Санкциите на САЩ срещу Пеевски, Божков и Желязков влизат в дневния ред на Европарламента Снимка: © Getty Images

Европейският парламент ще проведе пленарен дебат през следващата седмица въз основа на въпрос до ЕК по повод санкциите на САЩ срещу Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков по закона Магнитски.

Въпросът е формулиран от евродепутатите от Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE), които отбелязват, че наложените санкции повдигат сериозни въпроси относно подходите на ЕС в областта на демокрацията, принципите на правовата държава и основните права.

Дебатът е планиран за четвъртък сутрин, 16 септември.

Комисията LIBE е поставила две питания до ЕК:

1. Как Комисията възприема факта, че държава извън ЕС, която се счита за съюзник, предприема действия срещу корупцията в държава членка? По какъв начин това променя оценката на Комисията за сегашния ѝ подход, и по-специално оценката на досегашните ѝ действия по този въпрос?

2. Какви действия предвижда Комисията за стабилен подход към корупцията на държавно равнище? Ще бъде ли Комисията по-активна при сигнализирането и предприемането на действия по отношение на корупцията и заплахите за принципите на правовата държава в държавите членки? По-специално, тъй като Комисията вече не публикува доклади за борба с корупцията, ще засили ли тя строгостта на мониторинга на корупцията и ще изготви ли заключения и ще включи ли препоръки в докладите си относно принципите на правовата държава? Как работата на Европейската прокуратура ще оказва съдействие в това отношение? Ще пристъпи ли Комисията към разработването на обща стратегия за борба с корупцията в ЕС?

Санкциите срещу Пеевски, Божков и Желязков бяха обявени от Министерството на финансите на САЩ на 2 юни. На други трима души (бивш зам.-министър на икономиката и двама бивши ръководни кадри от агенцията за българите в чужбина) беше забранено да влизат на територията на САЩ.

Божков, Пеевски и Желязков бяха уличени в злоупотреба с публичните институции с цел печалба, поради което решението за санкции ще лиши въпросните лица и техните компании от достъп до американската финансова система.

Божков е описан в съобщението на САЩ като "български бизнесмен и олигарх, който е подкупвал правителствени служители в няколко случая" - сред тях е посочен "действащ политически лидер и бившия председател на разформированата Държавна комисия по хазарта". Пеевски бе посочен като "олигарх, който доскоро беше народен представител и медиен могул, като регулярно се е въвличал в корупция, чрез използване на влиянието си или на подкупи за защита от публична проверка и чрез упражняване на контрол върху ключови институции и сектори в българското общество".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Задържан е Червения пират, заплашвал съдия Цариградска и Мария Габриел

Той е разследван за заплахи срещу магистрати

21:05 - 29.02.2024
Живот

Как създатели на подкаст успяха да открият терористка, която от 30 години се укрива в Германия

Тя е бивша терористка, която от 30 години живее в нелегалност, но преди дни е заловена и арестувана благодарение на изследовател от сайта Bellingcat и двама.. създатели на подкаст.

19:25 - 29.02.2024
Важно днес

Бившето руско консулство във Варна ще бъде детска градина или общински офис

Дипломатите, които го обитаваха, бяха изгонени от България през 2022 г.

17:31 - 29.02.2024
Бизнес

Безос, Microsoft и Nvidia инвестират 675 млн. долара в стартъп за роботи с изкуствен интелект

Хуманоидните роботи ще бъдат използвани при недостиг на работна ръка

16:17 - 29.02.2024