Сана Марин загуби изборите във Финландия. Победата е за консерваторите Снимка: © Getty Images

Премиерът на Финландия Сана Марин загуби битката си за оставане на власт, след като нейната Социалдемократическа партия (СДП) остана на трето място на изборите в неделя.

Тя беше изпреварена от своите съперници от дясноцентристката Партия на националната коалиция (ПНК) на Петери Орпо излезе, която спечели първото място с 20,8%, и популистката партия "Истински финландци" (20,1%). Социалдемократите на Марин получиха 19,9% от всички гласове.

По време на речта си след обявяването на резултатите, премиерът призна изборното си поражение, но приветства подобрението както в дела на гласовете за нейната партия, така и в прогнозния брой на депутатите ѝ.

"Това е едно наистина добро постижение, въпреки че днес не завърших на първо място. Демокрацията си каза думата. Финландците гласуваха. Имаме сериозни основания да се радваме на този резултат", каза тя пред поддръжници в Хелзинки.

Избирателната активност за изборите беше 71,9%.

Лидерът на ПНК Петери Орпо заяви, че резултатът е "голяма победа" и добави, че неговата партия ще води коалиционните преговори.

Очаква се неговата партия да има 48 места в 200-местния парламент - с две повече от "Истински финландци". Социалдемократите на Марин ще разполагат с 43 места, сочат данните след преброяването на всички бюлетини.

"Получихме най-големия мандат", заяви Орпо в реч пред привържениците си, обещавайки да "оправи Финландия" и нейната икономика.

Във Финландия най-голямата партия по традиция получава първия шанс за сформиране на коалиция, за да получи мнозинство, което означава, че четиригодишният мандат на Марин като министър-председател ще приключи.

37-годишната Марин, която стана най-младият министър-председател в света при встъпването си в длъжност през 2019 г., е смятана от феновете си по света за същински модел за подражание на прогресивните нови лидери, но у дома тя се сблъска с критики за партийната си дейност и публичните разходи на нейното правителство.

Макар че тя остава много популярна сред много финландците, особено сред младите, тя разгневи някои консерватори с отделянето на повече финанси за пенсии и образование, които те смятат за твърде разточителни.

Лидерът на партията победител заяви, че не изключва нито една от останалите формации като потенциален партньор. Очаква се той да започне да разговаря с другите лидери в опит да сформира ново коалиционно правителство - процес, който вероятно ще отнеме няколко седмици.

Той би могъл да се опита да състави дясна коалиция с "Истински финландци" и една или няколко по-малки партии, но може и да реши да се стреми към т.нар. междусекторен съюз със Социалдемократите и нейните съюзници - резултат, който според анализаторите е може би най-вероятният, въпреки значителните различия в политиките.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024