С този Samsung се срещаме за втори път. Цялото му име e Samsung Galaxy S24 Ultra. Има го в 4 цвята - все вариации на “титан” – от златно до лилаво, и с памет до 1 TB. Цената му е “малко под” или “доста над” 3 000 лева – в зависимост от спецификациите. С други думи, посланието, което този смартфон носи още от пръв поглед, е, че той е сериозна работа.

Това прави още по-интересен въпроса “Какво може?”

Първия път го тествах за около седмица покрай премиерата му в началото на годината. Още тогава се разбра, че, ако между предходните поколения на Samsung разликата е в хардуера като камери, батерии, процесори и т.н., тук, с внедряването на изкуствения интелект, наречен Galaxy AI, нещата отиват на съвсем друго ниво.

Комбинацията между топ технически показатели и лесни и достъпни смарт функции превръща телефоните и въобще цялата индустрия, свързана с тях, в най-напредничавата част от пазара на технологии.

Втората ни среща със Samsung Galaxy S24 Ultra го заведе на малко по-дълъг път - Испания, Андалусия.

На 3 часа и нещо от София със самолет, пътуването се оказа идеално, за да се изпробва пълният потенциал от функции на телефона:

  • издръжливост на батерията;
  • устойчивост на пясък и вода - Тарифа и околността са любимото място на сърфистите от цял свят;
  • камера, разбира се, и zoom;
  • и най-вече всичко, което може Galaxy AI.

Galaxy AI е създаден, за да преодолява много бариери и да улеснява живота максимално. Може би най-популярната му функция е Circle to Search with Google.

Аз съм от хората, които си мечтаеха за нея още преди да излезе. Търсенето по снимка е точно толкова полезно, колкото и това по ключова дума. Поради професионалното ми изкривяване на журналист, много често, като част от проверката на факти, използвам Google Lens, което може да се каже, че в известен смисъл е дядото на Circle to Search with Google.

Голямата крачка, която Samsung прави сега, е, че позволява да се търси по снимка от телефона, без да е необходимо тя да е публикувана някъде онлайн.

Снимате, задържате хоум бутона, рисувате на екрана кръг около обекта, от който се интересувате, и Google ви дава всичко, което намира.

Samsung Galaxy S24 Circle to Search

Харесвате кецовете на момиче в метрото – снимате и ограждате. Рокля на знаменитост в Инстаграм - за части от секундата получавате отговор каква е, откъде можете да поръчате онлайн и как изглежда върху други (по-неизвестни) хора.

Чудите се за някаква забележителност в чужд град? Снимате, ограждате и после четете. Последното ни се случи в Тарифа, където най-неочаквано се изправихме пред авангардно изображение на Исус Христос, поставено зад една витрина.

Гледката беше толкова атрактивна и същевременно провокативна, че си плачеше за Circle to Search.

Снимаме, ограждаме и резултатът идва, но, проблем … отговорът се оказа доста дълъг в същото време интересен.

Стенописът е дело на Гийермо Перес Виялта - съвременен артист, родом от Тарифа, който дарява творбата си, така че да бъде вградена в портата на Херес.

Google намери доста статии по въпроса, но първо бяха на испански и второ - доста дълги.

За телефона, който тестваме обаче, нищо от това не е проблем. Galaxy AI има ултра полезната функция да резюмира текст като го сведе до няколко булета с най-важната информация. При това имате възможност да избирате между по-подробна и по-съкратена версия.

Спираме се на втория вариант - късата версия, откъдето разбираме, че това е “Христос на ветровете”, който излиза от водите на пролива, заобиколен от два ангела, които символизират ветровете Леванте и Пониенте.

Пониенте е по-силен и събира кайт професионалистите от цял свят в Тарифа.

Леванте идва от изток от океана. Той е по-слаб вятър, който обикновено не надвишава 50 километра в час.

Именно Пониенте, който развява косите ни и заплашва да ни отнесе, ни води до плажа де Лос Ланчес, домакин на ежегодни сърф състезания.

20-ина човека карат кайт. Очевидно сред тях има и професионалисти, защото на плажната ивица са се разположили фотографи с много техника, които заснемат полета им над вълните.

Идеален момент да изпробваме още една от новите функции на Samsung Galaxy S24 Ultra - слоу моушън видеото, което можете да получите от всяко нормално видео. Заснемате си го в естествена скорост и след това, докато го гледате, натискате с пръст екрана и задържате. Картината минава в слоу моушън режим.

Представете си, че учите някакъв танц или спорт и искате да видите последователността на движенията. Точно за такива ситуации тази екстра изглежда особено ценна.

Това с танца ни се случи още същата вечер, когато се озовахме в Хѐрес де ла Фронтѐра, на 90 километра южно от Севиля. Градът е известен със своето шери, с конете и с фламенкото.

Намирахме се в само сърцето на фламенко културата, която възниква в края на XVIII век сред циганите в Андалусия.

Впечатляващо е колко настроение и атмосфера могат да създадат една китара, гласът на певица и ритмичното пляскане с ръце. Характерното за фламенкото е, че танцът следва някакъв разказ, който обикновено е свързан с експлозия от емоции.

На другия ден разбрахме, че слоу моушън функцията не ни е достатъчна за научаването на стъпките, въпреки че дадохме всичко от себе си. Надежда има - ако си купите нов телефон на Samsung, първите 3 месеца получавате безплатен YouTube Premium, с който увеличавате шанса да разберете и запомните поне основните фигури с краката.

Samsung Galaxy S24 Ultra е голям телефон. Още можете да го държите за селфи с една ръка, но все пак той е по-голям и една идея по-тежък от останалите представители на Galaxy S24 серията.

Висок е 162,3 мм, широк е 79 мм, а дебелината му е 8.6 мм. Тежи 233 грама. Правят впечатление доста по-правите форми спрямо предшествениците му и титаниевата рамка.

Самият телефон е брониран с покритието Corning Gorilla Glass Armor, което е специално разработено за Galaxy S24 Ultra и е четири пъти по-устойчиво на надраскване и ежедневно износване в сравнение с минералните дисплеи.

Нещо, което не посмяхме да пробваме, е да потопим телефона във водите на Атлантическия океан. Иначе Galaxy S24 Ultra e прахо- и водоустойчив, като издържа под вода на до 1,5 метра дълбочина за 30 минути.

И друга функция, която е интересна, но не сме тествали, е преводът на глас. За Южна Испания е доста подходящо, защото в тази част на страната малко хора говорят английски. Идеята на превода е, че, докато сте в разговор по телефона, избирате функцията за превод и едната страна може да говори на английски, а другата на испански.

Необходимо е да се изчаквате, за да стане добре самият превод, но ще ви свърши чудесна работа да си резервирате маса в ресторант. Там вече трябва да сте подготвени за стабилни порции иберико в неочаквани комбинации. Например салата от домати, нарязани на шайби като за Капрезе, само че, вместо с моцарела, с иберико. Или тези симпатични фунийки със сиренца и хамон.

"Заграждането" започва да ми става навик, но истината е, че си е напълно пълноценен виртуален гид.

Между другото изкуственият интелект предлага да си поиграе и със снимките ви, но не с всички. Сам преценява кои са добри, а за другите показва вариант "преди" и "след". Ако имате черно-бели, съществува и опцията той да ги оцвети.

Завършваме с още една интересна екстра – бележките в Samsung Notes, които колкото и да са хаотични, или дори написани на ръка с писалката, могат да се подредят и групират благодарение на Note Assist и неговите функции. Ще ви оправи дори и правописа.

Добра новина за всички, които имат и по-стари устройства от марката е, че с най-новата актуализация на One UI 6.1 притежателите на модели от сериите Galaxy S23, S23 FE, Z Flip5, Z Fold5, Tab S9 и Tab S9 могат също да ползват Galaxy AI.

И още малко "сервизна информация” - до 30 юни 2024 г. всеки, закупил модел от новата Samsung Galaxy S24 серия, ще получи безплатно MS One-Drive 100 GB в продължение на 6 месеца.

Samsung S 24 Ultra В галактиката на най-интелигентния Samsung досега


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024
Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024