Eксплозии край Москва. Русия съобщава за нови нападения с дронове на територията ѝ Снимка: © Twitter/ASTRA

Звуци от няколко експлозии са били чути край Москва късно в петък вечерта, като се съобщава, че те вероятно са резултат от украинска атака с дронове, съобщава "Ройтерс".

Руските противовъздушни части твърдят, че са свалили два украински дрона над Московска област и Смоленска област на запад, близо до границата с Беларус.

"Противовъздушните части прихванаха смъртоносни дронове над територията на Смоленска и Московска област", пише Министерството на отбраната в своя канал в Telegram, като уточнява, че инцидентите са станали около 23:00 ч.

Руски неофициални канали в Telegram докладват за поне две експлозии.

Популярният руски канал в Telegram "Baza", за който се смята, че има тесни връзки със службите за сигурност, съобщава, че един от дроновете е бил свален в близост до машиностроителен завод в град Коломна - на 100 км югоизточно от Москва. На снимка се вижда дим, издигащ се в далечината.

"Baza" публикува и изображения, за които твърди, че показват пожар в завод за експлозиви в друг руски град - Котовск. Все още не е установено дали инцидентите, съобщени от руския военен канал, са свързани с тези от съобщенията на Министерството на отбраната.

Почти всеки ден руските военни публикуват доклади, в които се описват действия срещу украински дронове в различни части на страната, въпреки че съобщенията за удари на дронове в райони, близки до Москва, са по-редки. Повечето от атаките не причиняват жертви и са с ограничени щети, пише "Ройтерс".

Междувременно Москва продължава с агресията си в Украйна, като рано в събота сутрин и в Киев се чуха две експлозии.

Кметът на града Виталий Кличко заяви, че по предварителната информация взривовете са в резултат на работата на противовъздушната отбрана за сваляне на балистични ракети на левия бряг на столицата. Няма данни за пострадали.

В петък украинската агенция за военно разузнаване съобщи, че военноморски дронове на Киев са потопили две малки руски десантни лодки в Крим. Новината идва на фона на очакванията за руски нападения в източната част на страната, особено в разрушения град Авдийвка. Щурмът на руската армия край Авдеевка продължава вече цял месец.

"Нещата са точно толкова напрегнати, колкото винаги са били. Врагът обстрелва денонощно в рамките на града и около нашите позиции", заяви началника на военната администрация на Авдийвка Виталий Барабаш пред обществената телевизия.

По-голямата част от 1500-те останали жители в някогашния град от 32 000 жители се подготвят за евакуация, допълни Барабаш.

По информация на украинските въоръжени сили месеците боеве за Авдийвка са коствали много на Москва. Русия е загубила около 10 000 души, над 100 танка, 250 други бронирани машини, около 50 артилерийски системи и 7 самолета Су-25.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Нетаняху влезе с полиция в "Ал Джазира" в Израел

Тел Авив аргументира решението си с мотива, че катарската телевизионна мрежа застрашава националната сигурност.

15:33 - 05.05.2024
Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

Непълнолетното момче се е предало на полицията в Дрезден в присъствието на родител.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024