Сарафов иска да уволни прокурора от огледа на катастрофата на Георги Семерджиев Снимка: © Булевард България

Ръководителят на Военно-окръжната прокуратура в София Адалберт Кръстев е предложен за уволнение от и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов.

Предложението е внесено в Прокурорската колегия на ВСС в комплект с доклад от проверка на дейността на подчинената му служба. Ревизията е за периода януари 2022 - юни 2023 г., въпреки че Кръстев заема ръководната позиция още от ноември 2020 г.

Резултатите са показали "многобройни нарушения и неизпълнение на задължения" от негова страна.

Кръстев е по-известен с друг странен случай от юли 2022 г. в нощта на тежката катастрофа на бул. "Черни връх", за която беше обвинен Георги Семерджиев.

Изненадващо - военният прокурор се оказа първият, пристигнал на оглед на местопрестъплението посред нощ. Адалберт Кръстев беше засечен от фоторепортери, които обърнаха внимание на неофициално облечения в изцяло бели дрехи мъж до смазания джип. Впоследствие той обяви, че се оказал случайно на същото място след 23 ч., чул трясъка и решил да стои на мястото на катастрофата, докато дойде дежурен прокурор.

Във Военната прокуратура се води и делото за убийството на Станка Марангозова, по което през 2020 г. беше обвинен Веселин Денков (съпруг на Ивайла Бакалова) като "помагач", осигурил финансови средства на престъпната група. От 4 години делото не може да тръгне заради множество откази на съдилищата да гледат обвинителния акт заради отводи, открити нарушения и противоречие в законодателството за това дали делото трябва да се води пред Военен или граждански съд.

В проверката, възложена от Сарафов, не се споменават конкретни съдебни казуси, но се говори за нарушения на принципа на случайния подбор при разпределението на дела, неправомерно обособяване на групи при военните следователи за случайно разпределение на делата, "изкривяване на данните за натовареността на прокурорите", и др.

Лично Кръстев е обвинен, че като наблюдаващ прокурор по конкретно дело за разгласяване на класифицирана информация от офицери на Министерството на отбраната и цивилни лица, "не е упражняван постоянен надзор за своевременно провеждане на разследването" от негова страна и това е довело до неоправдано забавяне.

Ревизията е показала и че той е изготвил "десетки немотивирани предложения" до по-висшестоящата Военна прокуратура, в които настоявал за отмяна на актове на негови подчинени прокурори. В предложенията си той твърдял, че "след лична проверка" установил неправилно прилагане на закона и необоснованост на постановлението.

Въпреки че е административен ръководител, той няма право да изразява становища по дела и преписки, които не са му възложени.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024