София пуска санкционирания Лавров да лети над България за среща на ОССЕ в Скопие, потвърди МВнР (обновена) Снимка: © Getty Images

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че планира да участва в срещата на върха на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), която ще се състои в Скопие. Това обаче ще се случи само ако България отвори въздушното си пространство за неговия полет, а тя била обещала да го направи, твърди Лавров, цитиран от руската държавна агенция ТАСС.

"Очевидно България е обещала на Македония, че ще отвори въздушното си пространство - ако това се случи, тогава ние ще бъдем там. Да видим", е цитиран да казва руският министър.

По-късно, отново пред ТАСС, посланичката на Москва в София Елеонора Митрофанова заявява, че България ще отвори въздушното си пространство и руският външен министър ще може да прелети над страната напът към Северна Македония. Тя казва, че е получено официално съобщение от Министерството на външните работи, че Лавров има право да премине през небето на България.

След като цял ден нямаше реакция, малко преди полунощ от МВнР изпратиха имейл "във връзка с постъпили медийни запитвания".

Въз основа на постъпило искане от страна на Министерството на външните работи на Република Северна Македония, в качеството ѝ на действащ председател на ОССЕ за 2023 г. и организатор на 30-ото заседание на Съвета на министрите на ОССЕ в Скопие на 29 ноември-1 декември 2023 г., за осигуряване на разрешение за прелитане на делегациите за участие в предстоящия Съвет на министрите на ОССЕ, Министерство на външните работи на Република България даде разрешение за осъществяване на полет на Специалния летателен отряд „Россия“ през въздушното пространство на Република България за изпълнение на полет за транспортиране на делегация за участие в международния форум", се казва в съобщението.

Дипломатическото разрешение за прелитане има временен характер и е валидно 3 часа преди и 72 часа след определената дата и часове за прелитане, съобщава още министерството, начело с вицепремиера и министър от ГЕРБ Мария Габриел.

Даденото разрешение се предоставя за участие в заседанието на Съвета на министрите на ОССЕ в Скопие на министъра на външните работи на РФ Сергей Лавров и попада под изключенията от прилагането на санкционния режим на ЕС спрямо него. Даденото разрешение не се отнася за членове на делегацията му, които също са санкционирани лица, съгласно действащото право на ЕС, което е изрично упоменато в нотата-отговор на българската страна, допълват от Външно.

ОССЕ организира среща на външните министри от 57-те си държави членки, която ще се проведе от 30 ноември до 1 декември в столицата на Северна Македония. Страната, която е членка на НАТО, в момента е ротационен председател на групата. В събота тя потвърди, че е изпратена покана за участие и към Лавров и ще разреши на самолета му да кацне в Скопие.

Русия е един от 57-те членове на ОССЕ, създадена по време на Студената война с цел да намали напрежението между тогавашните два блока. Участие на Лавров на срещата в Скопие обаче би се осъществило въпреки забраната в Европейския съюз за руски полети, както и въпреки факта, че самият той фигурира в списъка със санкционирани руски граждани.

Повечето европейски държави забраниха полетите от Русия като част от санкциите, наложени на Кремъл заради войната, която води в Украйна. За да достигне до Северна Македония, руската делегация ще трябва да прелети през въздушното пространство на няколко държави от НАТО и ЕС, които на свой ред трябва да дадат специално разрешение. В това число е и България.

Българското въздушно пространство е затворено за руски самолети като част от санкциите на ЕС. Руският външен министър обаче твърди, че страната ни се е съгласила да позволи преминаването на самолета му.

Лавров посочва още, че вече е получил "няколко искания за срещи, включително от западни представители", но не уточнява кои са те.

Според говорител на Европейската комисия, цитиран от БТА, руският министър може да пътува до държава от ЕС или до Северна Македония, въпреки че е санкциониран. Обяснението на представителя на изпълнителния орган на ЕС е, че засегнатите от санкциите имат право да пътуват, особено когато това е свързано с причината те да бъдат санкционирани.

От началото на войната в Украйна Лавров не е посещавал почти нито една европейска държава с изключение на Беларус, която е най-близкият съюзник на Москва. Той е пътувал до членката на НАТО - Турция, която не е наложила забрана за руски полети, и до САЩ, където е бил на срещи в централата на ООН.

Миналата година Полша председателстваше срещата на върха на ОССЕ и тогава тя забрани на руския външен министър да присъства. Страната обоснова решението си със санкциите на ЕС, наложени в отговор на войната.

ОССЕ е създадена, за да намали напрежението по време на Студената война. Целта на 57-членната ОССЕ е да предотвратява конфликти и кризи в областта на сигурността, но ролята ѝ днес е под въпрос на фона на войната в Украйна.

Външният министър на Северна Македония Буяр Османи заяви по-рано този месец, че очаква държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен да присъства на срещата заедно с външните министри на Великобритания, Канада, държавите от ЕС и членките на НАТО, както и представители на Украйна.

Османи заяви, че съседните на Северна Македония държави все още не са взели окончателно решение относно прелитането на руската делегация.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024
Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024
Важно днес

Без възражения и въпроси е било взето спорното решение за строеж на частна детска болница

Решението на кабинета беше оттеглено след обществен натиск

14:50 - 02.05.2024
Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024