Гешев обвини комисията "Нотариуса" в предизборно шоу, направи свое и закри седянката (Обновена) Снимка: © Булевард България

С избягване на факти, с директни обвинения и с опити за шеги за кръговете на влияние в съдебната система - така премина изслушването на бившия главен прокурор Иван Гешев от Комисията за проучване на факти и обстоятелства за кръговете около Мартин Божанов - Нотариуса.

Той беше единственият изслушан, след като и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов и предшественикът на Гешев - Сотир Цацаров, не дойдоха на заседанието.

В дневния ред бяха включени и изслушвания на трима от приближените до Божанов юристи - Велимир Атанасов, Емил Писков и Калин Чанков, но те също са уведомили председателя на комисията Никола Минчев, че няма да присъстват на заседанието.

В началото на заседанието Гешев заяви директно, че работата на комисията няма смисъл, но той е отговорил на поканата "от уважение към институцията "Народно събрание".

"Защото вие нито имате възможности, нито искате, нито имате компетентност да направите нещо," каза той и дори предложи на председателя на комисията Никола Минчев друг да води заседанието, тъй като самият той води дело за клевета срещу бившия председател на парламента, което компреметирало Минчев.

Според Гешев заседанията на временната комисия служели като ПР акция с основна цел "да се смачкат определени магистрати".

"С удоволствие ще участвам на предизборното шоу, каквото се очертава да е днешното заседание, но ако искате да свършите нещо сериозно, щяхте да въведете законодателство, с което престъпниците да влизат в затвора, а не да мачкате закона, за да закрепите конституционно плутокрацията, т.е. държавата да се управлява от няколко човека и вие ги знаете поименно," каза бившият главен прокурор.

След това обаче за шоуто отговаряше основно той. В опитите да зададат въпроси по същество, членовете на комисията получиха отговор, че Гешев не е познавал Мартин Божанов, който по думите му е "дребен измамник, който си служи с имена."

Бившият главен прокурор обясни, че става дума за практика в МВР, при която полицаи се "отчитат" на подобни сътрудници, а в случая с Божанов това се крие, защото, ако бъде разкрита тази информация, ще стане ясно, че не е свършил нищо. Припомни, че още през 2018 г. е започнало разследване за измами, свързани с Нотариуса, но не си спомни как и дали е приключило то.

"Тъжно е да разследвате умрял човек, но е безопасно и затова го правите. Защо МВР крие, че той най-вероятно е бил сътрудник. Каква обществена тайна е дали един покойник е работил за МВР и как е работил за МВР?" поинтересува се бившият главен прокурор.

Гешев отказа да отговори директно на въпрос защо делото срещу Петър Петров - Петьо Еврото е образувано едва пред 2023 г. Обясни, че това е в компетентността на съответният магистрат, а в качеството на главен прокурор той не можел да прави оценка.

"Него го познаваше цяла София в моята област", обяви Гешев и разказа, че не само е работил с него, а дори му е бил подчинен.

"Все едно да ви питам в какви отношения сте с Бойко Борисов" обясни отношенията между двамата бившият главен прокурор.

Пред депутатите той първо изброи десетки групи за влияние в прокуратурата, след което обясни, че се шегува за броя им, но обясни на членовете на комисията, че такива групи за влияние има и в парламента, а "на върха на хранителната верига са политиците.

"Всеки втори казва: "Познавам министър, взема пари, после казват, че не са свършили работата, защото министърът е взел парите,и изчезва. Вие се се занимавате с битовизми. Има по-сериозни мрежи за влияние, занимавайте се с тях," призова Гешев.

След продължило близо два часа изслушване той предложи на членовете на комисията "да разтуряме седянката" и си тръгна. Депутатите обаче останаха в залата, за да обсъдят предложението на Росица Кирова дали изобщо комисията трябва да продължава да заседава, тъй като резултат не е постигнат, а членовете им "само си чешат езиците". С равен брой гласове - 7 на 7 - те отхвърлиха предложението и заседанието беше закрито.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов обяви "позитивна кампания" и вкара в действие името на Алексей Петров

Лидерът на ГЕРБ влезе в ролята на рекламно лице на партията

18:42 - 29.04.2024
Живот

Бритни Спиърс ще плати милиони на баща си, за да сложи край на делото за попечителство

Звездата твърди, че не е получила "справедливост" в съдебния процес

18:31 - 29.04.2024
Текстове от партньори

Много повече общуване в чужбина с A1 Roaming Revolution

17:59 - 29.04.2024
Европейски дневници

ЕС се готви да разследва Facebook и Instagram, включително за прокремълска пропаганда

ЕС ще проверява работата на Meta с руската дезинформация в социалните ѝ мрежи

17:23 - 29.04.2024
Технологии

Институтът за Big Data в СУ ще черпи опит за високи технология от Япония

Той ще си сътрудничи с университета в град Цукуба

16:40 - 29.04.2024
Важно днес

Ердоган с важно послание към НАТО, подкрепи Марк Рюте за генерален секретар

Нидерландският премиер е сочен за фаворит за поста на Йенс Столтенберг

15:21 - 29.04.2024
Важно днес

Никола Минчев отрича да има нещо общо с казуса с подписите за "Корал"

Прокуратурата призна, че от август 2023 г. се занимава с казуса

14:32 - 29.04.2024
Важно днес

"Политиката може да е брутална". Най-младият първи министър на Шотландия подаде оставка

Хумза Йосаф положи клетва точно преди 13 месеца

14:17 - 29.04.2024