Сарафов поиска оставката на Ясен Тодоров и призова Гешев "да излезе от ромските махали"

Скандалът на върха на прокуратурата навлезе в нова фаза, след като директорът на Националната следствена служба Борислав Сарафов поиска отстраняването на Ясен Тодоров - негов заместник и отявлен медиен поддръжник на главния прокурор Иван Гешев.

В интервю за БНР Сарафов казва, че има "голям проблем с публичното говорене от г-н Ясен Тодоров", защото той не съгласувал с него медийните си изяви, а те не изразяват "нито моя позиция, нито на институцията, в която работим".

"Аз държа да кажа, че в себе си обмислям дали да не предложа на ВСС освобождаването на г-н Ясен Тодоров от административна длъжност зам.-директор на Националната следствена служба", каза Сарафов пред БНР.

Тодоров е и човекът, който е довел т.нар. израелски експерт на местопрестъплението след взрива край кортежа на Иван Гешев - и то по искане на главния прокурор.

Сарафов допусна, че разрешаването на достъп на въпросния човек може и да е било грешка, но заяви, че няма процесуални нарушения, защото той е не е събирал веществени доказателства и не е "ровил" по мястото на взрива. Зам.-главният прокурор напомни, че Гешев и Ясен Тодоров са пътували заедно до Израел десетина дни по-рано, и предположи, че можело да са се запознали с "експерта" в родината му.

На въпрос дали не се опитва да спаси сам себе си с атаката срещу Ясен Тодоров, след като собствената му оставка беше поискана от ПП-ДБ заради скандалите около противоречивите твърдения за взрива край кортежа на Иван Гешев, Сарафов заяви, че няма намерения да се оттегли от поста си.

Вместо това продължи с критиките си и по адрес на Гешев.

"Може би е назрял моментът да му кажа лично, че някои неща може би трябва да се поправят, да се артикулират. Както прокуратурата навлезе в политиката, така и политиката навлезе в прокуратурата. Прокуратурата трябва да промени доста от публичното си говорене, от своя облик, трябва да излезе от парламента и ромските махали, да се върне в съдебните зали. Прокуратурата трябва да излезе от много места", каза той.

Сарафов обяви, че няма намерения да се оттегли в отпуск по време на разследването за Иван Гешев, защото "не е страна в инцидента" - очевидно смекчаване на риториката му в сравнение с първия ден, когато Сарафов говореше за терористичен акт срещу "мишената за убиване" (главния прокурор).

На въпроса дали Гешев се меси в неговата работа, той отговори:

"Ако е изпратил Ясен Тодоров с експерт, значи се е намесил - дали е била положителна или не тази намеса, не знам", каза той.

Борислав Сарафов разкритикува Иван Гешев и за това, че не е излязъл "да подкрепи" колегите си от прокуратурата и следствието, които излязоха на мълчаливи протести в негова защита - "или поне да им каже "Жив и здрав съм".

В същото време той обяви, че въпреки личността на Гешев, следствието ще проведе разследването професионално.

Кой е Ясен Тодоров?

Тодоров беше избран от Висшия съдебен съвет за зам.-директор на НСлС в края на 2021 г. (с единодушно решение на прокурорската колегия), но кариерата му в съдебната власт започва още по-рано.

През 2012 г. той стана член на ВСС от парламентарната квота, след като беше предложен от тогавашната ПГ на "Атака". По време на мандата си той оглавяваше и Етичната комисия на ВСС въпреки скандалите, в които беше намесено и неговото име.

През 2015-2016 г. той беше споменат в изтеклите записи на Владимира Янева (осъдената бивша ръководителка на Софийския градски съд) и Румяна Ченалова (съдия, отстранена от длъжност, впоследствие станала кандидат-депутат на "Възраждане"). Тодоров беше посочван от тях като "един от "двамата души, които държат съвета" и около които "са лобитата" - заедно с Димитър Узунов.

За няколко години Тодоров се върна на работа като следовател в Софийската градска прокуратура, преди отново да се озове на ръководен пост - а от думите на Сарафов излиза, че е довереното лице на Иван Гешев в НСлС.

Самият Сарафов е заместник на Иван Гешев, но за разлика от останалите му колеги с този ранг, той не е назначен от ръководителя си, а е избран от ВСС за 5-годишен мандат. За последно той беше преизбран без конкуренция през ноември 2022 г., номиниран от Гешев и още няколко членове на Прокурорската колегия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Текстове от партньори

Domestos става част от КвАРТал

Domestos ще разполага с мобилен санитарен контейнер в рамките на фестивалната зона

10:32 - 17.05.2024
Важно днес

НАТО не очаква руски пробив в Харков, но ситуацията там остава "много трудна"

 Москва е завзела 278 кв. км от украинската територия за последната седмица

09:45 - 17.05.2024
Важно днес

Барикадиралият се мъж в Пловдив се предаде след цяла нощ разговори с полицията

Осъденият за убийство полицай се предаде рано в петък сутринта

08:13 - 17.05.2024
Важно днес

Военната прокуратура в Сливен разследва катастрофата с кола на НСО

Тежко остава състоянието на ранената жена при катастрофа с кола на НСО

07:49 - 17.05.2024
Важно днес

Над 50 хил. зрелостници пишат по вариант 15 на матурата по БЕЛ

Матурата по български език и литература за 12 клас започва в 8:30 часа

07:30 - 17.05.2024