5 март

09:12 - 03.03.2024