Самолет с над 300 души е задържан във Франция след сигнал за трафик на хора Снимка: © Getty Images

Странен случай със съмнения за организиран трафик на хора вдигна властите във Франция на крак.

Самолет А340 с 303 души на борда е задържан на летището Ватри на 150 км източно от Париж и стои на място вече четвърти ден.

Полетът е на румънската авиокомпания Legend Airlines и по план е трябвало да прелети между Фуджейра (ОАЕ) и Никарагуа. Чартърът е спрял във Франция за зареждане на гориво на 21 декември, но повече не е получил разрешение за излитане.

Френската полиция е забранила на екипажа да напуска летището, след като е получила сигнал, че самолетът е използван за трафик на хора. Обяснението на организаторите на полета било, че отивали в Никарагуа на туризъм, за да разгледат местните езера. Планът бил да се приберат в Индия след седмица.

Прокуратурата във Франция обаче смята, че става дума за мрежа за нелегална миграция, като вероятно Никарагуа е само междинна точка по маршрута им към САЩ или Канада.

Всички пътници на борда са индийски граждани.

Сред пътниците е имало и много деца, включително 11 непълнолетни без придружител.

Първоначално те са накарани да слязат от борда и да изчакат на пистата, след което са прехвърлени в чакалните на терминала и са настанени в импровизирана зона за преспиване. Оттогава те чакат вече четвърти ден да се вземе решение какво ще се случи с тях. Всички пълнолетни са разпитани.

10 души са поискали убежище във Франция, след като разследването е започнало, съобщава Agence France-Presse.

Двама са задържани, за да се провери каква е била тяхната роля в организирането на полета.

Трафикът на хора е престъпление, което се наказва с до 20 години затвор и глоба от 3 млн. евро във Франция.

Според френската телевизия BFMTV, хората ще бъдат върнати обратно в родната им страна Индия. Очаква се самолетът да отлети за Мумбай на 25 декември, като най-малко 200 от пасажерите му се приберат у дома.

Прокуратурата в Париж продължава да води разследване по безпрецедентния случай.

Румънската авиокомпания Legend Airlines отрича да има нещо общо с престъпна дейност.

"Компанията не е продала билети на всеки от тези 300 души, няма договорни отношения с тях, а само с клиентът, който им е позволил да осъществят това пътуване", казва адвокатката на превозвача. Тя отказва да разкрие името на поръчителя на полета, но посочва, че не е от европейска държава.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

За първи път Делян Пеевски ще води листата на ДПС в Кърджали

Джевдет Чакъров може да води листата за евродепутати на Движението

12:04 - 06.05.2024