Снимка: © Getty Images

Близо 60 души пострадаха леко, след като самолет на американската авиокомпания Delta изхвърли гориво над Лос Анджелис при опит за аварийно кацане на местното летище LAX. Изпускането на керосин във въздуха е станало по маршрут, който минава над шест училища. 

Най-тежко засегнато е начално училище в района Къдахи, където 20 деца и 11 възрастни са получили медицинска помощ. От полицията съобщават, че не се налага хоспитализирането им, след като горивото е изчистено от телата им, а дрехите им са сменени. 

Експерти по взривни вещества са направили оглед на обектите, над които самолетът е преминал, като твърдят, че няма опасност от възпламеняване или експлозия. 

Boeing 777-200 на Delta e трябвало да извърши полет от Лос Анджелис до Шанхай. Малко след излитане обаче екипажът е подал сигнал за проблем с двигателя, който налага бързо връщане на летището. Изпускането на гориво е нормална процедура при аварийните кацания, по този начин самолетът се връща в лимита на безопасно тегло, за да се предотврати катастрофа при приземяване. 

Федералната авиационна служба на САЩ посочва, че съществуват стандартни процедури за изпускане на гориво в района на всяко голямо американско летище. Процедурите изискват изхвърлянето да се случва над подбрани райони без населени места и то на по-голяма височина, за да може керосинът да се изпари, преди да достигне до земята. 

Прочети