Снимка: © Getty Images

Европейският парламент ще проведе пленарен дебат през следващата седмица въз основа на въпрос до ЕК по повод санкциите на САЩ срещу Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков по закона Магнитски.

Въпросът е формулиран от евродепутатите от Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE), които отбелязват, че наложените санкции повдигат сериозни въпроси относно подходите на ЕС в областта на демокрацията, принципите на правовата държава и основните права.

Дебатът е планиран за четвъртък сутрин, 16 септември.

Комисията LIBE е поставила две питания до ЕК:

1. Как Комисията възприема факта, че държава извън ЕС, която се счита за съюзник, предприема действия срещу корупцията в държава членка? По какъв начин това променя оценката на Комисията за сегашния ѝ подход, и по-специално оценката на досегашните ѝ действия по този въпрос?

2. Какви действия предвижда Комисията за стабилен подход към корупцията на държавно равнище? Ще бъде ли Комисията по-активна при сигнализирането и предприемането на действия по отношение на корупцията и заплахите за принципите на правовата държава в държавите членки? По-специално, тъй като Комисията вече не публикува доклади за борба с корупцията, ще засили ли тя строгостта на мониторинга на корупцията и ще изготви ли заключения и ще включи ли препоръки в докладите си относно принципите на правовата държава? Как работата на Европейската прокуратура ще оказва съдействие в това отношение? Ще пристъпи ли Комисията към разработването на обща стратегия за борба с корупцията в ЕС?

Санкциите срещу Пеевски, Божков и Желязков бяха обявени от Министерството на финансите на САЩ на 2 юни. На други трима души (бивш зам.-министър на икономиката и двама бивши ръководни кадри от агенцията за българите в чужбина) беше забранено да влизат на територията на САЩ.

Божков, Пеевски и Желязков бяха уличени в злоупотреба с публичните институции с цел печалба, поради което решението за санкции ще лиши въпросните лица и техните компании от достъп до американската финансова система.

Божков е описан в съобщението на САЩ като "български бизнесмен и олигарх, който е подкупвал правителствени служители в няколко случая" - сред тях е посочен "действащ политически лидер и бившия председател на разформированата Държавна комисия по хазарта". Пеевски бе посочен като "олигарх, който доскоро беше народен представител и медиен могул, като регулярно се е въвличал в корупция, чрез използване на влиянието си или на подкупи за защита от публична проверка и чрез упражняване на контрол върху ключови институции и сектори в българското общество".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Изборният ден започна нормално

Изборният ден започва спокойно

Украйна си върна ключовия град Лиман (Обновена)

Падането му може да бъде най-голямата победа на Украйна на бойното поле след светкавичната контраофанзива

Ювал Ноа Харари разказва историята на човечеството – този път обаче в книга за деца

Писателят обяснява на по-малките за света, в който живеем, войната и климатичните промени

Запознайте се с "Optimus" - хуманоидният робот на Мъск, който ще "трансформира цивилизацията"

Роботът ще стане част от ежедневието на милиони хора и ще "трансформира цивилизацията", смята предприемачът.

Руски знамена, естрадна музика и викове "ура": Пищна церемония в Москва в чест на анексираните територии

Кремъл организира специален патриотичен концерт по повод незаконното анексиране на 4-те украински области

Нова двойка водещи ще води новините по БНТ

Досегашният водещ на новините Даниел Михайлов слиза временно от екран

Урсула фон дер Лайен: Газопроводът между България и Гърция е свобода от руската зависимост

От днес започва нова ера за България и Югоизточна Европа, заяви председателят на ЕК.

МОК: Руските спортисти, които не подкрепят войната, могат да се върнат към състезанията

Според президентът на МОК спортът трябва да бъде "нещо, което все още обединява хората и човечеството"

"Blonde" съживи мистериите около Мерлин Монро, но възмути някои зрители

Биографичният филм за Мерлин Монро се изкачи до върха на филмовата класация на Netflix още в първия ден, в който беше пуснат в платформата